Το coffee table book του Γιώργου Ντάβλα: Θεατρικά θεματικά τραπέζια, με αναφορές σε 90 όπερες

Γιώργος Ντάβλας - «Opera Tables», Δείπνο με τις Σοπράνο: Η όπερα και το βιβλίο που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει - Δείτε την φωτογράφιση μέσα στο Τσίρκο Medrano, χειρόγραφες επιστολές

Ο Γιώργος Ντάβλας, ένας από τους κορυφαίους επαγγελματίες στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και λάτρης της καλαισθησίας, δεν χρειάζεται συστάσεις. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι αγαπάει πολύ την όπερα. Ταξιδεύοντας σε 33 πόλεις του κόσμου, συνδύασε την κλασική μουσική με το art de la table.

«Οταν διάβασα το βιβλίο του Βαλεντίνο “To τραπέζι του αυτοκράτορα”, παρατήρησα ότι παρεμφερή σερβίτσια έχουμε και εμείς στη συλλογή μας, καθώς η Ελενα, η γυναίκα μου, συλλέγει κάποια ιδιαίτερα κομμάτια εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει στο «Gala» εξηγώντας πώς ξεκίνησε η ιδέα. «Κάποιο βράδυ ακούγοντας την “Τόσκα” του Πουτσίνι μού δημιουργήθηκε, λοιπόν, η διάθεση να διακοσμήσω αντίστοιχα ένα τραπέζι. Αυτό μου έδωσε και την ιδέα της δημιουργίας ενός βιβλίου που να συνδυάζει το art de la table με την όπερα».

Ο τίτλος του βιβλίου είναι το εύγλωττο «Opera Tables», αφού η υπόθεση κάθε όπερας δίνει στον συγγραφέα του το κεντρικό θέμα της διακόσμησης. Οι «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο, για παράδειγμα, διαδραματίζονται μέσα στο τσίρκο. Ο Γιώργος Ντάβλας παραμένοντας πιστός στο θέμα έκανε τη φωτογράφιση μέσα στο Τσίρκο Medrano. Τα κείμενα του βιβλίου, δε, εξηγούν την ιστορία κάθε όπερας στη γλώσσα που αυτή έχει αποδοθεί.

Ο Γιώργος Ντάβλας διευκρινίζει ότι με αυτό το coffee table book δεν έχει την πρόθεση να διδάξει στον κόσμο την τέχνη του art de la table. Σκοπός του είναι απλώς να στήσει θεατρικά θεματικά τραπέζια, με αναφορές σε 90 όπερες σε 33 διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Κάποια τραπέζια στήθηκαν υπό την αισθητική του καθοδήγηση σε σπίτια φίλων του.

Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει επίσης χειρόγραφες επιστολές ανθρώπων της όπερας στον συγγραφέα -ανάμεσά τους η διάσημη Ελληνίδα μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα-, αλλά και να διαβάσει προσωπικές εμπειρίες από τις εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Παβαρότι.
Γκστααντ, «tοyραντοτ», Τζάκομο Πουτσίνι

Η έκδοση που κυκλοφορεί σε λίγο καιρό από τη Νίκη Εκδοτική είναι μια ωδή στην κλασική μουσική και την υψηλή αισθητική.

Αθηνα, «H ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ», Τζουζέπε Βέρντι


Ξεφυλλίζοντας το πολυσέλιδο άλμπουμ απολαμβάνεις τη μαγεία που κρύβεται πίσω από τις νότες της παγκόσμιας λυρικής σκηνής και τις εμπνευσμένες προτάσεις για τη διακόσμηση του τραπεζιού ενός ιδιαίτερου καλέσματος. «Είναι ένας τρόπος για να μοιραστώ με έναν αρχάριο ποιες είναι οι κορυφαίες φωνές που απέδωσαν καλύτερα τη συγκεκριμένη όπερα», σχολιάζει ο δημιουργός του.
κερκυρα, «Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι», Βιντσέντζο Μπελίνι
Γκραβούρα του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο φουαγιέ του ΔΘΠ
Λονδινο, «Η ΥΠΝΟΒΑΤΙΣ», Βιντσέντζο Μπελίνι

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες με το ταξίδι στη Βενετία, μόλις δέκα ημέρες προτού ξεκινήσει η πανδημία. Ο master του PR παραδέχεται ότι το πρώτο lockdown τού χάρισε άφθονο χρόνο προκειμένου να το επιμεληθεί προσωπικά. Αξίζει να αναφερθεί, δε, ότι οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον ίδιο. Ξεχωρίζει το εντυπωσιακό εξώφυλλο με τα μεγαλοπρεπή οπερατικά σκηνικά στο αριστοκρατικό θέατρο του Πειραιά.

Υπέροχα ταξίδια, μυθική μουσική, μαγευτικοί χώροι. Από παλάτια, όπως αυτό της Σερβίας, μέχρι το εκπληκτικό «Plaza Αthénée» στο Παρίσι. «Θα έρθει ο καιρός που θα τα ξαναζήσουμε όλα αυτά», λέει με μια νότα αισιοδοξίας. Και όταν συμβεί αυτό, το βιβλίο του θα είναι ο καλύτερος οδηγός.
Λισαβονα, «ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ», Β.Α. ΜΟΤΣΑΡΤ
Η φωτογράφηση για το εξώφυλλο του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά




Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Άδεια κατεπείγουσας χρήσης και στο εμβόλιο της Moderna

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αντίστροφη μέτρηση για τον εθνικό εμβολιασμό – Το χρονοδιάγραμμα και οι προτεραιότητες

Big Brother: Νικήτρια η Άννα Μαρία Ψυχαράκη - Κέρδισε τα 100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr