Euro 2020 - Βέλγιο: Ώρα αποδείξεων

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την εθνική ομάδα του Βελγίου του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ εν όψει του Euro 2020

Το 2016, στη Γαλλία, ορεγόταν τον τίτλο όμως την είχε πατήσει στα προημιτελικά από την έκπληξη του θεσμού (μαζί με την Ισλανδία), Ουαλία, ωστόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 έφτασε μέχρι την 3η θέση και έδειξε πως σταδιακά πιάνει τα στάνταρ που οφείλει να πιάσει.

Το Βέλγιο κινήθηκε στη μετριότητα μεταξύ 1988 και 2012 αλλά έκτοτε έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές εθνικές ομάδες παγκοσμίως, με την αποστολή του να προκαλεί για μία ακόμη διοργάνωση... τρόμο με τα μεγάλα ονόματα που περιλαμβάνει.

Παίκτες όπως ο Τιμπό Κουρτουά, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Γιανίκ Καράσκο, ο Εντέν Αζάρ (κι ας είναι πεσμένος), ο Ντράις Μέρτενς και ο Ρομέλου Λουκάκου διακρίνονται στο πλούσιο ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων», με τους περισσότερους εκ των συγκεκριμένων σταρ να βρίσκονται θεωρητικά στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, προκειμένου να φέρουν επιτέλους έναν τίτλο – όπως και στο Μουντιάλ του Κατάρ, που απέχει μόλις ενάμιση χρόνο.

Στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση όπου μετείχαν, οι Βέλγοι είχαν κατακτήσει το... χάλκινο μετάλλιο, έχοντας αποκλειστεί στους «4» από τη μετέπειτα νικήτρια, Γαλλία, όμως φέτος λογίζονται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Ο όμιλος με Δανία, Ρωσία και Φινλανδία προσφέρεται –θεωρητικά μιλώντας- για μία άνετη πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να έχει να επιδείξει 18 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα στα τελευταία 21 ματς που έχει δώσει, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα!

Παραδόξως, η φετινή είναι η μόλις η έκτη συμμετοχή του Βελγίου στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς στο παρελθόν μετείχε μονάχα το 1972, το 1980, το 1984, το 2000 (ως συνδιοργανώτρια χώρα μαζί με την Ολλανδία) και το 2016. Επιπλέον, δίνει το παρών σε δεύτερη σερί διοργάνωση για δεύτερη φορά μετά την περίοδο 1980-1984.

Το 1980 είχε γίνει και η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας, καθώς είχε ηττηθεί στον τελικό από τη Δυτική Γερμανία, έχοντας παίκτες όπως ο Πφαφ, ο Κέλεμανς και ο Φαν Ντε Ελστ.

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κουρτουά (Ρεάλ Μ.), Μινιολέ (Κλαμπ Μπριζ), Σελς (Στρασβούργο).
Αμυντικοί: Βερτόνχεν (Μπενφίκα), Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ), Βερμάελεν (Βίσελ Κόμπε), Μενιέ (Ντόρτμουντ), Ντεναγιέ (Λιόν), Μπογιάτα (Χέρτα Β.), Καστάν (Λέστερ).
Μέσοι: Ντεντόνκερ (Γουλβς), Βίτσελ (Ντόρτμουντ), Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σ.), Τσαντλί (Μπασακσεχίρ), Καράσκο (Ατλέτικο Μ.), Τίλεμανς (Λέστερ), Τ. Αζάρ (Ντόρτμουντ), Πράετ (Λέστερ), Βάνακεν (Κλαμπ Μπριζ).
Επιθετικοί: Ε. Αζάρ (Ρεάλ Μ.), Μέρτενς (Νάπολι), Λουκάκου (Ίντερ), Μπεντέκε (Κρίσταλ Πάλας), Μπατσουαγί (Κρίσταλ Πάλας), Ντοκού (Ρεν), Τροσάρ (Μπράιτον).

Πώς προκρίθηκε: Μετείχε στον 9ο όμιλο των προκριματικών και έκανε... πλάκα, τερματίζοντας στην κορυφή μπροστά από Ρωσία, Σκωτία, Κύπρο, Καζακστάν και Σαν Μαρίνο. Ενδεικτικό το ότι έκανε 10/10 νίκες με γκολ... 40-3!

Σχηματισμός: Μεγάλος θιασώτης της τριάδας στην άμυνα ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε 3-4-3 και 3-4-2-1.
Κουρτουά – Βερτόνχεν, Αλντερβάιρελντ, Ντεναγιέ – Μενιέ, Τίλεμανς, Ντεντόνκερ, Αζάρ – Μέρτενς, Ντε Μπρόινε – Λουκάκου.

Το αστέρι: Δύσκολη η επιλογή, όμως ανάμεσα σε Κέβιν Ντε Μπρόινε και Ρομέλου Λουκάκου, θα επιλέξουμε τον δεύτερο. Ο 28χρονος επιθετικός αποτέλεσε τον κύριο λόγο που επέστρεψε στα πρωταθλήματα η Ίντερ, μετρώντας 30 γκολ και 10 ασίστ σε 44 ματς σε όλες τις διοργανώσεις φέτος. Είναι δε, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας του Βελγίου, με 59 γκολ σε 91 συμμετοχές.

Αξίζει να τον δεις: Μπορεί η Λέστερ να τα χάλασε στο τέλος όσον αφορά στην έξοδο στο Champions League, όμως η 5η θέση και η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση αμελητέες. Εκ των διακριθέντων, ο Γιούρι Τίλεμανς, που με εννέα γκολ και έξι ασίστ σε 51 συμμετοχές έκανε εξαιρετική σεζόν και αποτελεί ακόμη μία ενδιαφέρουσα λύση για το κέντρο του Βελγίου. Με την εθνική, έχει τέσσερα γκολ σε 37 ματς.

Προπονητής: Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει την τύχη να διαχειρίζεται ένα από τα πληρέστερα ρόστερ εθνικής ομάδας παγκοσμίως εδώ και μια πενταετία. Ο Ισπανός τεχνικός βρέθηκε στα γήπεδα της Αγγλίας και της Σκωτίας ως παίκτης μεταξύ 1995 και 2007, προτού ασχοληθεί με την προπονητική και δουλέψει σε Σουόνσι (2007-2009), Γουίγκαν (2009-2013) και Έβερτον (2009-2013). Σε 64 ματς με το Βέλγιο, ο 48χρονος προπονητής έχει 42-8-4 και το οδήγησε στην 3η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Πιθανότητες κατάκτησης: Σύμφωνα με τις αποδόσεις, το Βέλγιο αποτελεί ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, πληρώνοντας 8.00 – τρίτο με μικρή διαφορά από Γαλλία και Αγγλία. Η πρόκριση στα νοκ άουτ θεωρείται αυτοσκοπός, ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η πρώτη συμμετοχή σε τελικό μετά το 1980.

Το πρόγραμμα στον 2ο όμιλο:
Βέλγιο-Ρωσία (12/6, 22:00) - «Κρεστόφσκι», Αγία Πετρούπολη
Δανία-Βέλγιο (16/6, 19:00) – «Πάρκεν», Κοπεγχάγη
Φινλανδία-Βέλγιο (21/6, 22:00) - «Κρεστόφσκι», Αγία Πετρούπολη

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro: 5 (1972, 1980, 1984, 2000, 2016)

Υψηλότερη θέση: 2η (1980)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 1η (1783 βαθμοί)

Πηγή:www.sport-fm.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση - Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου - Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

Τομ Χιλ: Ο 25χρονος Βρετανός κόουτς που οδήγησε τη Σάκκαρη στις «4» του Roland Garros
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr