Euro 2024: Τι χρειάζεται κάθε ομάδα για να προκριθεί στους 16 - Όλα τα σενάρια

Euro 2024: Τι χρειάζεται κάθε ομάδα για να προκριθεί στους 16 - Όλα τα σενάρια

Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία πήραν τα πρώτα εισιτήρια

england
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο (22/06) και η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024 και πλέον η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι διανύσαμε τα 2/3 του group phase μόλις τρεις ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στα νοκ-άουτ και πιο συγκεκριμένα η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία και μάλιστα μόλις οι δύο πρώτες «κλείδωσαν» την κορυφή (σ.σ. Η Μάνσαφτ ενδέχεται να τερματίσει 2η).

Την ίδια στιγμή από τις 23 που απομένουν μόνο η Πολωνία έχει ήδη τεθεί εκτός «μάχης» και οι υπόλοιπες 22 διατηρούν βάσιμες ελπίδες τόσο για την απευθείας πρόκρισή τους όσο και για την 3η θέση, που υπό προϋποθέσεις οδηγεί στην επόμενη φάση (σ.σ. προκρίνονται οι τέσσερις από τις έξι καλύτερες τρίτες).

Προσοχή όμως. Και οι 22 ενδέχεται στο φινάλε να τερματίσουν στο Top 2 των ομίλων τους αλλά και 3οι, κάτι που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του «γόρδιου δεσμού» που επικρατεί.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως υπάρχει όμιλος, ο 5ος, που και οι τέσσερις ομάδες δύναται να βρεθούν από το 1 ως το 4 (!), ενώ σε άλλους, π.χ. στον 3ο, άπαντες οι συμμετέχοντες μπορεί να τερματίσουν από 2οι μέχρι ουραγοί!

Κλείσιμο
Τα κομπιουτεράκια ήδη βγήκαν και το Gazzetta παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα σενάρια που προκύπτουν ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής που αρχίζει σήμερα  Κυριακή (23/06). Όπως θα διαβάσετε είναι πιθανό το ενδεχόμενο η παρουσία στις κορυφαία 16 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ευρώπης να κριθεί σε μία κίτρινη κάρτα!

Ποια είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας στο EURO 2024

Πριν «βουτήξουμε» στα δεδομένα κάθε ομίλου ωστόσο, αξίζει να δούμε αναλυτικά τα κριτήρια ισοβαθμίας, αφού αυτά είναι που σε αρκετές περιπτώσεις αναμένεται να χωρίσουν δύο ή περισσότερες ομάδες που θα παλεύουν για μια θέση στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης: Πρόκειται λοιπόν για τα παρακάτω κριτήρια:

Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια

Συνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια

Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια

Συνολική διαφορά τερμάτων

Καλύτερη επίθεση

Διαδικασία πέναλτι

Λιγότεροι βαθμοί ποινών - Fair Play

Υψηλότερη κατάταξη στα προκριματικά του EURO 2024

1ος Όμιλος EURO 2024

Βαθμολογία:
Γερμανία 6 (7-1)
Ελβετία 4 (4-2)
Σκωτία 1 (2-6)
Ουγγαρία 0 (1-5)

Τελευταία αγωνιστική (23/06 - 22:00)
Ελβετία - Γερμανία
Σκωτία - Ουγγαρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μετρά το απόλυτο (2Χ2) στο γκρουπ και αυτόματα εξασφάλισε ήδη την παρουσία της στους «16». Θα πάρει την 1η θέση του ομίλου της αν δεν χάσει στο φινάλε από την Ελβετία και τη 2η εφόσον ηττηθεί στο αυριανό ντέρμπι κορυφής.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Μπορεί να έρθει από 1η μέχρι και 3η, κάτι που αυτόματα μπερδεύει τα δεδομένα γύρω από το μέλλον της. Η ουσία πάντως είναι πως θα βρεθεί βρέξει-χιονίσει στα νοκ άουτ (Top 2 του γκρουπ) εάν δεν χάσει αύριο από τους Γερμανούς ή σε περίπτωση που η Σκωτία δεν κερδίσει την Ουγγαρία. Εφόσον επικρατήσει της Μάνσαφτ θα πατήσει στην κορυφή, εάν έρθει ισόπαλη θα είναι 2η και εννοείται πως σε μη ήττα των Ούγγρων τη θέση της (1η ή 2η) θα κρίνει αποκλειστικά το δικό της αποτέλεσμα. Εφόσον όμως χάσει και παράλληλα κερδίσει η Σκωτία θα βγουν τα κομπιουτεράκια, αν και θα παραμένει σε θέση ισχύος. Για να «πέσει» 3η σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να μειονεκτεί των Σκωτσέζων στο goal average του γκρουπ όπου τώρα υπερτερεί κατά έξι γκολ (+2 εκείνη, -4 οι Χαϊλάντερ) ή εάν βρεθούν στα «ίσα» να «χάσει» τα άλλα κριτήρια των ισοβαθμιών.

