Περικλής Κοσκινάς: To Cookoovaya πέταξε στο Σεν Τροπέ
28.06.2022
06:56
Το δημοφιλές αθηναϊκό εστιατόριο μεταφέρθηκε από την περιοχή του Χίλτον στην καρδιά της Κυανής Ακτής, ανάγοντας την ελληνική εστιατορική κουλτούρα σε ένα δυνατό εξαγώγιμο προϊόν
Το 1835 ένας Γάλλος στρατηγός, ο οποίος είχε ερωτευτεί μια πριγκίπισσα με το όνομα Μπανού Παν Ντέι, έχτισε το Pan Deï Palais ως ένδειξη της αγάπης του. Σ’ αυτό το εμβληματικό αρχοντικό που σήμερα λειτουργεί ως luxury hotel με μόλις 12 περιζήτητα από τους αυθεντικούς κοσμοπολίτες δωμάτια με παραδεισένιες ανέσεις, φώλιασε και η δική μας «Cookoovaya», έτοιμη να προσφέρει απλόχερα τη σοφή της κουζίνα που την έκανε τόσο αγαπητή στην Ελλάδα. Μια κουζίνα που ξεδιπλώνεται μέσα από τη στοχαστική επιλογή της πρώτης ύλης και την αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στις παλιές τεχνικές και όλες τις νέες μεθόδους μαγειρικής, στοιχεία που συνθέτουν τόσο την ουσία όσο και τη γεύση της.
Με αέρα Κυανής Ακτής
Από το 2014 που ξεκίνησε να λειτουργεί η «Cookoovaya» παραμένει ίσως το δημοφιλέστερο εστιατόριο της Αθήνας, προσελκύοντας κοινό από όλο τον κόσμο που θέλει να δοκιμάσει την αληθινή και αβίαστη ελληνική κουζίνα. Oι υπεύθυνοι του «Pan Deï Palais» αποφάσισαν πως αυτές οι γεύσεις είναι η τέλεια προσθήκη στο ροστ των ρεστοράν τους και έτσι το αθηναϊκό εστιατόριο ξεκίνησε το νέο του ταξίδι στην καρδιά της γοητευτικής Κυανής Ακτής, δίπλα στην πολυσύχναστη Place des Lices. Με αρχηγό τον σεφ-ιδιοκτήτη του «Cookoovaya», Περικλή Κοσκινά, προσγειώθηκε στο Σεν Τροπέ και υπόσχεται νέες γευστικές εμπειρίες με άρωμα αυστηρά ελληνικό. Γίνεται έτσι το πρώτο αθηναϊκό εστιατόριο που εγκαθιδρύεται εκτός των ελληνικών συνόρων σε έναν διεθνή και απαιτητικό προορισμό. Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα που γέννησε αυτή η συνεργασία; «Ημουν εξ αρχής θετικός, αλλά πάντα μετριοπαθής. Ποτέ δεν αφήνω τον ενθουσιασμό να με κατακλύσει, αλλά είμαι πραγματικά υπερήφανος για την ομάδα μου. Μια τέτοια συνεργασία αλλάζει πολλά στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή έχουμε σηκώσει μανίκια και δουλεύουμε πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα άψογα. Τα πιάτα, τα προϊόντα, το προσωπικό. Η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά η κατάκτηση μιας τέτοιας νίκης είναι μεγαλύτερη», ομολογεί ο Περικλής Κοσκινάς.
Η μοναδική ομορφιά της περιοχής, η κινηματογραφική αίσθηση του κτιρίου και οι ομοιότητες με την Κέρκυρα, τόπο καταγωγής του Περικλή Κοσκινά, είναι το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτό το μεγάλο βήμα, το άνοιγμα ενός δεύτερου εστιατορίου. Η «Cookoovaya Saint-Tropez» βρίσκεται στην καρδιά του ξενοδοχείου «Pan Dei Palais», του διάσημου ομίλου Airelles Collection, και με αφετηρία τη Γαλλία αποτελεί την απαρχή μιας διαδρομής που στόχο έχει να ταξιδέψει την Ελλάδα όσο πιο μακριά γίνεται συνδυάζοντας με αριστοτεχνικό τρόπο το ελληνικό φαγητό και την ελληνική κουλτούρα. «Το ελληνικό στοιχείο που μας έκανε διάσημους δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το νέο μενού. Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε εμείς πιο μεσογειακοί, αλλά οι υπόλοιποι πιο Ελληνες. Στη νέα μας προσπάθεια όλα είναι ελληνικά - από το αλάτι, το κρέας, τα κρασιά και τα τυριά μέχρι την τεχνική και το μεράκι», συνεχίζει ο σεφ.
Συνδετικός κρίκος των δύο μεσογειακών χωρών είναι, όπως εξηγεί, μια γαστρονομική κουλτούρα που σέβεται τη γη και τα υλικά της και καλλιεργεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Η πρώτη ύλη στην καλύτερη εκδοχή της είναι πάντα ο πρωταγωνιστής στο νέο μενού, βασισμένο στα κοινά της Ελλάδας με την ύπαιθρο της Προβηγκίας. Ο Περικλής Κοσκινάς εφαρμόζει και στην «Cookoovaya Saint-Tropez» το όραμά του για την ανάδειξη μιας ελληνικής κουζίνας ουσιαστικής, που χαρακτηρίζεται από μέτρο και σύνεση, απαλλαγμένη από περιττές τεχνικές. Αυτό άλλωστε είναι και το επαγγελματικό του μότο. «Το μενού της “Cookoovaya Saint - Tropez” έχει ελληνικούς τίτλους στις κατηγορίες του, όπως “Courkouti” και “Carvouna”, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δημιουργεί μια ολοκληρωμένη ελληνική εμπειρία. Περιέχει μερικά από τα ήδη γνωστά στο ελληνικό κοινό πιάτα, όπως τα ωμά ψάρια, το χταπόδι με τη φάβα αλλά και τα κερκυραϊκά μπιάνκο και μπουρδέτο» αναφέρει.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων και η σοφία της ελληνικής μαγειρικής για άλλη μία φορά μάς δείχνουν έναν νέο δρόμο για συνεργασίες εκτός συνόρων. Υπάρχει άλλωστε καλύτερο μέρος για να συναντηθούν οι άνθρωποι από ένα τραπέζι με φαγητό; ◆
Με αέρα Κυανής Ακτής
Από το 2014 που ξεκίνησε να λειτουργεί η «Cookoovaya» παραμένει ίσως το δημοφιλέστερο εστιατόριο της Αθήνας, προσελκύοντας κοινό από όλο τον κόσμο που θέλει να δοκιμάσει την αληθινή και αβίαστη ελληνική κουζίνα. Oι υπεύθυνοι του «Pan Deï Palais» αποφάσισαν πως αυτές οι γεύσεις είναι η τέλεια προσθήκη στο ροστ των ρεστοράν τους και έτσι το αθηναϊκό εστιατόριο ξεκίνησε το νέο του ταξίδι στην καρδιά της γοητευτικής Κυανής Ακτής, δίπλα στην πολυσύχναστη Place des Lices. Με αρχηγό τον σεφ-ιδιοκτήτη του «Cookoovaya», Περικλή Κοσκινά, προσγειώθηκε στο Σεν Τροπέ και υπόσχεται νέες γευστικές εμπειρίες με άρωμα αυστηρά ελληνικό. Γίνεται έτσι το πρώτο αθηναϊκό εστιατόριο που εγκαθιδρύεται εκτός των ελληνικών συνόρων σε έναν διεθνή και απαιτητικό προορισμό. Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα που γέννησε αυτή η συνεργασία; «Ημουν εξ αρχής θετικός, αλλά πάντα μετριοπαθής. Ποτέ δεν αφήνω τον ενθουσιασμό να με κατακλύσει, αλλά είμαι πραγματικά υπερήφανος για την ομάδα μου. Μια τέτοια συνεργασία αλλάζει πολλά στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή έχουμε σηκώσει μανίκια και δουλεύουμε πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα άψογα. Τα πιάτα, τα προϊόντα, το προσωπικό. Η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά η κατάκτηση μιας τέτοιας νίκης είναι μεγαλύτερη», ομολογεί ο Περικλής Κοσκινάς.
Η μοναδική ομορφιά της περιοχής, η κινηματογραφική αίσθηση του κτιρίου και οι ομοιότητες με την Κέρκυρα, τόπο καταγωγής του Περικλή Κοσκινά, είναι το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτό το μεγάλο βήμα, το άνοιγμα ενός δεύτερου εστιατορίου. Η «Cookoovaya Saint-Tropez» βρίσκεται στην καρδιά του ξενοδοχείου «Pan Dei Palais», του διάσημου ομίλου Airelles Collection, και με αφετηρία τη Γαλλία αποτελεί την απαρχή μιας διαδρομής που στόχο έχει να ταξιδέψει την Ελλάδα όσο πιο μακριά γίνεται συνδυάζοντας με αριστοτεχνικό τρόπο το ελληνικό φαγητό και την ελληνική κουλτούρα. «Το ελληνικό στοιχείο που μας έκανε διάσημους δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το νέο μενού. Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε εμείς πιο μεσογειακοί, αλλά οι υπόλοιποι πιο Ελληνες. Στη νέα μας προσπάθεια όλα είναι ελληνικά - από το αλάτι, το κρέας, τα κρασιά και τα τυριά μέχρι την τεχνική και το μεράκι», συνεχίζει ο σεφ.
Συνδετικός κρίκος των δύο μεσογειακών χωρών είναι, όπως εξηγεί, μια γαστρονομική κουλτούρα που σέβεται τη γη και τα υλικά της και καλλιεργεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Η πρώτη ύλη στην καλύτερη εκδοχή της είναι πάντα ο πρωταγωνιστής στο νέο μενού, βασισμένο στα κοινά της Ελλάδας με την ύπαιθρο της Προβηγκίας. Ο Περικλής Κοσκινάς εφαρμόζει και στην «Cookoovaya Saint-Tropez» το όραμά του για την ανάδειξη μιας ελληνικής κουζίνας ουσιαστικής, που χαρακτηρίζεται από μέτρο και σύνεση, απαλλαγμένη από περιττές τεχνικές. Αυτό άλλωστε είναι και το επαγγελματικό του μότο. «Το μενού της “Cookoovaya Saint - Tropez” έχει ελληνικούς τίτλους στις κατηγορίες του, όπως “Courkouti” και “Carvouna”, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δημιουργεί μια ολοκληρωμένη ελληνική εμπειρία. Περιέχει μερικά από τα ήδη γνωστά στο ελληνικό κοινό πιάτα, όπως τα ωμά ψάρια, το χταπόδι με τη φάβα αλλά και τα κερκυραϊκά μπιάνκο και μπουρδέτο» αναφέρει.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων και η σοφία της ελληνικής μαγειρικής για άλλη μία φορά μάς δείχνουν έναν νέο δρόμο για συνεργασίες εκτός συνόρων. Υπάρχει άλλωστε καλύτερο μέρος για να συναντηθούν οι άνθρωποι από ένα τραπέζι με φαγητό; ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr