Όταν ο Dior έντυσε τα Harrods

Η μνημειακών διαστάσεων σύμπραξη του γαλλικού οίκου με το αγγλικό πολυκατάστημα έχει χρώμα, άρωμα και γεύση Χριστουγέννων, απαράμιλλη πολυτέλεια και ιταλική υπογραφή

Οι Αγγλοι αποκαλούν επιτιμητικά τους Γάλλους βατράχους. Κι εκείνοι με τη σειρά τους επιστρέφουν τον άκομψο χαρακτηρισμό περιγράφοντας τους γεωπολιτικούς γείτονές τους ως rosbifs. Αλλά ακόμα και τα πιο βαθιά ριζωμένα μίση και οι χαώδεις διαφορές οφείλουν να γεφυρώνονται. Ειδικά όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και το πνεύμα της αγάπης -και της υπερκατανάλωσης- καταλαμβάνει κάθε πολίτη του Δυτικού κόσμου, ανεξαρτήτως εθνικότητας και κουλτούρας. Ο οίκος Dior, προφανώς ο πιο εμβληματικός της Γαλλίας, και το χιλιοτραγουδισμένο βρετανικό πολυκατάστημα Harrods δίνουν το καλό παράδειγμα, ενώνοντας την υπετροφική φήμη και επιδραστικότητά τους για μια εορταστική εξτραβαγκάνζα φαντασμαγορίας και χρυσόσκονης.

Το Harrods βάζει τις εγκαταστάσεις του στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου και ο Dior την αισθητική και τη μαγεία. Βεβαίως, ο γάμος μεταξύ των δύο συμβόλων θα έμοιαζε ανολοκλήρωτος αν τον ρόλο του κουμπάρου δεν κρατούσε ένας Ιταλός. Συγκεκριμένα, ο καταξιωμένος εικαστικός -και προσωπικός φίλος της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Dior Μαρία Γκράτσια Κιούρι- Πιέτρο Ρούφο. Ο 44χρονος καλλιτέχνης ανέλαβε να μπολιάσει τη γαλλική φινέτσα σε έναν τόπο που εδώ και 174 χρόνια καθοδηγεί ως άλλο αστέρι της Βηθλεέμ το πνεύμα των Χριστουγέννων - και του καταναλωτισμού. Και εγένετο μια χριστουγεννιάτικη εγκατάσταση με τον απολύτως περιγραφικό τίτλο «The Fabulous World of Dior».
Τζέσικα Χένγουικ
Χάνα και Εντι Ρεντμέιν

Ο Ρούφο αποφάσισε να επιστρατεύσει όλη την επινοητικότητά του και να απομυζήσει τη λονδρέζικη αγορά από λαμπιόνια, ώστε να δώσει στις προσόψεις του πολυκαταστήματος τη μορφή μπισκότων gingerbread. Ναι, ο εξωτερικός διάκοσμος των Harrods, από την προηγούμενη Πέμπτη δημιουργεί την αίσθηση ενός γιγαντιαίου, εκτυφλωτικά φωτισμένου χριστουγεννιάτικου μπισκότου. Ενός δηλαδή αναγνωρίσιμου συμβόλου που παραπέμπει στη θαλπωρή και την αθωότητα της πιο αγαπημένης γιορτής του Δυτικού χριστιανικού κόσμου.

Βέβαια, ο Ρούφο που συνέλαβε την ιδέα και η Κιούρι που ενέκρινε την υλοποίησή της δεν θα μπορούσαν να σταθούν μόνο σε συναισθηματικές συμπαραδηλώσεις. Αντιθέτως, φρόντισαν να το εμπλουτίσουν με σήματα κατατεθέντα του γαλλικού οίκου τερματίζοντας την κλίμακα της λάμψης.

Οι μυημένοι στο σύμπαν της Κιούρι θα ανακαλύψουν εύκολα τα διάσπαρτα στοιχεία από την Cruise Collection της για το 2023. Ο οίκος Dior εκπόρθησε και τις 44 βιτρίνες των Harrods κι αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση. Κι έκανε το πολυκατάστημα τόσο φωτεινό -σε βαθμό δυσανάλογο με την απειλή της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη- που λογικά μέχρι τις 3 Ιανουαρίου που θα ολοκληρωθεί η εορταστική περίοδος για το Harrods, θα το καταστήσει ορατό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ίσως και ακόμα μακρύτερα, στο Διάστημα.

Καθεμία από τις βιτρίνες αφηγείται μια δική της χριστουγεννιάτικη ιστορία, προβάλλοντας ρούχα, αξεσουάρ και αρώματα του γαλλικού οίκου, σε ένα αρχετυπικά γιορτινό περιβάλλον για τη δημιουργία του οποίου έχουν λαξευτεί ακόμα και γλυπτά από καραμέλα και ζάχαρη.
Σημεία αναφοράς του διάκοσμου είναι στοιχεία από την ιστορία του Dior, όπως η πυξίδα η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση επέχει θέση λαμπρού, μνημειακών διαστάσεων, αστεριού.

Αν το χριστουγεννιάτικο περίβλημα του Harrods μπορεί να αφήσει κάποιον έκθαμβο, το εσωτερικό του μπορεί να τον καταστήσει ενεό. Μικρές σκηνές από την ιστορία του Dior αναβιώνουν μέσα από αναπαραστάσεις, προσεγμένες μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, και κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από μπισκότα και καραμέλα.

Το υπόγειο του πολυκαταστήματος έχει καταληφθεί από μινιατούρες χαρακτηριστικών κομματιών -από τη Saddle bag μέχρι τη Lady Dior-, από μικρογραφίες των καταστημάτων της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως της ναυαρχίδας στον αριθμό 30 της Αβενί Μοντάν, και βέβαια από σκηνές της ζωής του Κριστιάν Ντιόρ. Για τους δημιουργούς, εκτός από αναπαράσταση της ιστορίας του οίκου, η εν λόγω ενότητα αποτελεί και σπουδή στην τέχνη του gingerbread. Στην ονειρική σκηνογραφία υπήρξε πρόβλεψη ακόμα και για μια μικρογραφία του αγαπημένου σκύλου του Ντιόρ, όταν εκείνος ήταν παιδί. Καθόλου τυχαία, το υπόγειο των Harrods μετονομάστηκε για τη γιορτινή περίοδο σε Βασίλειο του Dior.

Φυσικά, μέσα στο πολυκατάστημα λειτουργούν δύο pop up καταστήματα του οίκου, ενώ η γαλλική εισβολή ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός καφέ-εστιατορίου με εξίσου παραμυθένιο περιβάλλον. Εκτός από τις χαρακτηριστικές βρετανικές και γαλλικές συνταγές που συνυπάρχουν στον κατάλογο, γαστρονομικό φετίχ του εστιατορίου είναι -μαντέψτε- τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν το σχήμα και τη μορφή των πλέον χαρακτηριστικών αξεσουάρ και αρωμάτων του οίκου. Είναι κι αυτά μια κάποια λύση για όσους θέλουν να καταναλώσουν λίγη από τη λάμψη και τη χρυσόσκονη των Γάλλων χωρίς να αποκλίνουν από τη γραμμή της βρετανικής νηφαλιότητας και της λελογισμένης σπατάλης.

Τα θυρανοίξια της χριστουγεννιάτικης περιόδου πραγματοποιήθηκαν εν χορδαίς και οργάνοις την εβδομάδα που μας πέρασε, παρουσία εκπροσώπων της βρετανικής κοσμικής ζωής. Ο Εντι Ρεντμέιν και η σύζυγός του Χάνα, η σταρ-τενίστρια Εμα Ραντουκάνου, η εγγονή του Κιθ Ρίτσαρντς, Ελα, η Μπιάνκα Τζάγκερ, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Σαμπίν Γκετί, η Λουσί ντε λα Φαλέζ και η κόρη του Ρομάν Πολάνσκι, Μοργκάν, ήταν μόνο μερικοί από εκείνους που γεύτηκαν πρώτοι μια γενναία κουταλιά joie de vivre στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Για όσους, πάντως, θέλουν να ζήσουν στα άκρα τη χριστουγεννιάτικη εμπειρία Dior, ήδη κυκλοφορεί το advent calendar του οίκου με την αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα, με αντίτιμο 490 ευρώ.
Μπιάνκα Τζάγκερ
Λουσί ντε λα Φαλέζ
Ειδήσεις σήμερα:

Μουντιάλ 2022: Οι δίχως τέλος πανηγυρισμοί των Σαουδαράβων και τα 8 γκολ της 3ης ημέρας


Καιρός: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Προς τα πού κινείται η κακοκαιρία «Denise»


Μητσοτάκης: Έθεσε στόχο να γίνει στις επόμενες εκλογές «γαλάζια και η Αχαΐα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr