Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ: Η αυτοδημιούργητη... Billion Dollar Lady!

Χλευάστηκε, κατηγορήθηκε, διασύρθηκε, είδε ό,τι δημιούργησε να της το παίρνουν από τα χέρια, παρ’ όλα αυτά κατάφερε, σήμερα, στα 31 της χρόνια, να βλέπει την εταιρεία της να εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και να γίνει η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Την εποχή του μεγάλου αγώνα για τη γυναικεία ενδυνάμωση, η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ αποτελεί παράδειγμα αποφασιστικότητας. Με το σύνθημα «Από γυναίκες για γυναίκες» δημιούργησε την πρώτη εφαρμογή γνωριμιών στον κόσμο, στην οποία την πρώτη κίνηση την κάνει η γυναίκα. Το dating app Bumble, που κυκλοφόρησε το 2014, αναπτύσσεται σε 55 χώρες και μετρά περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με το 46,2% των οποίων να είναι γυναίκες, ενώ τον Φεβρουάριο μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η CEO της Bumble στα 31 της χρόνια είναι η νεότερη γυναίκα που κατόρθωσε να βάλει την εταιρεία της στο Χρηματιστήριο και η ίδια, πανηγυρίζοντας μία ακόμη κατάκτησή της, δήλωσε ευγνώμων για τις γυναίκες που πριν από αυτήν έστρωσαν τον δρόμο. Από την πρώτη μέρα που η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο οι μετοχές απογειώθηκαν στο +80% της αρχικής τους αξίας και με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε και η αξία του μεριδίου της Χερντ στην Bumble στο 1,6 δισ. δολάρια, ενώ η αξία της εταιρείας της έφτασε από τα 8 δισ. στα 14 δισ. δολάρια. Με τον τρόπο αυτό και η ίδια μπήκε στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Πέρα από εξαιρετικά επιτυχημένη επιχειρηματίας η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ παραμένει μια γυναίκα που συνεχίζει να δίνει αγώνες ενάντια στον σεξισμό και τη ρητορική μίσους, ενώ παράλληλα δεν παραγκωνίζει τη θηλυκή της πλευρά, προκειμένου να ενσωματωθεί στον ανδροκρατούμενο χώρο της Silicon Valley αλλά και της Wall Street.



«Η πανδημία μάς έδειξε ότι η μοναξιά δεν είναι η φυσική μας κατάσταση και μετά τη λήξη του lockdown πιστεύω πως η εταιρεία θα ανεβάσει τα ποσοστά της παγκοσμίως», δηλώνει στην εφημερίδα «The Telegraph». Η εφαρμογή χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή του λανσαρίσματός της καινοτόμα, καθώς άλλαζε το μέχρι τότε ανδροκρατούμενο παιχνίδι των online ραντεβού και από την αρχή το σύνθημα ήταν «Από γυναίκες για γυναίκες». Η δημιουργός του πιστεύει ότι πρόκειται για τη μόνη εφαρμογή που προσφέρει ασφάλεια και αποτρέπει την παρενόχληση. Εδωσε αγώνα και ήδη κατάφερε και ψηφίστηκε στην Πολιτεία του Τέξας -όπου ζει με την οικογένειά της το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου- ως παράνομο για έναν άντρα να στέλνει dick pics σε γυναίκες χωρίς εκείνες να έχουν συμφωνήσει σε μια τέτοια ανταλλαγή «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων». Ο αποστολέας μιας τέτοιας κίνησης θα πληρώνει πρόστιμο 500 δολάρια. «Αν η επίδειξη είναι αδίκημα στους δρόμους, γιατί να μην ισχύει το ίδιο στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σου; Εμείς ως εταιρείες τεχνολογίας εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει με την πρώτη ευκαιρία, ενώ μιλώντας για την εφαρμογή τονίζει: «Δεν πρόκειται για dating app, αλλά για κίνημα. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται άντρες και γυναίκες, τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν ραντεβού και τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους». Σύμφωνα με την ίδια, στον κόσμο του Bumble κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει μια γυναίκα απελπισμένη αν κάνει αυτή την πρώτη κίνηση, καθώς η ίδια η φύση του app την αναγκάζει να το κάνει. «Εφτιαξα το Bumble για να παρέχει έναν ψηφιακό χώρο όπου οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω της καλοσύνης, της ανάληψης ευθυνών και του σεβασμού. Βάζοντας τις γυναίκες να κάνουν την πρώτη κίνηση, τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο της σχέσης με αυτοπεποίθηση», λέει η δημιουργός του στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες της.  

Μπορεί οι γυναίκες να αποτελούν περίπου τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, όμως οι αυτοδημιούργητες αποτελούν μόλις το 5% των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ έδειξε από την αρχή ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν ήρθαν για να περάσουν απαρατήρητοι σε αυτόν τον πλανήτη. «Κατόρθωσα και επιβίωσα σ’ ένα σκληρό και ανδροκρατούμενο περιβάλλον που πολλές φορές με έκανε να νιώθω λίγη και μικρή, ενώ ήξερα ότι ήμουν καλύτερη από τους περισσότερους μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ακόμα και πρόσφατα σε μια φωτογράφηση γύρισε ο φωτογράφος και μου είπε: “Μπορείτε να ξαπλώσετε νωχελικά στον καναπέ και να μου δώσετε την πιο σέξι πόζα σας;”. Αλήθεια τώρα; Θα τολμούσε να πει ποτέ κάτι τέτοιο αν είχε απέναντί του έναν άντρα, σε αντίστοιχη θέση με τη δική μου;» λέει σε συνέντευξή της.

Η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ είναι εξαιρετικά γοητευτική, με σώμα μοντέλου. Είχε πάντα επίγνωση της γοητείας που ασκούσε στους άλλους, παράλληλα όμως γνώριζε ότι οι δυνατότητες του μυαλού της ξεπερνούσαν αυτές του μέσου όρου. Σινιδρύτρια του Tinder αρχικά, της πιο διάσημης εφαρμογής γνωριμιών, κάθισε στο στρογγυλό τραπέζι των μετόχων της εταιρείας λίγο μετά τα 20 χρόνια της. Εργάστηκε σκληρά ως αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ, προκειμένου να κυριαρχήσει η εταιρεία στον παγκόσμιο χάρτη. Δεν δίστασε όμως να προσφύγει με αγωγή εναντίον της εταιρείας με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και των διακρίσεων. Υποστήριξε ότι της αφαιρέθηκε ο τίτλος της συνιδρύτριας επειδή ήταν γυναίκα κι ενώ ήταν δική της ιδέα το όνομα της εφαρμογής. Παράλληλα η Γουίτνεϊ κατηγορούσε τον chief marketing officer Τζάστιν Ματίν, πρώην σύντροφό της, επειδή την πρόσβαλε δημόσια σε πάρτυ της εταιρείας, τη στιγμή που ο CEO του Tinder αγνοούσε όλα όσα συνέβαιναν επιδεικτικά επί 18 μήνες και παρόλο που πολλές φορές η ίδια του είχε μεταφέρει τα παράπονά της. «Αποκορύφωμα, η φράση του “είσαι drama queen, σύνελθε και κοίτα να κρατάς ήρεμο τον Τζάστιν. Είναι υποχρέωσή σου”», ανέφερε στην αγωγή της.

1, 3. Συγκαταλέγεται στους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 21ου αιώνα και συμμετέχει σε πολλές δράσεις για τη γυναικεία ενδυνάμωση 2. Με τον σύζυγό της Μάικλ Χερντ γνωρίστηκαν μέσω dating app, φυσικά
Η ίδια ισχυριζόταν ότι ο Ματίν, όταν του ζήτησε να χωρίσουν, την αποκάλεσε «απελπισμένη loser» σε μια επίσημη συνάντηση, ενώ παράλληλα φρόντισε να διαρρεύσουν φήμες ότι ήταν αλκοολική. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την παρενοχλούσε με πληθώρα e-mail με προσβλητικό περιεχόμενο. Το τέλος της συνεργασίας της Χερντ με την Tinder ήρθε όταν ο Ματίν την αποκάλεσε «πόρνη» σε ένα πάρτυ τον Απρίλιο του 2014, ενώ ο τίτλος της συνιδρύτριας της είχε αφαιρεθεί τον Νοέμβριο του 2013, αφού πάλι ο Ματίν είχε υποστηρίξει ότι η παρουσία μιας «κοπέλας συνιδρύτριας» θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία.

Εκείνη την περίοδο της χωρίς έλεος αντιδικίας, στη Silicon Valley είχαν κορυφωθεί οι αντιδράσεις προς το πρόσωπό της με απίστευτο μένος που την έκανε στόχο κυβερνοεκφοβισμού, ενώ την οδήγησε στην κατάθλιψη. Τελικά η όλη ιστορία έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό και λέγεται ότι η Τinder αποζημίωσε την Χερντ με 1 εκατ. δολάρια.

Λίγο καιρό αργότερα και ενώ η ίδια είχε πιάσει συναισθηματικά πάτο, ο Ρώσος μεγιστάνας της MagicLab, στην οποία ανήκουν οι εφαρμογές Badoo, Lumen και Chappy, Αντρέι Αντρέγεφ, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της Χερντ και της πρότεινε να δημιουργήσουν μαζί μια νέα εφαρμογή γνωριμιών, παρέχοντάς της οικονομική στήριξη και την ομάδα του. Η ίδια προσπαθούσε να συνέλθει από τη μάχη χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό από την οποία είχε βγει με την Tinder και ήταν αρχικά αρνητική και στη συνέχεια αρκετά διστακτική. Ο Αντρέγεφ όμως την έπεισε και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Βumble.

1. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Bumble στο Χρηματιστηριο της Νέας Υόρκης 2. Με τις φίλες της Κένταλ Τζένερ και Χάιλι Μπίπερ 3. Το μέλλον ανήκει στους δημιουργικούς ανθρώπους και η Γουίτνεϊ ανήκει ξεκάθαρα σε αυτούς
«Μόνο όταν μένεις απαθής και δεν προσπαθείς είσαι αποτυχημένος. Μη φοβάστε και μη σταματάτε με τα “αν όμως...” Να είστε μετριόφρονες, να μην επιδεικνύετε χωρίς λόγο τα επιτεύγματά σας και να μη σταματάτε να δουλεύετε σκληρά, όσο ψηλά κι αν φτάσετε. Ειδικά μάλιστα αν φτάσετε ψηλά, τότε είναι που δεν έχετε δικαίωμα να σταματήσετε», δηλώνει η γυναίκα που ταλαιπωρείται από διαταραχές άγχους, ξυπνά ανά δύο ώρες για να τσεκάρει τα μέιλ της και πηγαίνει σε ψυχολόγο για να μπορέσει να βρει κάποια στιγμή ηρεμία μέσα της. «Δεν είμαι από τις γυναίκες που θα ξυπνήσουν στις 4 το πρωί, θα πιουν smoothie, θα τρέξουν κάποια χιλιόμετρα και μετά θα φάνε 10 αμύγδαλα πριν πάνε στη δουλειά. Μακριά από μένα αυτοί οι ψυχαναγκασμοί. Προσέχω τον εαυτό μου, ασκούμαι, αλλά θα ξυπνήσω στις 4.30 για να απαντήσω σε επείγοντα μέιλ συνεργατών στην άλλη άκρη του κόσμου, με μεγάλη διαφορά ώρας από τις ΗΠΑ, και μετά θα ξανακοιμηθώ για να σηκωθώ στις 7.00 και να ξαναδώ τα μέιλ μου. Προσπαθώ τώρα κι αυτό να το ελέγξω, αλλά η αλήθεια είναι ότι αγαπώ τη δουλειά μου με πάθος και παράλληλα έχω μεγάλη αγωνία να είναι όλα καλά τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Θέλω να ξέρω τι κάνει ανά πάσα στιγμή ο άντρας μου ή το παιδί μου. Τρέμω μην τους συμβεί το παραμικρό. Ολα αυτά προσπαθώ να τα ελέγξω με ψυχανάλυση, ενώ φροντίζω να μην καταφεύγω στο ποτό κάθε φορά που αγχώνομαι λίγο περισσότερο», λέει.

Η Γουίτνεϊ γνώρισε τον σύζυγό της Μάικλ Χερντ πρώτη φορά, πού αλλού, σε μια εφαρμογή γνωριμιών. «Είχε το πρόσωπο εκείνο που δεν το ξεχνάς εύκολα», δήλωσε στην «Telegraph». Το πρώτο τους ραντεβού ήταν για σκι στο Ασπεν, το 2013, ενώ ο γάμος τους έγινε το 2017, στο Αμάλφι, και κράτησε τρεις ημέρες, με καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο και πολλές διασημότητες ανάμεσά τους. Ο Μάικλ Χερντ είναι κληρονόμος μεγάλης πετρελαιοβιομηχανίας στο Τέξας και μαζί έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Μπόντι. Εχουν σπίτια στο Τέξας, στο Ασπεν και μια έπαυλη στο Οστιν που διαθέτει λίμνη, καταρράκτες, ελικοδρόμιο, 10 γκαράζ, κινηματογράφο και γήπεδα τένις και γκολφ. Η ίδια μοιράζεται στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram αρκετές αστείες στιγμές με τον τεράστιο δανέζικο σκύλο τους που ζυγίζει 85 κιλά αλλά και το... κατοικίδιο αρνί τους, παράλληλα με τις αποδράσεις που πραγματοποιούν με τον γιο τους ή τα πάρτυ με τους διάσημους φίλους τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε χάρτες: Πού βρέχει τώρα - Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού με 23άρια

Λιανεμπόριο: Άνοιγμα με περιορισμούς αλλά όχι με click away και click inside

Οι δηλώσεις του ΠΟΥ για την έρευνα προέλευσης του ιου ενόχλησαν το Πεκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr