Jimmy Choo: Ο μάγος των γυναικείων αξεσουάρ

Jimmy Choo: Ο μάγος των γυναικείων αξεσουάρ

Οι γόβες-ιερό δισκοπότηρο για την γκαρνταρόμπα, η φιλία του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και η Ακαδημία Μόδας που ίδρυσε ώστε να δημιουργήσει συνεχιστές της τέχνης του - Αν και ο κορυφαίος σχεδιαστής δεν δείχνει έτοιμος να τα παρατήσει ακόμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
choo0a
Εκδήλωσε το ταλέντο του από μικρό παιδί στη γενέτειρά του, τη Μαλαισία, και ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα στο Λονδίνο κατέκτησε τον κόσμο όλο. Από τη στιγμή που οι ψηλοτάκουνες γόβες του φορέθηκαν από τις γυναίκες του Μπάκιγχαμ οι δημιουργίες του έγιναν το απόλυτο trend. Μόνο το 2016, ο οίκος Jimmy Choo είχε κέρδη που άγγιζαν τα 46 εκατ. βρετανικές λίρες, ενώ πλέον ο ασταμάτητος σχεδιαστής δηλώνει περήφανος για ένα ακόμη όνειρο ζωής του που κατάφερε να πραγματοποιήσει: τη δική του Ακαδημία Μόδας, στο Λονδίνο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο οίκος Jimmy Choo τάραξε για τα καλά τα νερά της μόδας ανακοινώνοντας τη συνεργασία του με τον οίκο Mugler για μια capsule συλλογή παπουτσιών που έγιναν αυτόματα αντικείμενα του πόθου για τις fashionistas και προβλήθηκαν από τα media σε όλο τον κόσμο. «Τόσο ο οίκος Mugler όσο και ο Jimmy Choo έχουν να κάνουν με τη δύναμη - οι γυναίκες μας είναι δυνατές, λαμπερές και έχουν τον έλεγχο», είχε δηλώσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Jimmy Choo, Σάντρα Τσόι, για τo συγκεκριμένο εγχείρημα που χαρακτηρίστηκε ύμνος στη θηλυκότητα.
jimmy-choo__18_
jimmy-choo__17_

Κλείσιμο
Σχεδόν έναν χρόνο μετά, έχω τη χαρά να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον μετρ των γυναικείων αξεσουάρ μέσω ενός φίλου που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Του ζητώ να θυμηθεί το ξεκίνημά του. «Με πάτε χρόνια πίσω!» διαμαρτύρεται αστειευόμενος ο 74χρονος σχεδιαστής: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μαλαισία σε μια οικογένεια σχεδιαστών παπουτσιών. Οι μνήμες μου είναι γεμάτες από σχέδια και μυρωδιά δέρματος. Υπό την καθοδήγηση του πατέρα μου δημιούργησα το πρώτο μου ζευγάρι παπούτσια σε ηλικία 11 ετών. Αν και εκείνος δεν ήθελε να ασχοληθώ με τον χώρο από τόσο μικρός, ήταν σαν να υπήρχε μια αόρατη δύναμη που με ωθούσε. Τελικά, τρία χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από το Cordwainers Technical College (σ.σ.: μία από τις πιο ιστορικές και φημισμένες σχολές πάνω στην τέχνη της κατασκευής υποδημάτων) στις αρχές της δεκαετίας του ’80, άνοιξα το πρώτο μου κατάστημα και ο δρόμος μου διασταυρώθηκε με την επιτυχία».

Ο Τσου και η επιτυχία σίγουρα δεν συναντήθηκαν τυχαία. Για την ακρίβεια, ο διάσημος σχεδιαστής συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργούς στον κόσμο της μόδας παγκοσμίως. Χρονιά-σταθμός στην πορεία του ήταν το 1986, όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημα με την επωνυμία του στην περιοχή Χάκνεϊ του Λονδίνου. Από την ημέρα που η Ταμάρα Μέλον, accessories editor της βρετανικής «Vogue», στάθηκε έξω από τη βιτρίνα του και άρχισε να γράφει για τον νέο εκπληκτικό σχεδιαστή, τα παπούτσια και αξεσουάρ του έγιναν μόδα. Δέκα χρόνια μετά, το 1996, οι δυο τους ίδρυσαν τον οίκο Jimmy Choo. Καθώς μιλάμε δεν κρύβω τον ενθουσιασμό μου, δηλώνω λάτρης της δουλειάς του -και τυχερή που η ντουλάπα μου περιέχει κομμάτια με την υπογραφή του- και του ζητώ να αναφερθεί σε μερικά highlights της χρυσής πορείας του μέχρι σήμερα.
jimmy-choo__1_

«Μπορώ να θυμηθώ πολλές καλές στιγμές στην καριέρα μου. Βέβαια, όταν λαμβάνεις ένα βραβείο από τη βασίλισσα της Αγγλίας, αυτή είναι η ύψιστη τιμή», λέει αναφερόμενος στο 2003, όταν η αείμνηστη Ελισάβετ τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη συμβολή του στη μόδα. «Οπως τιμή για μένα είναι και τα εκατομμύρια των γυναικών που επιλέγουν τα παπούτσια μου. Κάνοντας τον απολογισμό μου, θα έλεγα ότι είμαι υπερήφανος για πολλά πράγματα. Και σίγουρα για την Jimmy Choo Academy που ίδρυσα στο Λονδίνο προκειμένου οι επίδοξοι σχεδιαστές να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις».

Τον ρωτώ για τις πιο διάσημες πελάτισσές του. «Ειλικρινά, είναι τόσο πολλές, ποια να πρωτοθυμηθώ; H πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Μπιγιονσέ, η Βικτόρια Μπέκαμ, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Τζένιφερ Λόπεζ και τόσες άλλες… Η γυναίκα που με ενέπνευσε περισσότερο από κάθε άλλη ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα όμως. Η ίδια ως προσωπικότητα αλλά και η φιλία που είχαμε αναπτύξει ήταν μια πηγή έμπνευσης για μένα. Δεν μου είπε ποτέ “όχι” σε κάτι, αντιθέτως ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό στις ιδέες και τις παρορμήσεις μου. Είχα την τύχη να τη συναντήσω πολλές φορές ιδιωτικά και να γνωρίσω τον άνθρωπο ο οποίος συχνά ήταν τελείως διαφορετικός από τις περιγραφές του Τύπου.
jimmy-choo__16_
Πάνω: H Κένταλ Τζένερ είναι η μούσα του οίκου Jimmy Choo για την καμπάνια της φθινοπωρινής συλλογής 2022 Κάτω: Οι διαμαντένιες γόβες Genavant (luxury brand που ίδρυσε ο Τσου με τον βαφτισιμιό του Ρέγκι Χανγκ) κοστίζουν γύρω στα 4,5 εκατ. δολάρια
jimmy-choo__11_

Το 2012 βρεθήκαμε με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην Κουάλα Λουμπούρ και ένιωσα πολύ άνετα μαζί του, κάτι που ήταν φυσικό, καθώς τον γνωρίζω από μικρό παιδί. Ο τρόπος που ζούσε και λειτουργούσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, το πώς συνέδεε τους ανθρώπους, εξακολουθεί να έχει θετική επιρροή και μετά τον θάνατό της».

Παρόλο που ο Τζίμι Τσου γεννήθηκε στη Μαλαισία, οι Βρετανοί, και ιδίως οι άνθρωποι της μόδας, όχι μόνο μόνο πίστεψαν και στήριξαν από το ξεκίνημα το ταλέντο του, αλλά τον θεωρούν πλέον «δικό» τους. «Είστε ασιατικής καταγωγής, αλλά ζείτε και δραστηριοποιείστε στο Λονδίνο. Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στον χώρο στον οποίο κινείστε;», τον ρωτώ. «Κατά τα ψέματα, η Ευρώπη έχει μεγάλη ιστορία στη μόδα. Ολα τα μεγάλα brands ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν σε αυτή την ήπειρο. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται ακόμα τους ιστορικούς οίκους μόδας και είναι πιστοί στα διαχρονικά brands. Στην Ασία, από την άλλη, ο κόσμος ενημερώνεται και αγοράζει μέσω Διαδικτύου. Η τεχνολογία είναι το κλειδί. Επίσης η εργασιακή ηθική διαφέρει. Ενώ οι Ασιάτες δουλεύουν σκληρά και υπερβολικά, στην Ευρώπη, στις περισσότερες εταιρείες, επικρατούν πιο δίκαιες συνθήκες εργασίας».
jimmy-choo__13_
jimmy-choo__14_
jimmy-choo__15_

Η Jimmy Choo Academy ή, για την ακρίβεια, JCA London Fashion Academy είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του, αφού λειτουργεί μόλις από το 2021. Ο επιτυχημένος σχεδιαστής που στη μακροχρόνια καριέρα του έχει πουλήσει εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια λέει σχετικά: «Σκεφτόμουν πολύ καιρό πώς θα μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο που οι νέοι χαράζουν την πορεία τους στον κλάδο μας. Η εκπαίδευσή μας δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία και διαλέξεις αλλά και πρακτικές εργασίες. Οταν πρόκειται για δημιουργικές σπουδές κάθε μαθητής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό. Η προσέγγιση της Ακαδημίας Μόδας JCA είναι να βοηθήσει τους φοιτητές αλλά και επαγγελματίες, στις σπουδές, στη σταδιοδρομία τους και όχι μόνο. Eνα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνουν την Ακαδημία μας διαφορετική είναι το ότι δίνουμε την ελευθερία στους σπουδαστές να αποφασίσουν από την αρχή σε ποια ειδικότητα θέλουν να επικεντρωθούν. Βλέπουμε πολύ συχνά νέους να βομβαρδίζονται με πληροφορίες και να εκπαιδεύονται σε τομείς που μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν. Εμείς αποφασίσαμε λοιπόν να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να ειδικευτούν από την αρχή σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Επιπλέον, όπως προανέφερα, είμαστε μια Ακαδημία που βασίζεται στην πρακτική εξάσκηση. Οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω σε απτά έργα και να αποκτήσουν εμπειρία έτσι ώστε ολοκληρώνοντας τις σπουδές να είναι έτοιμοι να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες της μόδας».

Αναρωτιέμαι πώς να ένιωσε παρακολουθώντας την παρουσίαση των πρώτων αποφοίτων. «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτό το συναίσθημα. Η ίδρυση της JCA ήταν για εμένα ένα όνειρο ζωής. Βλέποντας πώς οι φοιτητές μας, με τους οποίους έχουμε γίνει μια οικογένεια, έχουν φτάσει μέχρι την πασαρέλα νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη, χαρά και ενθουσιασμό», περιγράφει συγκινημένος για να καταλήξει: «Θα ήθελα πραγματικά να συμβάλω στη δημιουργία της επόμενης γενιάς των σχεδιαστών αξεσουάρ. Η ζωή μου είναι γεμάτη από μόδα και δημιουργία. Είμαι ευτυχισμένος με όσα μου χάρισε απλόχερα. Αυτό που με ενδιαφέρει πλέον είναι να υπάρξει μια αντάξια συνέχεια. Oι άνθρωποι της μόδας οφείλουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους».
jimmy-choo__2_
Διάσημες λάτρεις του οίκου Jimmy Choo: Τζένιφερ Λόπεζ
jimmy-choo__3_
Ντακότα Τζόνσον
jimmy-choo__4_
Πριγκίπισσα Νταϊάνα
jimmy-choo__6_
Μπέλα Χαντίντ
jimmy-choo__7_
Καμίλα Καμπέγιο
jimmy-choo__8_
Πάρις Τζάκσον
jimmy-choo__9_
Lady Gaga
jimmy-choo__12_
jimmy-choo__5_
jimmy-choo__10_
Σαρλίζ Θερόν




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY IMAGES / SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network