ΣΚΩΤΙΑ: Βρίσκεται σε μειονεκτική θέση αναφορικά με την προσπάθειά της να τερματίσει 2η (δεν μπορεί 1η) και να πάρει αυτόματα το «εισιτήριο» για τα νοκ άουτ, χωρίς να περιμένει όλους τους «3ους» του τουρνουά. Για να βάλει από κάτω την Ελβετία θα πρέπει να προκύψει μόνο ένας συνδυασμός αποτελεσμάτων και σκορ, αφού και θα πρέπει να κερδίσει τους Ούγγρους και η ομάδα του Γιακίν να χάσει από τους Γερμανούς και παράλληλα οι Χαϊλάντερς να καλύψουν στο goal average διαφορά έξι τερμάτων που τους χωρίζει από τους Ελβετούς (-4 και +2 αντίστοιχα) (σ.σ. ή έστω να το «ισοφαρίσουν» και να βρεθούν από πάνω στα μετέπειτα κριτήρια). Αντικειμενικά πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, αλλά «παίζει». Τους αρκεί να μην χάσουν από τους Μαγυάρους για να είναι έστω 3οι και να... περιμένουν, εάν όμως ηττηθούν θα τερματίσουν ουραγοί.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Για να συνεχίσει στα νοκ άουτ θα πρέπει να συμβεί μόνο ένα σενάριο. Να κερδίσει στο φινάλε τους Σκωτσέζους και να αναγορευτεί μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων σε μία από τις τέσσερις καλύτερες 3ες όλων των γκρουπ. Σε κάθε άλλη εξέλιξη... θα επιστρέψει στη Βουδαπέστη.

2ος Όμιλος EURO 2024

Βαθμολογία
Ισπανία 6 (4-0)
Ιταλία 3 (2-2)
Αλβανία 1 (3-4)
Κροατία 1 (2-5)

Τελευταία αγωνιστική (24/06 - 22:00)
Αλβανία - Ισπανία
Κροατία - Ιταλία

ΙΣΠΑΝΙΑ: Οι Φούριας Ρόχας απλά... κοιμούνται ήσυχοι. Μετά το 2Χ2 που έκαναν στον όμιλο και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα, όχι μόνο προκρίθηκαν ήδη στη φάση των «16» αλλά εξασφάλισαν και την 1η θέση. Ο λόγος; Υπερτερούν σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με τους Ιταλούς.

ΙΤΑΛΙΑ: Μπορεί να έρθει 2η αλλά και 4η, κάτι που την...τοποθετεί εύλογα στην πρίζα! Αν δεν χάσει από τους Κροάτες θα τερματίσει 2η και θα πάρει απευθείας το εισιτήριο για τους «16» (σ.σ. υπερτερεί σε ισοβαθμία με την Αλβανία, υστερεί σε εκείνη με τους Ισπανούς). Αν ηττηθεί και παράλληλα η Αλβανία δεν κερδίσει την Ισπανία θα «πέσει» 3η και θα περιμένει τους άλλους «ομολόγους» της για να δει αν θα συνεχίσει, ενώ σε περίπτωση που και χάσει εκείνη αλλά και οι Ισπανοί από τους Αλβανούς, τότε θα βρεθεί ουραγός και θα ολοκληρωθεί η παρουσία της στο EURO!

ΑΛΒΑΝΙΑ: Δύναται να τερματίσει από 2η ως και 4η και έτσι το τοπίο είναι θολό. Για να βρεθεί αμέσως πίσω από την Ισπανία θα πρέπει να την κερδίσει και παράλληλα η Κροατία να πράξει κάτι αντίστοιχο επί της Ιταλίας αλλά με μάξιμουμ ένα παραπάνω γκολ υπέρ της! Ετσι η Αλβανία θα συνεχίσει να υπερτερεί της Χρβάτσκα στο goal average και δεν θα χρειαστεί να «μετρήσουν» τα άλλα κριτήρια ισοβαθμιών. Αντίθετα θα «υποχωρήσει» 4η αν η Κροατία κάνει καλύτερο αποτέλεσμα ή χάσουν και οι δύο και η Αλβανία ηττηθεί με τόσο μεγαλύτερο σκορ που θα την φέρει από κάτω στο goal average (σ.σ. τώρα βρίσκεται στο -1 και η Κροατία στο -3).

Βλέποντας τη βαθμολογία γίνεται αντιληπτό πως για να παραμείνει 3η και να περιμένει το φινάλε του group stage ώστε να δει αν θα συνεχίσει «χρειάζεται» ή καλύτερο αποτέλεσμα από την Κροατία αν δεν κερδίσει τους Ισπανούς (π.χ. ισοπαλία δική της, ήττα της Κροατίας) ή το ίδιο αν είναι ισοπαλία ή, εφόσον χάσουν και οι δύο, η Αλβανία να ηττηθεί μέχρι και με ένα γκολ περισσότερο από το σκορ που θα χάσει η Κροατία. Ετσι η μεταξύ τους ισοβαθμία δεν θα κριθεί στα επόμενα, μετά της διαφοράς τερμάτων, κριτήρια.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Όπως οι δύο παραπάνω ομάδες έτσι και εκείνη μπορεί να τερματίσει από 2η ως και 4η. Για να περάσει στη 2η θέση θα πρέπει να κερδίσει την Ιταλία και την ίδια στιγμή η Αλβανία ή να μην πράξει κάτι αντίστοιχο κόντρα στην Ισπανία ή αν τελικά το πετύχει να το πράξει με μίνιμουμ δύο γκολ διαφορά λιγότερα και παράλληλα να μην αποκτήσει καλύτερη συνολική επίθεση από την Κροατία! Αυτό ισχύει γιατί υστερεί (-2) στο goal average με τους Αλβανούς.

Την ίδια στιγμή αν δεν πάρει τη νίκη κόντρα στη Σκουάντρα Ατζούρα θα μείνει ουραγός και θα πάει σπίτι της αν κάνει το ίδιο (σ.σ. εννοείται ή και χειρότερο) αποτέλεσμα με την Αλβανία, εκτός αν χάσουν και οι δύο και η Αλβανία δεχθεί τουλάχιστον δύο γκολ περισσότερα, όπου σε αυτή την εξέλιξη θα αποκτήσουν το ίδιο goal average και αυτόματα ενδέχεται να την περάσει στα άλλα κριτήρια των ισοβαθμιών. Για την 3η θέση τώρα, που υπό προϋποθέσεις στέλνει στα νοκ-άουτ, και σε περίπτωση που δεν κερδίσει θα χρειάζεται καλύτερο αποτέλεσμα από την Αλβανία (σ.σ. ισοπαλία δική της, ήττα της δεύτερης) ή να χάσουν και οι δύο και να συμβεί με το παραπάνω ενδεχόμενο σε επίπεδο σκορ (σ.σ. η Αλβανία να δεχθεί μίνιμουμ δύο παραπάνω τέρματα).

3ος Όμιλος EURO 2024

Βαθμολογία
Αγγλία 4 (2-1)
Δανία 2 (2-2)
Σλοβενία 2 (2-2)
Σερβία 1 (1-2)

Τελευταία αγωνιστική (25/06 - 22:00)
Αγγλία - Σλοβενία
Δανία - Σερβία

ΑΓΓΛΙΑ: Η νυν πρωτοπόρος θα περάσει στους «16» μέσω του Top 2 του ομίλου της αν στο φινάλε δεν ηττηθεί από τη Σλοβενία ή στην περίπτωση που η Δανία δεν επικρατήσει της Σερβίας (σ.σ. υπερτερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την τελευταία). Πάντως τα Τρία Λιοντάρια δύνανται να έρθουν και 3α!

Θα παραμείνουν λοιπόν στην κορυφή αν κερδίσουν τους Σλοβένους ή δεν κερδίσει η Δανία ή στην περίπτωση που το πράξουν τόσο εκείνα όσο και οι Σκανδιναβοί το πετύχουν με την ίδια (σ.σ. εννοείται ή και μεγαλύτερη) έκταση στο σκορ, ώστε να εξακολουθούν να διαθέτουν καλύτερο goal average και να μην χρησιμοποιηθούν τα άλλα κριτήρια ισοβαθμίας.

Ωστόσο όπως είπαμε ενδέχεται να «κατρακυλήσουν» στην 3η θέση, οπότε και πρέπει να περιμένουν τους άλλους «ομολόγους» τους στα γκρουπ. Πώς θα συμβεί αυτό; Αν χάσουν από τη Σλοβενία και παράλληλα η Δανία επικρατήσει της Σερβίας.

ΔΑΝΙΑ: Η περίπτωσή της αποτυπώνει ανάγλυφα πως στον συγκεκριμένο όμιλο μπορούν να συμβούν τα πάντα, αφού μετά και την ολοκλήρωση των δύο πρώτων αγωνιστικών μπορεί να έρθει από 1η μέχρι και 4η!

Για να πατήσει κορυφή χρειάζεται να κερδίσει εκείνη και η Σερβία ή εφόσον η Αγγλία έρθει ισόπαλη με την ομάδα του Κεκ τότε είτε να επικρατήσει της Σερβίας με δύο τέρματα διαφορά (σ.σ. θα πάρει το goal average από τα Τρία Λιοντάρια), είτε να πετύχει στο δικό της ματς έστω ένα παραπάνω γκολ από ότι οι Αγγλοι (σ.σ. αυτόματα θα έχει σίγουρα καλύτερη επίθεση, ακόμη και αν το goal average τους παραμείνει ίδιο)! Υπό αυτές τις συνθήκες κάθε χαμένη ευκαιρία ενδέχεται να ισοδυναμεί με πρόκριση στους «16» του EURO!

Από εκεί και πέρα προκύπτει για λογαριασμό της ένα «δαιδαλώδες» σύμπλεγμα σεναρίων. Για παράδειγμα, θα βρεθεί ουραγός αν χάσει και η Σλοβενία δεν ηττηθεί από τους Άγγλους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί σε περίπτωση που χάσουν εκείνη και η Σλοβενία και ταυτόχρονα ή οι Σλοβένοι το υποστούν με ένα γκολ λιγότερο ή σημειώσουν στο δικό τους παιχνίδι ένα τέρμα περισσότερο! Ο λόγος που υπάρχει αυτό το μεγάλο μπέρδεμα είναι επειδή παρουσιάζεται μεταξύ τους απόλυτη ισορροπία, αφού το παιχνίδι τους στο γκρουπ έληξε 1-1 και την ίδια στιγμή μετρούν στον όμιλο ίδιο συντελεστή τερμάτων και επίθεση (2-2)! Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που αμφότερες έρθουν ισόπαλες, κερδίσουν ή χάσουν με το ίδιο σκορ (σ.σ. όχι αποτέλεσμα, το γιατί το εξηγήσαμε άνωθεν), το ποιος θα βρεθεί από πάνω στη μεταξύ τους «μάχη» για τις θέσεις 1-2, 2-3 ή και 3-4 θα «αποφασιστεί» στο κριτήριο του Fair Play (σ.σ. δηλαδή στο ποια ομάδα θα «μετρά» τις λιγότερες κάρτες!).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ισχύει για εκείνη ό,τι και στην περίπτωση της Δανίας, αφού επίσης δύναται να τερματίσει από 1η μέχρι και 4η! Για να μην μπερδευτείτε και επειδή τα μεταξύ τους δεδομένα αναπτύχθηκαν στο κομμάτι των Σκανδιναβών όπου και προκύπτει πως εφόσον ισοβαθμήσουν τα πάντα ενδέχεται να κριθούν στο γκολ ή ακόμη και σε μία κίτρινη κάρτα, δεν σας τα παραθέτουμε ξανά.

Από εκεί και πέρα η Σλοβενία θα περάσει στους «16» αν νικήσει την Αγγλία. Τόσο απλά. Αν θα είναι ως 1η ή 2η θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα, όπου με μη επικράτηση της Δανίας θα κόψει σίγουρα πρώτη το νήμα, ενώ σε ενδεχόμενη και δική της νίκη τον... λόγο θα «έχουν» το goal average τους, οι επιθέσεις τους κτλ. Την ίδια στιγμή αν η Δανία κερδίσει τη Σερβία τότε η Σλοβενία θα είναι μίνιμουμ 3η, ενώ σε περίπτωση που χάσει και οι Σέρβοι έρθουν ισόπαλοι όλα θα εξαρτηθούν από την έκταση της ήττας της. Εφόσον θα είναι με δύο ή και περισσότερα γκολ τότε θα «κατρακυλήσει» ουραγός, όπως και εάν συμβεί μόνο με ένα αλλά οι Σέρβοι «πάρουν» το κριτήριο της μεταξύ τους καλύτερης επίθεσης (σ.σ. τώρα υστερούν κατά ένα). Βασικά προκύπτει το εξής εύρημα: Αν δεν σκοράρουν οι Σέρβοι και εκείνοι δεχθούν το πολύ ένα γκολ, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, τότε θα τερματίσουν τουλάχιστον στην 3η θέση.

ΣΕΡΒΙΑ: Δεν μπορεί να τερματίσει την κορυφή καθώς υστερεί στην ισοβαθμία με την Αγγλία, όμως παραμένει στο «κυνήγι» της απευθείας πρόκρισης. Εφόσον λοιπόν νικήσει τη Δανία και η Αγγλία δεν χάσει από τη Σλοβενία θα τερματίσει 2η, ενώ ευρύτερα εάν κερδίσει θα είναι μεταξύ 2-3.

Εάν όμως ηττηθεί θα παραμείνει ουραγός, ενώ σε περίπτωση που μείνει στην ισοπαλία τότε για να περάσει 3η και να περιμένει τι μέλλει γενέσθαι από τους άλλους τρίτους των ομίλων θα πρέπει η Σλοβενία να χάσει από την Αγγλία και παράλληλα να «πάρει» τη μεταξύ τους ισοβαθμία, όπου τώρα υστερεί στα δύο πρώτα κριτήρια (σ.σ. goal average και εκείνο της καλύτερης επίθεσης).

4ος Όμιλος EURO 2024

Βαθμολογία
Ολλανδία 4 (2-1)
Γαλλία 4 (1-0)
Αυστρία 3 (3-2)
Πολωνία 0 (2-5)

Τελευταία αγωνιστική (25/06)
Ολλανδία - Αυστρία
Γαλλία - Πολωνία

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ορίζει την τύχη της, αφού για να περάσει στους «16» τής αρκεί: α) να μην ηττηθεί από την Αυστρία, β) να φέρει το ίδιο σκορ (σ.σ. όχι αποτέλεσμα) με τη Γαλλία και γ) οι Μπλε να χάσουν από την Πολωνία. Ό,τι... προκύψει δηλαδή για εκείνη φαντάζει καλοδεχούμενο.

Οι Οράνιε μπορούν να έρθουν από 1οι μέχρι και 3οι και έτσι η αναμέτρηση του φινάλε έχει για εκείνους μεγάλο ενδιαφέρον. Στα της κορυφής τώρα όπου και βρίσκονται, για να μην έχουν... έγνοια και να παραμείνουν... χαλαροί τους χρειάζεται καλύτερο αποτέλεσμα από τη Γαλλία. Επειδή όμως θα προσέξετε πως οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, κάθε γκολ που θα πετυχαίνεται ή και θα χάνεται στα παιχνίδια τους ενδέχεται να κρίνει την πρωτιά.

Εκεί βρίσκονται παρότι η μεταξύ τους (σ.σ. με τη Γαλλία) αναμέτρησή έληξε χωρίς σκορ και έχουν την ίδια διαφορά τερμάτων (+1), καθώς υπερτερούν κατά ένα γκολ στο κριτήριο της καλύτερης επίθεσης. Άρα θα τερματίσουν 1οι εάν φέρουν το ίδιο πλην ήττας αποτέλεσμα με τους Μπλε και παράλληλα ή α) κερδίσουν με περισσότερα γκολ διαφορά αν φυσικά αμφότεροι επικρατήσουν ή β) σημειώσουν μίνιμουμ τον ίδιο αριθμό τερμάτων αν κερδίσουν και οι δύο με την ίδια διαφορά ή γ) σημειώσουν μίνιμουμ τα ίδια τέρματα εάν έρθουν αμφότεροι ισόπαλοι.

Εφόσον στον παραπάνω συνδυασμό αποτελεσμάτων οι Μπλε πετύχουν ένα παραπάνω τέρμα τότε θα έχουμε πιθανή εξέλιξη ακραίας ισοβαθμίας σαν την περίπτωση που «παίζει» μεταξύ Δανίας-Σλοβενίας και τον «λόγο» θα... λάβει το κριτήριο του Fair Play (σ.σ. δηλαδή ποια ομάδα θα «μετρά» τις λιγότερες κάρτες κτλ!). Αντίθετα, αν η Γαλλία βρει δύο ή και περισσότερες φορές δίχτυα τότε η Ολλανδία θα περάσει 2η.

Αυτό σημαίνει πως οι Οράνιε μπορούν να βρεθούν 2οι ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους, αφού αν π.χ. κερδίσουν αυτό θα συμβεί, εφόσον το πετύχει και η Γαλλία με τις άνωθεν προϋποθέσεις. Ενώ αν χάσουν τουλάχιστον η Αυστρία θα τους βάλει από «κάτω».

Σε αυτό το ενδεχόμενο, ήττα της δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ολλανδία να έρθει ακόμη και 3η, αφού θα υπολείπεται των Αυστριακών και παράλληλα θα κινδυνεύει να μείνει πίσω και από τους Γάλλους, αν εκείνοι δεν χάσουν ή εφόσον «πάρουν» τη μεταξύ τους ισοβαθμία με τον τρόπο που σας αναφέραμε.

ΓΑΛΛΙΑ: Ό,τι ισχύει για την Ολλανδία το... υπολογίζουμε και για εκείνη, αφού επίσης μπορεί να έρθει από 1η μέχρι και 3η. Για τέτοιο «γόρδιο δεσμό» πρόκειται. Πάντως θα είναι σίγουρα στους «16» εάν δεν χάσει από την Πολωνία ή στην περίπτωση που δεν επικρατήσει η Αυστρία της Ολλανδίας. Βρέξει-χιονίσει που λέμε.

Πώς έρχεται 1η: α) Αν νικήσει και δεν πράξουν κάτι ανάλογο οι Οράνιε, β) Αν φέρει το ίδιο πλην ήττας αποτέλεσμα με την Ολλανδία και της «πάρει» την ισοβαθμία με τον τρόπο που σας μεταφέραμε παραπάνω, στο δικό της κομμάτι.

Πώς έρχεται 2η: α) Αν νικήσει τόσο εκείνη όσο και η Ολλανδία, αλλά δεν της «πάρει» την ισοβαθμία, β) Αν φέρει το ίδιο πλην νίκης αποτέλεσμα με την Ολλανδία και της «πάρει» την ισοβαθμία. γ) Αν νικήσει η Αυστρία και εκείνη ή έρθει ισόπαλη ή ηττηθεί αλλά «πάρει» την ισοβαθμία από την Ολλανδία.

Πώς έρχεται 3η: α) Αν χάσει τόσο εκείνη όσο και η Ολλανδία και δεν της «πάρει» τη μεταξύ τους ισοβαθμία.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Επίσης «κυνηγά» τις δύο πρώτες θέσεις και συνάμα ενδέχεται να τερματίσει και 3η, όμως κακά τα ψέματα βρίσκεται σε πιο δυσχερή κατάσταση σε σχέση με Ολλανδία και Γαλλία.

Παράλληλα η περίπτωσή της είναι αρκετά πιο απλή. Εφόσον επικρατήσει των Οράνιε θα βρεθεί αυτόματα στα νοκ άουτ και απλά θα περιμένει το αποτέλεσμα της Γαλλίας για να δει αν θα είναι 1η ή 2η, ανάλογα δηλαδή με το αν θα κερδίσουν ή όχι οι Μπλε.

Στην περίπτωση όμως που δεν κερδίσει τότε βρέξει-χιονίσει θα είναι 3η και θα συνεχίσει στο τουρνουά ανάλογα με το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι στις τέσσερις καλύτερες «τρίτες» του EURO.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Πολωνία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να βρεθεί στη φάση των «16». Εχει ήδη... κλειδώσει την 4η θέση του ομίλου και λόγω των δύο ηττών που μετρά απώλεσε και το «μαξιλαράκι» που υπάρχει μέσω των τεσσάρων καλύτερων τρίτων.

5ος Όμιλος EURO 2024

Βαθμολογία
Ρουμανία 3 (3-2)
Βέλγιο 3 (2-1)
Σλοβακία 3 (2-2)
Ουκρανία 3 (2-4)

1η αγωνιστική
Ρουμανία - Ουκρανία 3-0
Βέλγιο - Σλοβακία 0-1
2η αγωνιστική
Σλοβακία - Ουκρανία 1-2
Βέλγιο - Ρουμανία 2-0
Τελευταία αγωνιστική (26/06 - 19:00)
Σλοβακία - Ρουμανία
Ουκρανία - Βέλγιο

Πρόκειται για τον μόνο όμιλο που δεν θα αναλύσουμε ξεχωριστά τα δεδομένα για κάθε ομάδα, όχι επειδή είναι αδύνατο αλλά επειδή το συγκεκριμένο εγχείρημα παρουσιάζεται και φαντάζει ως εκ των ων ουκ άνευ. Μετά και τη συμπλήρωση των δύο πρώτων αγωνιστικών προκύπτει η «παράνοια» της τετραπλής ισοβαθμίας στους 3 βαθμούς και αυτόματα τα πράγματα είναι τόσο μα τόσο απλά.

Όποια εθνική νικήσει στο φινάλε θα συνεχίσει στους «16» και άπαντες ορίζουν την τύχη τους. Σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουν να δουν αν θα είναι 1οι ή 2οι, ανάλογα με το έτερο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που θα επικρατήσει. Επί χάρτου πάντως, Ρουμανία και Βέλγιο έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα αφού θα παίξουν για δύο αποτελέσματα, καθώς τους αρκεί να μη χάσουν από Σλοβακία και Ουκρανία αντίστοιχα, ώστε να βρεθούν στο Top 2 και στα νοκ άουτ του τουρνουά.

Σε αυτό το group μάλιστα θα σας υπενθυμίσουμε και όλα τα αποτελέσματά του επειδή όλοι δύναται να ισοβαθμήσουν με όλους, οπότε και από «πάνω» θα είναι όποιος κέρδισε στο μεταξύ τους παιχνίδι, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ισοπαλία. Για αυτό και είναι πιθανό να έρθουν τα πάνω-κάτω. Αν π.χ. κερδίσουν στο φινάλε Ουκρανία και Σλοβακία περνάνε χέρι-χέρι με τους πρώτους στην κορυφή, το Βέλγιο θα «κατέβει» 3ο και η τωρινή πρωτοπόρος Ρουμανία θα περάσει ουραγός!

Αρα κρατάμε τα εξής: α) Όποια ομάδα κερδίσει στο φινάλε θα συνεχίσει αυτόματα στους «16», β) Ρουμανία και Βέλγιο παίζουν για δύο αποτελέσματα, αφού αν έρθουν ισόπαλοι με Σλοβακία και Ουκρανία αντίστοιχα δεν γίνεται μαθηματικά να τους περάσουν δύο ομάδες, γ) Αν την τελευταία αγωνιστική προκύψουν δύο ισοπαλίες, η κατάταξη θα παραμείνει ίδια.

6ος Όμιλος EURO 2024

Βαθμολογία
Πορτογαλία 6 (5-1)
Τουρκία 3 (3-4)
Τσεχία 1 (2-3)
Γεωργία 1 (2-4)

Τελευταία αγωνιστική (26/06 - 22:00)
Γεωργία - Πορτογαλία
Τσεχία - Τουρκία

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Με το απόλυτο (2χ2) συνεχίζουν οι Ίβηρες και μετά τη νίκη τους κόντρα στην Τουρκία αυτόματα όχι μόνο εξασφάλισαν μία θέση στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης, αλλά και την 1η θέση του ομίλου τους. Έτσι, το φινάλε του group stage έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για εκείνους.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ορίζει την τύχη της, ενόψει του μεγάλου ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής όπου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία. Εάν δεν χάσει θα τερματίσει αυτόματα στη 2η θέση (σ.σ. υπερτερεί της Γεωργίας σε ενδεχόμενη ισοβαθμία) και θα πάρει βρέξει-χιονίσει το εισιτήριο για τους «16». Σε περίπτωση ήττας της όμως, θα περάσει 3η και παράλληλα θα κινδυνεύει επί χάρτου να μείνει ουραγός, αφού κάτι τέτοιο θα συμβεί εάν την ίδια στιγμή η Γεωργία κερδίσει την Πορτογαλία.

ΤΣΕΧΙΑ: Στο φινάλε θα αντιμετωπίσει την Τουρκία στον «τελικό» της, αφού μόνο με νίκη θα μπορεί να περάσει 2η και να συνεχίσει στα νοκ-άουτ. Αρκεί βέβαια την ίδια στιγμή η Γεωργία να μη νικήσει την Πορτογαλία με περισσότερα από δύο γκολ διαφορά από όσα θα το πράξει εκείνη ή έστω με ένα αλλά έχοντας σημειώσει περισσότερα τέρματα.

Εφόσον πάντως δεν πάρει το δικό της παιχνίδι έχει μεγάλη σημασία για εκείνη να μη χάσει, αφού απειλείται από τη Γεωργία και στη «μάχη» της 3ης θέσης και με ισοπαλία της κόντρα στην Τουρκία θα «κατρακυλήσει» ουραγός, αν η Γεωργία κερδίσει την Πορτογαλία

Εδώ ας ανοίξουμε μία παρένθεση, καθώς στο σενάριο ενδεχόμενης ισοβαθμίας Τσεχίας-Γεωργίας είτε στη 2η είτε στην 3η θέση ενδέχεται να μετράμε μία-μία τις κάρτες, όπως «παίζει» να συμβεί στις περιπτώσεις των Δανία-Σλοβενία και Ολλανδία-Γαλλία που σας μεταφέραμε παραπάνω. Το ματς Τσεχία-Γεωργία έληξε ισόπαλο (1-1) και αυτή τη στιγμή η πρώτη υπερτερεί σε ισοβαθμία ελέω του goal average όπου «μετρά» συντελεστή 2-3 έναντι 2-4 των Γεωργιανών. Έτσι, αν κερδίσουν και οι δύο, κάθε γκολ θα έχει ιδιαίτερη σημασία, εφόσον όμως αμφότερες έρθουν ισόπαλες τότε η Τσεχία θα είναι 3η.

ΓΕΩΡΓΙΑ: «Κυνηγά» τόσο τη 2η όσο και την 3η θέση, ενώ αν κερδίσει την Πορτογαλία θα είναι τουλάχιστον 3η. Για να περάσει 2η «χρειάζεται», εκτός από δική της νίκη, να πράξει κάτι αντίστοιχο και η Τσεχία επειδή υστερεί σε πιθανή της ισοβαθμία με την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να «πάρει» από την Τσεχία και τη μεταξύ τους ισοβαθμία. Το πώς δύναται να συμβεί αυτό το αναλύσαμε παραπάνω. Αντίθετα αν έρθουν και οι δύο ισόπαλες θα παραμείνει ουραγός. Αρα για να τερματίσει 3η χωρίς να κερδίσει τους Ιβηρες χρειάζεται 100% νίκη της Τουρκίας και ανάλογα με το δικό της αποτέλεσμα (ισοπαλία ή ήττα) να δει αν «χρειάζεται» να πάρει ή όχι την ισοβαθμία με την Τσεχία, όπου τώρα υστερεί.


Πηγή: gazzetta.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Οριοθετείται η μεγάλη φωτιά στην Κερατέα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο - Βίντεο και φωτογραφίες

Ισραήλ: Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση - Περίπου 150.000 στους δρόμους κατά του Νετανιάχου

Από τύχη αποφεύχθηκε τραγωδία λόγω κατάρρευσης σκαλωσιάς πάνω σε φιλάθλους στην Ολλανδία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα