Euro 2024: Γκράφιτι και πανό κατά των Μερίνο, Ογιαρθάμπαλ στη χώρα των Βάσκων

Οι χρυσοί σκόρερ σε προημιτελικό και τελικό χαρακτηρίζονται προδότες από τους Βάσκους αυτονομιστές

Η Ισπανία κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία της το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου επικρατώντας με 2-1 της Αγγλίας στον τελικό του Euro 2024 και σχεδόν σ' όλη την Ιβηρική χώρα πανηγυρίστηκε έξαλλα η επιτυχία της Εθνικής ομάδας.



Το «σχεδόν» δεν υπάρχει τυχαία στην προηγούμενη πρόταση καθώς υπήρχε και οι δυσάρεστες εξαιρέσεις που όχι απλά δεν χάρηκαν με την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά επέλεξαν να δείξουν την απογοήτευση τους με... σοκαριστικό τρόπο.

Βλέπετε κι όλη η Σκωτία δεν ήθελε με τίποτα να δει μια νίκη των Άγγλων και το αντιλαμβανόταν εύκολα κάποιος βλέποντας τις φωτογραφίες από τα... highlands που ήταν γεμάτες από σημαίες της Ισπανίας, ωστόσο στη χώρα των Βάσκων η κατάσταση ξέφυγε.

Κι αφορμή γι' αυτό ήταν τα καθοριστικά γκολ που πέτυχαν ο Μίκελ Μερίνο (σκόραρε στο 119' του προημιτελικού με τη Γερμανία δίνοντας την πρόκριση για την επόμενη φάση) κι ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ στο 87ο λεπτό του τελικού κόντρα στη Αγγλία, χαρίζοντας ουσιαστικά το τρόπαιο.



Σήμερα το πρωί οι κάτοκοι του Ελόριο, μια κωμόπολη στην επαρχίας της Βισκαΐας στη χώρα των Βάσκων βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Στην κεντρική πλατεία είχε τοποθετηθεί ένα πανό που έγραφε «Όχι στην αποδοχή της Εθνικής Ισπανίας», έχοντας από κάτω τη σημαία της χώρας των Βάσκων κι από την άλλη πλευρά τη σημαία της Ισπανίας μ' ένα τεράστιο μαύρο Χ.



Στα σκαλιά είχαν γραφτεί με μπλε γράμματα τα ονόματα των Μερίνο, Ογιαρθάμπαλ (αμφότεροι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Σοσιεδάδ) κι από κάτω με κίτρινα γράμματα η λέξη «προδότες» αλλά και μια σβάστικα!!!



Όσον αφορά το γιατί επιλέχθηκε αυτή η μικρή ορεινή πόλη για να σταλεί το συγκεκριμένο μήνυμα, η απάντηση έχει να κάνει με το ότι είναι η γενέτειρα της μητέρας του Ογιαρθάμπαλ.

Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή σε Βιτόρια και Μπιλμπάο υπήρχαν συγκεντρώσεις αυτονομιστικών οργανώσεων κατά της Εθνικής Ισπανίας που ζητούσαν τη δημιουργία Εθνικής ομάδας των Βάσκων, αλλά την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου στις ίδιες πόλεις είχε συγκεντρωθεί στις μεγάλες πλατείες για να παρακολουθήσει από τις γιγαντοοθόνες τον τελικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Φλωρίδης για σκευωρία Novartis: Στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά χρηματική αμοιβή για τον προστατευόμενο μάρτυρα

Νεκρός 23χρονος ΑΜΕΑ από θερμοπληξία στην Εύβοια – Συνέλαβαν τους γονείς του


Από τον Λίνκολν στον Τραμπ: Οι Αμερικανοί πρόεδροι και υποψήφιοι που έγιναν στόχοι δολοφονίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr