Κιριμπάτι: Προειδοποίηση για μετεγκατάσταση πληθυσμού λόγω υπερθέρμανσης
Το Κιριμπάτι θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των 100.000 κατοίκων του, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρός της.
Το Κιριμπάτι θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των 100.000 κατοίκων του, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρός της.
Μιλώντας στο δίκτυο ABC, ο Ανότε Τονγκ είπε ότι ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αρχίσει από τώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πιθανούς προορισμούς για τον πληθυσμό της χώρας.
«Σε κάποια σημεία του νησιού, πετάς μια πέτρα και πραγματικά πέφτει στην άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει ενδοχώρα», δήλωσε ο Τονγκ εξηγώντας ότι η μορφολογία του Κιριμπάτι, που αποτελείται ως επί το πλείστον από κοραλλιογενείς ατόλλες, είναι τέτοια που οι κάτοικοί του δεν θα είχαν και πολλές επιλογές εάν η θάλασσα απειλούσε να το «πνίξει».
Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν, το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών της νησιωτικής χώρας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το «καθήκον» της και να μεριμνήσει για όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των «μεταναστών της κλιματικής αλλαγής».
Ο Τονγκ μάλιστα κάλεσε τους αντιπροσώπους χωρών με μεγάλη παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι θα παρευρεθούν στη διάσκεψη να επισκεφθούν το Κιριμπάτι για να δουν ιδίοις όμμασι τις συνέπειες.
«Ελπίζουμε μια επίσκεψη να αποτελέσει ευκαιρία, ειδικά για τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να εκτιμήσουν για τι ακριβώς μιλάμε».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η αποτυχία των περυσινών συνομιλιών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη να καταλήξουν σε μια συμφωνία θα μπορούσε να στοιχίσει στον κόσμο «τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια».
Κατά την υπηρεσία, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ανελήφθησαν τόσο «ανώδυνες» δεσμεύσεις σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα 450 ppm θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο δραστικές κινήσεις μετά το 2020.
Οι ειδικοί της ΙΕΑ εκτιμούν ότι για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος έως το 2030 μέσα σε μια δεκαετία δηλαδή- θα πρέπει να δαπανηθούν επιπλέον περίπου 1 τρισ. δολάρια σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι «ενώ παραμένει εφικτό, το σενάριο των 450 ppm είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να υλοποιηθεί. Είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο», τόνισε ο Νόμπουο Τανάκα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr