Η πρόταση της WWF για ένα ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος

Ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος: ναι, αλλά όχι μόνο του.

Λίγες μέρες μετά την εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος σε ενάμιση χρόνο, η WWF Hellas καταθέτει τη δική της πρόταση για το μοντέλο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της χώρας και ανοίγει για πρώτη φορά δημόσιο διάλογο, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσ

Ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος: ναι, αλλά όχι μόνο του.

Λίγες μέρες μετά την εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος σε ενάμιση χρόνο, η WWF Hellas καταθέτει τη δική της πρόταση για το μοντέλο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της χώρας και ανοίγει για πρώτη φορά δημόσιο διάλογο, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί φορείς.

Αντίγραφο του σχεδίου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή κ. Νίκο Καραβέλλα, έχει ήδη κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και τους  αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το εθνικό σχέδιο περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Hellas, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβλέπει αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με σκοπό να συμμετάσχει στην επεξεργασία των νομοσχεδίων για το περιβάλλον και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Βουλής και κοινωνίας, αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, διορισμό αντιπροέδρου Αειφόρου Ανάπτυξης στην κυβέρνηση και ενίσχυση του μηχανισμού των περιβαλλοντικών ελέγχων.

Η πρόταση της περιβαλλοντικής οργάνωσης χαρακτηρίζεται ως ένα ρεαλιστικό μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο δεν ακυρώνει τον παραδοσιακό τρόπος άσκησης πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αλλά συγκεντρώνει τις διάσπαρτες και κατακερματισμένες υπηρεσίες που συνδέονται με το περιβάλλον και μπερδεύονται μεταξύ συναρμοδίων υπουργείων.

Χαρακτηριστική είναι πρόταση της WWF για ένταξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με βάση τη δομή που προτείνεται, ο νέος φορέας θα διοικείται από έναν υπουργό και έναν υφυπουργό και οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον θα είναι μοιρασμένες σε δύο γενικές γραμματείες που θα είναι οι Γραμματείες Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Πολεοδομίας. Επιπλέον προβλέπεται η ομαδοποίηση των εθνικών συμβουλίων και υπηρεσιών χωροταξίας και περιβάλλοντος σε δύο συλλογικά όργανα (Εθνικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος και Συμβούλιο Χωροταξίας και Πολεοδομίας).  

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ενίσχυση του μηχανισμού περιβαλλοντικών ελέγχων, ρόλο με τον οποίο σήμερα είναι επιφορτισμένοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (η γνωστή ΕΥΕΠ). Η περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει την ενίσχυση του ρόλου των επιθεωρητών με σκοπό οι αποφάσεις τους να έχουν κυρωτικό ρόλο και να μπορούν να επιβάλλουν ποινές στους παραβάτες ενώ ο επικεφαλής της προτείνεται να γίνεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος με τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr