Μορί Σακό: Ο νέος σταρ της γαλλικής κουζίνας
20.09.2022
06:51
Εγινε το πρόσωπο της ημέρας με τη συμμετοχή του στο γαλλικό «Top Chef». Μέσα σε έναν χρόνο κέρδισε ένα αστέρι Michelin, άνοιξε τον δικό του χώρο και η Louis Vuitton τού εμπιστεύτηκε τα ηνία του πρώτου εστιατορίου του οίκου στην Ευρώπη
Ενα αστέρι Michelin, το πολυπόθητο βραβείο Young Chef και η δημοφιλής μαγειρική εκπομπή του στο FRANCE 3 τον έχουν δικαίως χρίσει το «νόστιμο» πρόσωπο της ημέρας στη Γαλλία. Μια ανάσα πριν γίνει 30 ετών, ο Μορί Σακό εμπλουτίζει το βιογραφικό με μία ακόμα επιτυχία: αρχές του καλοκαιριού και σε συνεργασία με τη Louis Vuitton άνοιξε στο Σεν Τροπέ το δεύτερο εστιατόριο του οίκου και το μοναδικό στην Ευρώπη. Το πρώτο είχε ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στην Οσάκα, το 2020. Παρεμπιπτόντως, ο γαλλικός πολυτελής οίκος δείχνει έντονη διάθεση να επεκταθεί και στον χώρο της γαστρονομίας, αφού πριν από λίγους μήνες εγκαινίασε και ένα pop-up εστιατόριο στην μπουτίκ του στη Σεούλ, με επικεφαλής στην κουζίνα τον γεννημένο στην Κορέα Γάλλο σεφ, Πιέρ Σανγκ Μπουαγιέ.
Ο Σακό, ο οποίος κατάγεται από το Μάλι και τη Σενεγάλη, έγινε τηλεοπτικά γνωστός το 2020, με τη συμμετοχή του στο γαλλικό «Top Chef». Αν και δεν κέρδισε στο ριάλιτι μαγειρικής, σε λιγότερο από έναν χρόνο κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin για το εστιατόριό του «MoSuke», που είναι αυτή τη στιγμή ο πιο δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός στο Παρίσι. Ο Αφρικανός σεφ με τα dreadlogs προτείνει μια νέα προσέγγιση στην γκουρμέ κουζίνα συνδυάζοντας γεύσεις και αγνές πρώτες ύλες από τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Δυτική Αφρική. Σε ένα διάλειμμα από την πολύβουη κουζίνα του, μας μίλησε για όσα ενδιαφέροντα συμβαίνουν στη ζωή και την καριέρα του.
Το πρώτο που τον ρωτάω είναι πώς νιώθει για την ξαφνική φήμη μετά το «Top Chef». «Είμαι πολύ περήφανος, γιατί αυτή είναι μια μεγάλη αναγνώριση της επαγγελματικής μου αξίας. Είναι επίσης ένα μεγάλο στήριγμα, αλλά και ένα τεράστιο στοίχημα για το μέλλον. Παρότι συνέβησαν πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αισθάνομαι πως μόλις ξεκινώ την καριέρα μου», αναφέρει.
Το νέο εγχείρημά του, σε συνεργασία με τη Louis Vuitton, άνοιξε μέσα στο διάσημο ξενοδοχείο «White 1921», και σερβίρει γαλλική κουζίνα με επιρροές από την Αφρική και την Ιαπωνία. Το μενού είναι εμπνευσμένο από τα ταξίδια του σεφ. Ο Σακό κρατούσε σημειώσεις από πιάτα, συστατικά και γεύσεις από όλο τον κόσμο, μείξη των οποίων εφαρμόζει τώρα στην κουζίνα του χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Τι καινούριο, όμως, φέρνει στη γαστρονομία αυτό το εστιατόριο και πώς εκείνος αποφάσισε να τολμήσει αυτή τη συνεργασία; «Σε αυτό το εστιατόριο αναδεικνύεται η κουλτούρα του ταξιδιού σε συνδυασμό με το γαλλικό savoir-faire. Κάθε πιάτο είναι ένας καινοτόμος και γευστικός συνειρμός και είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε όλοι μαζί να κάνουμε αυτό το απαιτητικό μενού πραγματικότητα. Οσο για τη συνεργασία, ήταν θέμα συγκυριών. Η ομάδα του οίκου είχε έρθει για δείπνο πολλές φορές στο “MoSuke” και κάναμε κάποιες αρχικές συζητήσεις, πριν καταλήξουμε σε ένα πλάνο. Είμαι ενθουσιασμένος με τη συνεργασία», λέει ο ίδιος.
Ο Σακό, ο οποίος κατάγεται από το Μάλι και τη Σενεγάλη, έγινε τηλεοπτικά γνωστός το 2020, με τη συμμετοχή του στο γαλλικό «Top Chef». Αν και δεν κέρδισε στο ριάλιτι μαγειρικής, σε λιγότερο από έναν χρόνο κατέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin για το εστιατόριό του «MoSuke», που είναι αυτή τη στιγμή ο πιο δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός στο Παρίσι. Ο Αφρικανός σεφ με τα dreadlogs προτείνει μια νέα προσέγγιση στην γκουρμέ κουζίνα συνδυάζοντας γεύσεις και αγνές πρώτες ύλες από τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Δυτική Αφρική. Σε ένα διάλειμμα από την πολύβουη κουζίνα του, μας μίλησε για όσα ενδιαφέροντα συμβαίνουν στη ζωή και την καριέρα του.
Το πρώτο που τον ρωτάω είναι πώς νιώθει για την ξαφνική φήμη μετά το «Top Chef». «Είμαι πολύ περήφανος, γιατί αυτή είναι μια μεγάλη αναγνώριση της επαγγελματικής μου αξίας. Είναι επίσης ένα μεγάλο στήριγμα, αλλά και ένα τεράστιο στοίχημα για το μέλλον. Παρότι συνέβησαν πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αισθάνομαι πως μόλις ξεκινώ την καριέρα μου», αναφέρει.
Το νέο εγχείρημά του, σε συνεργασία με τη Louis Vuitton, άνοιξε μέσα στο διάσημο ξενοδοχείο «White 1921», και σερβίρει γαλλική κουζίνα με επιρροές από την Αφρική και την Ιαπωνία. Το μενού είναι εμπνευσμένο από τα ταξίδια του σεφ. Ο Σακό κρατούσε σημειώσεις από πιάτα, συστατικά και γεύσεις από όλο τον κόσμο, μείξη των οποίων εφαρμόζει τώρα στην κουζίνα του χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Τι καινούριο, όμως, φέρνει στη γαστρονομία αυτό το εστιατόριο και πώς εκείνος αποφάσισε να τολμήσει αυτή τη συνεργασία; «Σε αυτό το εστιατόριο αναδεικνύεται η κουλτούρα του ταξιδιού σε συνδυασμό με το γαλλικό savoir-faire. Κάθε πιάτο είναι ένας καινοτόμος και γευστικός συνειρμός και είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε όλοι μαζί να κάνουμε αυτό το απαιτητικό μενού πραγματικότητα. Οσο για τη συνεργασία, ήταν θέμα συγκυριών. Η ομάδα του οίκου είχε έρθει για δείπνο πολλές φορές στο “MoSuke” και κάναμε κάποιες αρχικές συζητήσεις, πριν καταλήξουμε σε ένα πλάνο. Είμαι ενθουσιασμένος με τη συνεργασία», λέει ο ίδιος.
Στα πιάτα του νέου εστιατορίου πρωταγωνιστούν τα φρέσκα ψάρια, το ντόπιο μοσχάρι, ο αστακός, τα εκλεκτά τυριά και το ελαιόλαδο Καλαμάτας. Ο Σακό συνδυάζει αριστοτεχνικά τις αφρικανικές και ασιατικές συνταγές, όμως το αποτέλεσμα έχει μια πιο μεσογειακή γεύση. «Μου αρέσει πολύ η μεσογειακή κουζίνα. Εχει υπέροχα προϊόντα που μαγειρεύονται απλά και δίνουν εκρηκτικές γεύσεις. Για παράδειγμα, στο Σεν Τροπέ, προσφέρουμε μια νέα εκδοχή του Σακσούκα, ενός παραδοσιακού πιάτου από το Μαγκρέμπ, ενώ δεν λείπουν όλες οι κορυφαίες πρώτες ύλες από την ευρύτερη περιοχή», σχολιάζει. Ποιο είναι όμως το πιάτο που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει οπωσδήποτε; «Θα απαντούσα τα πάντα! Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα, μάλλον θα ήταν το κοτόπουλο με σάλτσα μαφέ. Αυτή η σάλτσα από τη Δυτική Αφρική είναι για μένα ένα ξύπνημα μνήμης», μου λέει. Μιλώντας για γευστικές προκλήσεις, αναρωτιέμαι αν έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα μας. «Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά θα ήθελα πολύ να ανακαλύψω αυτή τη χώρα. Η ελληνική γαστρονομία είναι καταπληκτική. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω πολλά πιάτα και γνωρίζω πως διαθέτει εξαιρετικές πρώτες ύλες, τις οποίες χρησιμοποιώ και στο μενού μου».
Ποιοι είναι, όμως, οι αγαπημένοι του προορισμοί; «Η Προβηγκία και η νότια Γαλλία, ειδικά η Μασσαλία και η Αιξ-αν-Προβάνς, αλλά και το Ραματουέλ, ένα χωριό κοντά στο Σεν Τροπέ. Εκτός Γαλλίας, το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αλλά πού χρόνος τώρα για ταξίδια;» ◆
Ποιοι είναι, όμως, οι αγαπημένοι του προορισμοί; «Η Προβηγκία και η νότια Γαλλία, ειδικά η Μασσαλία και η Αιξ-αν-Προβάνς, αλλά και το Ραματουέλ, ένα χωριό κοντά στο Σεν Τροπέ. Εκτός Γαλλίας, το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αλλά πού χρόνος τώρα για ταξίδια;» ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr