Φυσικό αέριο από ανθρώπινα απόβλητα!

Με ένα σχέδιο που κόστισε 2,5 εκατ. στερλίνες τα νοικοκυριά στην Βρετανία θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια ανανεώσιμη πηγή φυσικού αερίου στην μαγειρική και τη θέρμανση που προέρχεται από… ανθρώπινα απόβλητα.

Με ένα σχέδιο που κόστισε 2,5 εκατ. στερλίνες τα νοικοκυριά στην Βρετανία θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια ανανεώσιμη πηγή φυσικού αερίου στην μαγειρική και τη θέρμανση που προέρχεται από… ανθρώπινα απόβλητα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χρησιμοποιούνται ανθρώπινα απόβλητα ώστε να παραχθεί ένα «βιοαέριο» (μορφή φυσικού αερίου) το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί με «πράσινη» ενέργεια το δίκτυο παροχής αερίου.

Το σχέδιο λαμβάνει χώρα στο σταθμό καθαρισμού λυμάτων στο Didcot στο Oxfordshire και πρόκειται για μια συνεργασία της British Gas, της Thames Water και της Scotia Gas Networks και θα παράγει αρκετό αέριο για να παρέχει ενέργεια σε 200 σπίτια όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Το Didcot θα είναι η πρώτη πόλη στη Βρετανία που θα τροφοδοτείται με ενέργεια από ανθρώπινα λύματα και αναμένεται να υπάρξουν και άλλα ανάλογα προγράμματα σύντομα στο μέλλον, καθώς η Βρετανία στοχεύει να ανταποκριθεί στους σκοπούς της Ε.Ε. για παροχή του 15% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα λύματα φθάνουν στο σταθμό στο Didcot  για επεξεργασία και έπειτα η «λάσπη», δηλαδή το στερεό μέρος τον αποβλήτων υπόκειται σε αναερόβια χώνευση, κατά την οποία βακτήρια διασπούν τα βιοδιασπώμενα υλικά και παράγουν αέριο. Το αέριο καθαρίζεται και φιλτράρεται πριν διοχετευθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος… τραβήξει το καζανάκι μέχρι τη στιγμή που το βιοαέριο είναι έτοιμο για οικιακή χρήση.

 Η αναερόβια χώνευση χρησιμοποιούνταν ήδη ως τρόπος παραγωγής ανανεώσιμης μορφής ηλεκτρικής ενέργειας, με το παραγόμενο αέριο να χρησιμοποιείται κατά την καύση για να παράγεται ενέργεια αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το βιοαέριο χρησιμοποιείται απευθείας.

 

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 15% της οικιακής αγοράς φυσικού αερίου θα μπορεί μέχρι το 2020 να καλυφθεί από ανανεώσιμο αέριο, γνωστό ως βιομεθάνιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr