Richard Orlinski: Στο pop art σύμπαν του διάσημου εικαστικού

Ο φημισμένος Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος μάς υποδέχεται στο αριστοκρατικό διαμέρισμα που μεταμόρφωσε σε ιδιωτική κατοικία του στο Παρίσι και αποκαλύπτει όσα τον συνδέουν με τη δική μας χώρα.

Στα 56 του χρόνια θεωρείται ο πιο ευπώλητος Γάλλος εικαστικός στον κόσμο και ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Τα ανατρεπτικά έργα του κοστίζουν πανάκριβα και το πελατολόγιό του απαρτίζεται από μεγάλους συλλέκτες και rich & famous. Με πολλές δεκάδες γκαλερί και concept stores να τον εκπροσωπούν σε όλο τον πλανήτη, αλλά και μια σειρά από δικές του γκαλερί στα άμεσα σχέδιά του, ο διάσημος δημιουργός γράφει το δικό του success story στη σύγχρονη pop art.

Ο Richard Orlinski έχει υιοθετήσει μια χαλαρή στάση ζωής μακριά από τυπικότητες, όμως αυτό δεν εμποδίζει όσους τον συναντούν να μιλούν για έναν αριστοκράτη της τέχνης που με το casual dress code του και το ιδιοφυές ταλέντο του έχει εισχωρήσει στους πιο εκλεκτούς καλλιτεχνικούς κύκλους.

Ο ίδιος δικαιούται να υπερηφανεύεται για πολλες επιτυχίες, μία εκ των οποίων είναι σίγουρα οι ηχηρές συνεργασίες με brands-γίγαντες όπως ο οίκος Christofle, η Hublot, η Lancôme, η Disney, η BIC κ.ά., που έχουν εκτινάξει στα ύψη τη φήμη και την εμπορικότητά του.



Στο privé βασίλειό του

Αν και προτιμά να φωτογραφίζεται στο ατελιέ του διατηρώντας την ιδιωτικότητα του προσωπικού του χώρου, ο Orlinski θα δεχτεί να ανοίξει τη νέα παριζινιάκη κατοικία του στο «Gala». «Αυτό το διαμέρισμα το απέκτησα πρόσφατα και έχει μακρά ιστορία. Βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά στο 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Και μόνο η εποχή κατασκευής του λέει πολλά, αφού είναι συνυφασμένη με την αγάπη στην αρχιτεκτονική και την τέχνη. Παραπέμπει στα εμβληματικά κτίρια της χώρας που προσδίδουν και συντελούν στη λάμψη του Παρισιού», αναφέρει. Περνώντας την πόρτα εισόδου εντυπωσιάζεσαι από την άνεση του αριστοκρατικού διαμερίσματος: ένας ψηλοτάβανος μακρύς διάδρομος ενώνεται με χολ και καταλήγει σε μια φωτεινή σαλονοτραπεζαρία. Τα σκαλίσματα και οι λευκές λάκες -αισθητική μιας εποχής όπου μόνο η καλή κοινωνία μπορούσε να υπηρετεί- δένουν αρμονικά με τον μοντερνισμό που εκπροσωπεί ο διάσημος καλλιτέχνης.



«Μόλις αποφάσισα να το αγοράσω ξεκίνησα και τη ριζική ανακαίνιση. Ηταν λογικό να θέλω -χωρίς φυσικά να καταστρέψω όλο αυτό που αποπνέει και αντιπροσωπεύει ένα σπίτι όπως αυτό- να το φέρω στα μέτρα μου, στις ανάγκες μου και την αισθητική μου», διευκρινίζει και συμπληρώνει: «Οφειλα να σεβαστώ την ιστορία, αλλά και να δώσω τον τόνο που αποπνέει η δουλειά μου σήμερα». Στο πολυτελές αλλά μίνιμαλ διαμέρισμά του κυριαρχεί το λευκό, ωστόσο οι χώροι είναι γεμάτοι χρώμα από τα διάσπαρτα έργα τέχνης του. Από το μπαλκόνι το βλέμμα σου χάνεται στη Σανζ Ελιζέ, ενώ τα πελώρια παράθυρα επιτρέπουν στο φυσικό φως να λούζει κάθε σπιθαμή του υπέροχου σκηνικού.



Η στενή του φίλη και συνεργάτις Νίκη Καποπούλου, ιδιοκτήτρια της γκαλερί The Art Dose, που τον εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα και έχει συντονίσει τη δική μας συνάντηση, παρακολουθεί με ενδιαφέρον. «Είμαι απολύτως γεμάτος με τη δουλειά που κάνω. Η τέχνη έχει τη δύναμη να χαρίζει όμορφα συναισθήματα, να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με την pop art, η χαρά. Αν ακόμη κι ένα παιδί δει τη ζωή με άλλο μάτι χάρη στη δουλειά μου, η τέχνη έχει κερδίσει.
Από την άλλη, αγαπώ το Παρίσι. Είναι η πόλη της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού. Παρόλο που ταξιδεύω πολύ, για μένα το Παρίσι είναι η ωραιότερη πόλη. Θα ήταν ψέμα να πω ότι θα μπορούσα να ζήσω κάπου αλλού», τονίζει ενώ παρατηρώ τον χώρο. Στο νεοαποκτηθέν διαμέρισμά του ένα πολύχρωμο ηλεκτρονικό-αντίκα βρίσκεται στο σαλόνι, κοντά στο πλεξιγκλάς τραπέζι με τις χρωματιστές φιγούρες-δημιουργίες του. «O αγαπημένος μου χώρος είναι το καθιστικό. Είναι ο χώρος όπου χαλαρώνω με τα τέσσερα παιδιά μου, αλλά και το μέρος όπου θα συζητήσουμε για τέχνη με συλλέκτες και φίλους μου».



Τον ρωτάω με τι ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του: «Το μεγάλο μου πάθος, εκτός της ζωγραφικής, είναι η μουσική. Εδώ και πέντε χρόνια εμφανίζομαι σε διάφορα μαγαζιά ως dj ενώ από τις πρόσφατες μουσικές συνεργασίες μου είναι με τους Tory Lanez και Nicky Jam. Στο σπίτι μου έχω φτιάξει ένα στούντιο όπου επιμελούμαι τις δουλειές και άλλων μουσικών. Μια άλλη μεγάλη αδυναμία μου είναι και τα σπορ. Για πολύ καιρό έπαιζα τένις και ποδόσφαιρο. Τώρα πια χαλαρώνω παρακολουθώντας τους αγώνες ως θεατής. Γενικά, θα έλεγα ότι παρακολουθώ καθετί που μπορεί να με εμπνεύσει. Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μου». Αναφέρομαι στην εντυπωσιακή ζήτηση που έχουν τα έργα του. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τόσο ο απλός κόσμος όσο και διάσημες προσωπικότητες (Σάρον Στόουν, Τζάστιν Μπίμπερ, Φαρέλ Γουίλιαμς κ.ά.) έχουν κοσμήσει τους χώρους τους με δικά μου έργα. Νιώθω εξίσου τυχερός που ταυτόχρονα σημαντικοί συλλέκτες έχουν στη συλλογή τους κομμάτια μου. Ενας από αυτούς είναι ο Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, ο διάσημος Γάλλος ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν, που είναι και φίλος μου».



Οσο για τα μεγάλα νέα που φυλάει για το τέλος; «Σε λίγο καιρό θα λειτουργούν Orlinski Galleries σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα εγκαίνια της πρώτης μου γκαλερί θα γίνουν σύντομα στο Παρίσι», αποκαλύπτει προσθέτοντας ότι οι επόμενες γκαλερί Orlinski αναμένονται σε Νέα Υόρκη και Μύκονο. Εξάλλου, χάρη στους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με την οικογένεια Καπόπουλου ο Γάλλος εικαστικός έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα. ο έργο του «Mykonos Wild Kong» σε μπλε χρώμα κοσμεί σε περίοπτη θέση το αεροδρόμιο της Μυκόνου καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του νησιού.



Με την αμεσότητα που τον διακρίνει δεν διστάζει να παραδεχτεί: «Αγαπώ την Ελλάδα εδώ και χρόνια, απ’ όταν την πρωτοεπισκέφτηκα. Είναι αδύνατον να ασχολείσαι με την τέχνη και να μη σε συνεπαίρνουν η Ιστορία και η ομορφιά αυτού του τόπου. Είμαι μελετητής και λάτρης της Iστορίας σας και της αρχιτεκτονικής σας. Και πάντα μου φτιάχνει τη διάθεση ένα τραπέζι με ελληνικό φαγητό. Οπως μου αρέσει και η Μύκονος, ο τρόπος ζωής που διατηρεί.

Στο πολυτελές αλλά μίνιμαλ διαμέρισμα του Richard Orlinski στο Παρίσι κυριαρχούν το λευκό και τα απαλά χρώματα της γης για το τέλειο κοντράστ με τα έντονα χρώματα των περιζήτητων έργων τέχνης του


Εκθέτω έργα μου στο αγαπημένο μου ξενοδοχείο “Cavo Tagoo” και ετοιμάζω κάποια projects για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη. Χάρη στην οικογένεια Καπόπουλου αγάπησα την Ελλάδα και σχεδιάζουμε κάποια επόμενα βήματα από κοινού. Με τη Νίκη μάς συνδέουν φιλία και συνεργασία χρόνων», καταλήγει ενώ μου δείχνει το κινητό του, γεμάτο από φωτογραφίες του στο Νησί των Ανέμων, το οποίο φροντίζει να επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι ◆

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr