Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας

Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας

Δημιουργικός σεφ με περγαμηνές στην κουζίνα και καταξιωμένος τραγουδιστής με 25ετή πορεία και ηχηρές συνεργασίες, συνδυάζει με αρμονία τις δύο μεγάλες αγάπες του και διηγείται στο «Gala» ιστορίες της μέρας και της νύχτας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας
Η μουσική ήταν το συναισθηματικό του καταφύγιο, ενώ η μαγειρική είναι άρρηκτα συνδεμένη με τα παιδικά του χρόνια. Ο Μιχάλης Μόσχου είναι σήμερα καταξιωμένος τραγουδιστής και επιτυχημένος σεφ και νιώθει ευλογημένος που έκανε τις δύο μεγάλες του αγάπες επάγγελμα.

GALA: Σε ποια ηλικία ονειρεύτηκες ότι θα γίνεις και τραγουδιστής και σεφ;
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥ: Το τραγούδι ήρθε στη ζωή μου νωρίς. Ημουν μέλος της χορωδίας του σχολείου και έπειτα της εκκλησίας. Η μαγειρική επίσης είναι συνυφασμένη με την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι αναρίθμητα τραπέζια στο σπίτι μας για αγαπημένα μας πρόσωπα. Η μητέρα μου, η οποία είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία, μαγείρευε και μοσχοβολούσε ο τόπος.

G.: Πώς κατάφερες να τα συνδυάσεις;
Μ.Μ.: Σπούδασα τραγούδι κάνοντας αρχικά ορθοφωνία και φωνητική και έπειτα σεμινάρια μιούζικαλ, σπουδές σε δραματική σχολή, όπως και σεμινάρια ορθοφωνίας στη Νέα Υόρκη. Η ενασχόλησή μου με τη μουσική μού επέτρεψε από την ηλικία των 18 να μείνω μόνος μου. Ομως θυμάμαι καθημερινά να συνομιλώ δυο-τρεις ώρες στο τηλέφωνο με τη μητέρα μου και να με καθοδηγεί βήμα-βήμα στο πώς να μαγειρέψω. Το 2010, όταν περιορίστηκαν οι εμφανίσεις μας στους χώρους διασκέδασης σε δύο μόλις φορές την εβδομάδα, αποφάσισα να ασχοληθώ πιο εντατικά με τη μαγειρική. Ετσι ξεκίνησα να φοιτώ σε σχολή.
Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας
Στολή chef, kook.gr

G.: Εχεις συνεργαστεί με ερμηνευτές που άφησαν τεράστια παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι. Θα ξεχωρίσω τους Τόλη Βοσκόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο και Πασχάλη Τερζή.
Μ.Μ.: Ο Τόλης ήταν η πρώτη μου συνεργασία. Πέρασα από οντισιόν και με επέλεξε. Θυμάμαι ότι με το που εμφανιζόταν στη σκηνή, 3.000 άνθρωποι σηκώνονταν όρθιοι και χειροκροτούσαν. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Δημήτρη. Και οι δύο είχαν τεράστιο φως πάνω τους. Ο Πασχάλης έχει μια απίστευτη ταπεινότητα. Υπήρξε μεγάλο σχολείο επίσης. Θυμάμαι που τον χάζευα από την κουίντα. Ευγνωμονώ την αγαπημένη μου Πέγκυ Ζήνα, καθώς μέσω της συνεργασίας μας είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημήτρη και τον Πασχάλη και να μοιραστώ μαζί τους στιγμές.

G.: Με την Πέγκυ Ζήνα, άλλωστε, συνεργάζεστε πολλά χρόνια και είστε πια φίλοι καρδιάς. Αυτή την περίοδο εμφανίζεστε μαζί με τον Κώστα Τουρνά στο «Baraonda».
Μ.Μ.: Τι να πρωτοπώ για τον Τουρνά… Θεωρώ ότι είναι ο Μικ Τζάγκερ της Ελλάδας. Η ενέργειά του σε μαγνητίζει. Για την Πέγκυ δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Μαζί με τον Γιώργο Λύρα είναι η οικογένειά μου. Την κατατάσσω στις δύο καλύτερες λαϊκές τραγουδίστριες της γενιάς της. Είμαι περήφανος για εκείνη. Της ανήκει ένα τεράστιο κομμάτι της καρδιάς μου.
Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας
Στολή chef, kook.gr

G.: Το 2000 εκπροσώπησες την Κύπρο στη Eurovision με το τραγούδι «Νόμιζα».
Μ.Μ.: Ηταν μαγική εμπειρία. Δεν έχω δει πιο άρτια διοργάνωση στη διάρκεια των 25 χρόνων που τραγουδάω. Οταν βγήκαμε στη σκηνή μάς ήρθε ένα απίστευτο κύμα ενέργειας από το κοινό. Μας πλημμύρισε φως και αστερόσκονη.

G.: Εχεις συνεργαστεί και με τον Νίκο Μωραΐτη και τη Βίκυ Γεροθόδωρου, δύο από τους σημαντικότερους στιχουργούς της γενιάς τους.
Μ.Μ.: Ποτέ δεν μου άρεσε το εμπορικό τραγούδι, με την έννοια του εύκολου στίχου. Εν αρχή ην ο λόγος. Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία μας με τον Νίκο και τη Βίκυ.

G.: Οσον αφορά την άλλη σου αγάπη, υπήρξες βασικός σεφ στο εστιατόριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, επιμελήθηκες το μενού στο «Kôres Boutique Hotel & Spa» και έχεις συνεργαστεί με μερικά από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια στην Αθήνα.
Μ.Μ.: Οταν ξεκινούσα τη σχολή μαγειρικής δεν μπορούσα να διανοηθώ αυτή την εξέλιξη. Εως σήμερα και στα δύο μου επαγγέλματα λειτουργώ ως ερασιτέχνης. Εχω την ευτυχία να κάνω επάγγελμα τα χόμπι μου και δεν σου κρύβω πως λειτουργούν επάνω μου θεραπευτικά. Τον πόνο, τη χαρά, γενικότερα κάθε συναίσθημά μου το εκφράζω μέσω του τραγουδιού. Η μαγειρική είναι καθαρά η ψυχαγωγία μου. Δημιουργώντας ένα φαγητό περνάω καλά. Δεν βαριέμαι ποτέ.
Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας
Μπλούζα και τζιν, Massimo Dutti

G.: Ο καλός σεφ πρέπει να έχει τις συνταγές του;
Μ.Μ.: Ο κάθε σεφ πρέπει να έχει δική του σχολή. Μια δική του κατεύθυνση στη μαγειρική και στον τρόπο που τη βλέπει. Tα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη healthy κουζίνα και την τροφογνωσία. Τι περιέχει δηλαδή η πρώτη ύλη και σε τι μας κάνει καλό ή κακό.

G.: Ποιοι αποτέλεσαν πρότυπά σου στη μαγειρική και στο τραγούδι;
Μ.Μ.: Οι μέντορές μου στη μαγειρική είναι ο Νίκος Κουφαλιώτης και η Αλεξάνδρα Τακορίδη. Αργότερα ήρθε στη ζωή μου ο Ανδρέας Λαγός, τον οποίο θαυμάζω απεριόριστα, διότι βγάζει τη γεύση μέσα από την απλότητα. Στο τραγούδι θαυμάζω ανθρώπους που με τη φωνή τους μου αγγίζουν την ψυχή. Θα ξεχωρίσω τους Σωκράτη Μάλαμα, Χαρούλα Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μανώλη Λιδάκη, Πέγκυ Ζήνα, Νατάσσα Μποφίλιου και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

G.: Ποια είναι τα πιο αξιοπερίεργα ή αστεία πράγματα που σου έχουν συμβεί τη νύχτα;
Μ.Μ.: Θα σου διηγηθώ ένα σκηνικό: ετοιμάζομαι να βγω στη σκηνή και συνομιλώ με συναδέλφους μου ενώ ακούω την εισαγωγή μου. Με το που εμφανίζομαι, αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος στα πρώτα τραπέζια με κοιτά προς τα κάτω. Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι δεν φοράω παπούτσια. Ντράπηκα πολύ αλλά συνέχισα να τραγουδάω σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σε ένα ντουέτο, επίσης, με συνάδελφο μαγκώθηκε το δαχτυλίδι μου στο φόρεμα της τραγουδίστριας και προσπαθώντας να το τραβήξω έφυγε όλο το πάνω μέρος του. Το αποτέλεσμα ήταν να βάλω το χέρι μου στο στήθος της ώστε να καλύψει το γυμνό κορμί της. Μείναμε έτσι μέχρι το τέλος του κομματιού.
Μιχάλης Μόσχου: Η συνταγή της μελωδίας
Κοστούμι, Nikos Apostolopoulos

G.: Στη μαγειρική έχεις βιώσει αγενείς συμπεριφορές ή ευτράπελα;
Μ.Μ.: Οταν ήμουν εκπαιδευόμενος, ο σεφ έβριζε πολύ. Αποφάσισα να του εξηγήσω ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ τη συμπεριφορά του. Ετσι άλλαξε άρδην στάση απέναντί μου.

G.: Λέγεται βέβαια πως αυτή είναι ευρύτερα η συμπεριφορά των σεφ στην κουζίνα.
Μ.Μ.: Ναι, ισχύει στο έπακρο αυτό. Ισως να είναι και πιο δύσκολοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στην κουζίνα από εκείνους της νύχτας.

G.: Εχεις επισκεφθεί και 64 χώρες.
Μ.Μ.: Εχουμε βάλει στόχο με φίλους να επισκεφθούμε τουλάχιστον τις μισές χώρες του πλανήτη. Είναι περισσότερες από 200 και εμένα ο στόχος μου είναι να δω τουλάχιστον τις 100.

G.: Ποιο ταξίδι σε σημάδεψε;
Μ.Μ.: Η Ταϊλάνδη. Εκεί θα βρεις τους πιο ευγενείς ανθρώπους, θα φας υγιεινό φαγητό, θα κάνεις το καλύτερο μασάζ, θα δεις τις ωραιότερες παραλίες και μια φύση να οργιάζει. Αλλόκοτη χώρα θα χαρακτήριζα τη Νέα Ζηλανδία, όπου έχω δει απόγευμα σε μπαρ ανθρώπους με τις πιτζάμες τους. Τρελή ελευθερία! Η φύση επίσης είναι μαγική! Μόνο στην Ισλανδία βρίσκεις κάτι ανάλογο.



Styling: Λίζη Παπάζογλου. Grooming: Ελευθερία Σαββοπούλου. Βοηθός styling: Ελένη Εξάρχου. Βοηθός φωτογράφου: Μάριος Κόλλιας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις