Euro 2024: Η γερμανική αστυνομία διέλυσε πορεία Τούρκων οπαδών γιατί έκαναν το σήμα των γκρίζων λύκων - Βίντεο

Η τιμωρία του Ντεμιράλ για τον πανηγυρισμό του με τη συγκεκριμένη χειρονομία, έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία, αλλά και την... προσοχή της γερμανικής αστυνομίας

Η Τουρκία αντιμετωπίζει το βράδυ του Σαββάτου (6/7, 22:00) την Ολλανδία στο Βερολίνο στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό του Euro 2024 και ο συγκεκριμένος αγώνας (όπως σχεδόν όλοι της τουρκικής) ομάδα έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής επικινδυνότητας από τη γερμανική αστυνομία. Κι αυτό έχει να κάνει με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο ματς (όπως προανήγγειλε ο ίδιος), αλλά όχι μόνο.

Με εκατομμύρια Τούρκους να ζουν στη χώρα και χιλιάδες εξ αυτών να βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα οι αρχές είναι σε επιφυλακή και το απόγευμα υπήρξε η πρώτη παρέμβαση.



Κατά της διάρκεια της παρέλασης των Τούρκων οπαδών προς το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου οι επικεφαλείς της συνοδευτικής δύναμης της αστυνομίας απαίτησαν να σταματήσουν να κάνουν το σήμα των γκρίζων λύκων ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν.








«Μια παρέλαση οπαδών για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δεν είναι πλατφόρμα για πολιτικά μηνύματα», έγραψε η αστυνομία του Βερολίνου στο X.



Αρχικά οι Τούρκοι οπαδοί φάνηκαν να συμμορφώνονται και η πορεία συνεχίστηκε, ωστόσο μετά από λίγα μέτρα και τα πρώτα συνθήματα, η... απαγορευμένη χειρονομία εμφανίστηκε ξανά και η αστυνομία ανακοίνωσε τη διάλυση της!

«Η πορεία δεν θα συνεχιστεί και οι οπαδοί θα κατευθυνθούν μεμονωμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο», αακοίνωσαν οι γερμανοί αστυνομικοί και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές αντιδράσεις από αυτούς που συμμετείχαν στην πορεία.


Το γεγονός έχει καταγραφεί και στα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία όμως δεν αναφέρουν τον λόγο που σταμάτησε η παρέλαση των οπαδών.



Η χειρονομία που προκάλεσε μέχρι και διπλωματική κρίση
Υπενθυμίζουμε ότι ο σκόρερ των δύο γκολ της Τουρκίας κόντρας στην Αυστρία στη φάση των 16 Μερίχ Ντεμιρέλ, πανηγυρίζοντας έκανε το σήμα των γκρίζων λύκων με τα χέρια του και τιμωρήθηκε με 2 αγωνιστικές από την UEFA.



Αυτή η απόφαση προκάλεσε οργή στην Τουρκία με τα ΜΜΕ και παλαίμαχους άσους να ζητούν από τους οπαδούς που θα βρεθούν στο Βερολίνο να κάνουν την ίδια χειρονομία.

Προκάλεσε όμως και διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ τόνισε ότι «τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» και προειδοποίησε ότι «η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού δεν θα γίνει αποδεκτή».

Αυτές οι αντιδράσεις έφεραν την κλήση του Γερμανού πρεσβευτή στην Άγκυρα και την αντίστοιχη κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βερολίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώνει το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν και να ταξιδεύει στο Βερολίνο για να δει από κοντά τον αγώνα.




Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος το Euro 2024 για τον Πέδρι μετά το μαρκάρισμα του Κρόος


Επεισόδιο Κασσελάκη με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ - Κριτική από Ραγκούση, Γεροβασίλη,
Θεοχαρόπουλο


Ουγγαρέζος για Μενεγάκη: Είναι «σκυλί» στη δουλειά, μαμά και ασπίδα για όποιον προστατεύει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr