Euro 2020 - Ρωσία: Νοκ άουτ και... βλέπουμε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Ρωσίας του Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ εν όψει του Euro 2020

Στις πρώτες της πέντε συμμετοχές στον θεσμό του Euro είχε μετρήσει τρεις χαμένους τελικούς και μία κατάκτηση, όμως από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, η Ρωσία πασχίζει να ζήσει ξανά δόξες, δίχως να έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Σίγουρα δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την καλή πορεία μέχρι τους «8» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όπου είχε ξεπεράσει την Ισπανία στους «16», ωστόσο για να βρει κανείς την τελευταία μεγάλη στιγμή των Ρώσων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, θα πρέπει να πάει πίσω στο 2008 και την πορεία μέχρι τα ημιτελικά στη διοργάνωση της Ελβετίας και της Αυστρίας.

Μπορεί οι... υπερήλικες Ακινφέεβ και Ιγκνάσεβιτς να αποσύρθηκαν μετά το Μουντιάλ του ’18, όμως το ρόστερ συνεχίζει να έχει κάποια «περήφανα γηρατειά», όπως τον 38χρονο Γιούρι Ζιρκόβ, τον 34χρονο Φίοντορ Κουντριάσοβ και τον 34χρονο Άντον Σούνιν.

Στις τάξεις των Ρώσων εντοπίζονται βέβαια και αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο όπως ο Αρτέμ Τζιούμπα, ο Ντένις Τσερίσεβ, ο Αντρέι Γκολόβιν, ο Αλεξέι Μίραντσουκ και ο Μάγκομεντ Οζντόγιεβ, ενώ στον πάγκο συνεχίζει για πέμπτη χρονιά ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ - που αποτελεί τον μακροβιότερο ομοσπονδιακός προπονητή στη μετά ΕΣΣΔ εποχή, καθώς ξεπέρασε τον προηγούμενο ρέκορντμαν, Γκους Χίντινκ.

Η κλήρωση των ομίλων έφερε ξανά στον δρόμο της Ρωσίας το Βέλγιο, με τη Δανία να φαντάζει ως η κύρια ανταγωνίστρια για την κατάκτηση της 2ης θέσης. Αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη απόπειρα για παρουσία στα νοκ άουτ, μετά τις αποτυχίες το 2012 (δια... ποδός Γιώργου Καραγκούνη) και το 2016.

Τον Μάρτιο, η ήττα από την Σλοβακία χάλασε το καλό μπάσιμο με δύο νίκες στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, ενώ νωρίτερα, οι Ρώσοι είχαν απογοητεύσει για μία ακόμη φορά στο Nations League, όπου είχαν χάσει την άνοδο στη League A την τελευταία αγωνιστική από την Ουγγαρία μετά την εκτός έδρας συντριβή με 5-0 από τη Σερβία.

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Σούνιν (Ντινάμο Μ.), Ντιούπιν (Ρούμπιν Καζάν), Σαφόνοβ (Κράσνονταρ).
Αμυντικοί: Ζιρκόβ (Ζενίτ), Κουντριάσοβ (Αντάλιασπορ), Τζίκια (Σπαρτάκ Μ.), Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μ.), Σεμιόνοβ (Άχματ Γκρόζνι), Καραβάγιεβ (Ζενίτ), Ντιβέγιεβ (ΤΣΣΚΑ Μ.).
Μέσοι: Γκολόβιν (Μονακό), Ιόνοβ (Κράσνονταρ), Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μ.), Κουζιάεβ (Ζενίτ), Μίραντσουκ (Αταλάντα), Τσερίσεβ (Βαλένθια), Οζντόεβ (Ζενίτ), Μοστοβόι (Ζενίτ), Μπαρίνοβ (Λοκομοτίβ Μ.), Φόμιν (Ντινάμο Μ.), Μούχιν (Λοκομοτίβ Μ.), Ζεμαλετντίνοβ (Λοκομοτίβ Μ.), Μακάροβ (Ρούμπιν Καζάν).
Επιθετικοί: Τζιούμπα (Ζενίτ), Ζαμπολότνι (Σότσι), Σομπόλεβ (Σπαρτάκ Μ.).

Πώς προκρίθηκε: Βρέθηκε στον 9ο όμιλο και τερμάτισε εύκολα πίσω από το Βέλγιο (με το οποίο θα ανταμώσει και στην τελική φάση), έχοντας οκτώ νίκες, δύο ήττες και γκολ 33-8. Πολύ πίσω, οι Σκωτία, Κύπρος, Καζακστάν και Σαν Μαρίνο.

Σχηματισμός: Παρότι φίλος του 4-2-3-1, ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ πειραματίστηκε με τριάδα στην άμυνα στα δύο τελευταία ματς του Μαρτίου με Σλοβενία και Σλοβακία. Πιθανό πάντως να γυρίσει σε τετράδα στο Euro.
Σούνιν – Μάριο Φερνάντες, Σεμιόνοβ, Τζίκια, Κουντριάσοβ – Κουζιάεβ, Οζντόγιεβ – Ιόνοβ, Μίραντσουκ, Γκολόβιν – Τζιούμπα.

Το αστέρι: Όσο μεγαλώνει γίνεται και καλύτερος ο Αρτέμ Τζιούμπα! Ο έμπειρος επιθετικός της Ζενίτ θα κλείσει τα 33 τον Αύγουστο όμως προέρχεται από σεζόν με 22 γκολ σε 34 συμμετοχές, όντας τοπ σκόρερ στη ρωσική Premier League για δεύτερη σερί χρονιά Με την εθνική δε, έχει 29 τέρματα σε 49 συμμετοχές την τελευταία δεκαετία και χρειάζεται να σκοράρει μία φορά ακόμα για να πιάσει τον Κερζάκοβ στην κορυφή των σκόρερ.
Αξίζει να τον δεις: Ο Αλεξάντρ Γκολόβιν είχε κάνει «όνομα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και, παρότι είχε φτάσει μία ανάσα από τη Γιουβέντους, είχε γίνει τελικά μέλος της Μονακό. Φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς αλλά ακόμα κι έτσι μέτρησε έξι γκολ και εννέα ασίστ σε 26 συμμετοχές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξαιρετική πορεία των Μονεγάσκων. Με την εθνική, έχει σκοράρει πέντε φορές σε 36 αγώνες.

Προπονητής: Από το 2015 βρίσκεται στο τιμόνι ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ, που προτού γίνει ομοσπονδιακός τεχνικός είχε περάσματα από ομάδα όπως η Σπαρτάκ Μόσχας (2007/08), η Άμκαρ Περμ (2013/14), η Ντινάμο Μόσχας (2014/15) και η Λέγκια Βαρσοβίας (2015/16). Την εθνική την είχε αναλάβει μετά την αποτυχία στο Euro του 2016 και την οδήγησε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στη χώρα το 2018, ωστόσο στα δύο Nations League που ακολούθησαν απέτυχε να διακριθεί. Συνολικά, έχει 22-12-18 στον πάγκο των Ρώσων.
Πιθανότητες κατάκτησης: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Ρώσων στον θεσμό ήρθαν την εποχή της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, συνεπώς δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόδοση για την κατάκτηση του τροπαίου φτάνει το 75.00! Με λίγα λόγια, η Ρωσία θεωρείται 12ο-15ο φαβορί...

Το πρόγραμμα στον 2ο όμιλο:
Βέλγιο-Ρωσία (12/6, 22:00) - «Κρεστόφσκι», Αγία Πετρούπολη
Φινλανδία-Ρωσία (16/6, 16:00) - «Κρεστόφσκι», Αγία Πετρούπολη
Ρωσία-Δανία (21/6, 22:00) - «Πάρκεν», Κοπεγχάγη

Προηγούμενες συμμετοχές: 11 (1960, 1964, 1968, 1972, 1988 ως ΕΣΣΔ, 1992 ως Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, 1996, 2004, 2008, 2012, 2016 ως Ρωσία)

Υψηλότερη θέση: 1η (1960, ως ΕΣΣΔ)
Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 21η (1462 βαθμοί)

Πηγή:www.sport-fm.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση - Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου - Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

Τομ Χιλ: Ο 25χρονος Βρετανός κόουτς που οδήγησε τη Σάκκαρη στις «4» του Roland Garros
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr