Bacchanalia: To πιο ακριβό εστιατόριο στον κόσμο
25.01.2023
06:25
Ο νέος χώρος εστίασης του Ρίτσαρντ Κέρινγκ στο Λονδίνο φλερτάρει με την κραυγαλέα πολυτέλεια και σερβίρει τις δημιουργίες του κορυφαίου Ελληνα σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου
Ενα νέο εστιατόριο στο Λονδίνο έχει γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός για τους πλούσιους και διάσημους του πλανήτη, που φροντίζουν να κλείσουν τραπέζι τουλάχιστον τρεις μήνες πριν και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μια μικρή περιουσία για να γευτούν εκλεκτά εδέσματα και φίνα κρασιά από τους πιο ακριβούς αμπελώνες.
Ο λόγος για το «Bacchanalia», το καινούριο δημιούργημα του βασιλιά της εστίασης Ρίτσαρντ Κέρινγκ, μεγαλομετόχου της εταιρείας Caprice Holdings και ιδιοκτήτη των φημισμένων εστιατορίων, μεταξύ άλλων, «Annabel’s», «Sexy Fish», «Scott’s» και «The Ivy Club». Στην κουζίνα του μεγαλουργεί ο διάσημος Ελληνας σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, παλιός γνώριμος του Λονδρέζου επιχειρηματία από τα εστιατόρια «Σκορπιός» και «Noema» στη Μύκονο.
Οσο για το όνομα του νέου γαστριμαργικού ναού, είναι δάνειο από τα Βακχανάλια, τις περίφημες διονυσιακές γιορτές της Αρχαίας Ρώμης, όπου τα πλούσια συμπόσια κατέληγαν πάντα σε εξωφρενικά όργια. O Κέρινγκ ξόδεψε 75 εκατομμύρια λίρες για να διαμορφώσει τον χώρο όπου κάποτε στεγαζόταν το παλιό γκαράζ της Porsche σε ένα εστιατόριο με έντονες ρωμαϊκές αναφορές, του οποίου η πολυτέλεια παραπέμπει στο Μπάκιγχαμ και τις Βερσαλλίες.
Η κεντρική σάλα, που φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Μάρτιν Μπρουντνίζκι και δημιουργήθηκε υπό την προσωπική επίβλεψη του ιδιοκτήτη, κοσμείται από πέντε υπέροχα αγάλματα του Ντάμιεν Χιρστ και μια σειρά από εντυπωσιακά ελληνικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης 2.000 ετών. Ολα τα έργα είναι αυθεντικά, έχουν αγοραστεί από δημοπρασίες του οίκου Sotheby’s και ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Ρίτσαρντ Κέρινγκ. Στο κέντρο της αίθουσας κυριαρχεί ο πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Γκάρι Μάιατ, «Ρωμαίοι στην παρακμή τους», ο οποίος εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή.
Εξίσου πολυτελείς είναι και οι υπόλοιποι χώροι του εστιατορίου. Ελληνες θεοί και θεές αφηγούνται στις γυναικείες τουαλέτες την ιστορία του Κήπου των Εσπερίδων, ενώ οι τουαλέτες των ανδρών βυθίζουν τους επισκέπτες στο βασίλειο του Αδη.
Στην privé αίθουσα με το ελληνικότατο όνομα «Artemis» επικρατούν τα βελούδινα καθίσματα, τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και τα πορσελάνινα σερβίτσια. Εκεί οι VIP πελάτες απολαμβάνουν ιδιαίτερη περιποίηση υπό τις μουσικές που παίζουν διάσημοι djs, ενώ μπορούν να παρατηρούν τα τεκταινόμενα στην κεντρική σάλα.
Εκτός όμως από την υπέρμετρη πολυτέλεια των χώρων του, το «Bacchanalia» φημίζεται και για τα εκλεπτυσμένα πιάτα ελληνικής και ιταλικής κουζίνας, τα οποία εμπνεύστηκε ο Ελληνας σταρ σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος. «H κουζίνα του “Bacchanalia” είναι ένα μείγμα από κλασικές ελληνικές συνταγές με βάση τη φιλοσοφία του συμποσίου», εξηγεί ο ίδιος. «Οι συνδαιτυμόνες μοιράζονται γεύσεις και πιάτα. Η υποδομή της κουζίνας στοίχισε 1,2 εκατ. λίρες, αστρονομικό ποσό προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύψιστη ποιότητα, ενώ φροντίσαμε να είναι στην εντέλεια και η πιο μικρή λεπτομέρεια. Το project είναι εξωπραγματικά φιλόδοξο. Οταν μου το ανακοίνωσαν, δεν είχα φανταστεί πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τόσο μεγαλειώδες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με καλό συντονισμό, όμως, τα καταφέραμε. Ο Ρίτσαρντ Κέρινγκ έχει δημιουργήσει τους καλύτερους χώρους εστίασης και διασκέδασης στον κόσμο», καταλήγει.
Οσο για τα αριστοτεχνικά πιάτα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό φιλοξενούμενο, ο Αθηναγόρας αναφέρει: «Χρησιμοποιούμε τις πιο ακριβές πρώτες ύλες. Θα βρει κανείς σπάνιες ποικιλίες από χαβιάρι, αλλά και ένα αρνάκι που φέρνω αποκλειστικά από την Ελλάδα. Στο «Bacchanalia» εξάντλησα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μου».
Ο λόγος για το «Bacchanalia», το καινούριο δημιούργημα του βασιλιά της εστίασης Ρίτσαρντ Κέρινγκ, μεγαλομετόχου της εταιρείας Caprice Holdings και ιδιοκτήτη των φημισμένων εστιατορίων, μεταξύ άλλων, «Annabel’s», «Sexy Fish», «Scott’s» και «The Ivy Club». Στην κουζίνα του μεγαλουργεί ο διάσημος Ελληνας σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, παλιός γνώριμος του Λονδρέζου επιχειρηματία από τα εστιατόρια «Σκορπιός» και «Noema» στη Μύκονο.
Οσο για το όνομα του νέου γαστριμαργικού ναού, είναι δάνειο από τα Βακχανάλια, τις περίφημες διονυσιακές γιορτές της Αρχαίας Ρώμης, όπου τα πλούσια συμπόσια κατέληγαν πάντα σε εξωφρενικά όργια. O Κέρινγκ ξόδεψε 75 εκατομμύρια λίρες για να διαμορφώσει τον χώρο όπου κάποτε στεγαζόταν το παλιό γκαράζ της Porsche σε ένα εστιατόριο με έντονες ρωμαϊκές αναφορές, του οποίου η πολυτέλεια παραπέμπει στο Μπάκιγχαμ και τις Βερσαλλίες.
Η κεντρική σάλα, που φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Μάρτιν Μπρουντνίζκι και δημιουργήθηκε υπό την προσωπική επίβλεψη του ιδιοκτήτη, κοσμείται από πέντε υπέροχα αγάλματα του Ντάμιεν Χιρστ και μια σειρά από εντυπωσιακά ελληνικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης 2.000 ετών. Ολα τα έργα είναι αυθεντικά, έχουν αγοραστεί από δημοπρασίες του οίκου Sotheby’s και ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Ρίτσαρντ Κέρινγκ. Στο κέντρο της αίθουσας κυριαρχεί ο πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Γκάρι Μάιατ, «Ρωμαίοι στην παρακμή τους», ο οποίος εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή.
Εξίσου πολυτελείς είναι και οι υπόλοιποι χώροι του εστιατορίου. Ελληνες θεοί και θεές αφηγούνται στις γυναικείες τουαλέτες την ιστορία του Κήπου των Εσπερίδων, ενώ οι τουαλέτες των ανδρών βυθίζουν τους επισκέπτες στο βασίλειο του Αδη.
Στην privé αίθουσα με το ελληνικότατο όνομα «Artemis» επικρατούν τα βελούδινα καθίσματα, τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και τα πορσελάνινα σερβίτσια. Εκεί οι VIP πελάτες απολαμβάνουν ιδιαίτερη περιποίηση υπό τις μουσικές που παίζουν διάσημοι djs, ενώ μπορούν να παρατηρούν τα τεκταινόμενα στην κεντρική σάλα.
Εκτός όμως από την υπέρμετρη πολυτέλεια των χώρων του, το «Bacchanalia» φημίζεται και για τα εκλεπτυσμένα πιάτα ελληνικής και ιταλικής κουζίνας, τα οποία εμπνεύστηκε ο Ελληνας σταρ σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος. «H κουζίνα του “Bacchanalia” είναι ένα μείγμα από κλασικές ελληνικές συνταγές με βάση τη φιλοσοφία του συμποσίου», εξηγεί ο ίδιος. «Οι συνδαιτυμόνες μοιράζονται γεύσεις και πιάτα. Η υποδομή της κουζίνας στοίχισε 1,2 εκατ. λίρες, αστρονομικό ποσό προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύψιστη ποιότητα, ενώ φροντίσαμε να είναι στην εντέλεια και η πιο μικρή λεπτομέρεια. Το project είναι εξωπραγματικά φιλόδοξο. Οταν μου το ανακοίνωσαν, δεν είχα φανταστεί πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τόσο μεγαλειώδες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με καλό συντονισμό, όμως, τα καταφέραμε. Ο Ρίτσαρντ Κέρινγκ έχει δημιουργήσει τους καλύτερους χώρους εστίασης και διασκέδασης στον κόσμο», καταλήγει.
Οσο για τα αριστοτεχνικά πιάτα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό φιλοξενούμενο, ο Αθηναγόρας αναφέρει: «Χρησιμοποιούμε τις πιο ακριβές πρώτες ύλες. Θα βρει κανείς σπάνιες ποικιλίες από χαβιάρι, αλλά και ένα αρνάκι που φέρνω αποκλειστικά από την Ελλάδα. Στο «Bacchanalia» εξάντλησα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μου».
Ο Ρίτσαρντ Κέρινγκ φρόντισε να δημιουργήσει εντός του εστιατορίου και μια εκλεπτυσμένη ιδιωτική λέσχη. Το «Apollo’s Muse» είναι το νεότερο λονδρέζικο κλαμπ μελών, εμπνευσμένο από την Admirable Gallery στη Villa Albani. Περιττό να αναφερθεί ότι η συνδρομή των μελών είναι εξαιρετικά υψηλή, αλλά τα προνόμια που απολαμβάνουν είναι μοναδικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα εξατομικευμένο μενού, αλλά και μια σειρά από εξαιρετικές εμπειρίες που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας αφού απαγορεύονται αυστηρά τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι αναρτήσεις στα social media. «Ο ιδιαίτερος αυτός χώρος που θα απολαμβάνουν μόνο τα μέλη είναι κάτι μυθικό», αναφέρει ο Αθηναγόρας Κωστάκος. «Και εκεί η κουζίνα είναι ιδιαίτερη. Τα πιάτα κινούνται στο ίδιο concept, αλλά με πολύ πιο ακριβά υλικά».
Σύμφωνα με τις φήμες, η κουζίνα του «Bacchanalia» ήδη φλερτάρει με το πρώτο αστέρι Michelin - και εφόσον συμβεί αυτό, ο χρόνος αναμονής για ένα τραπέζι θα αγγίζει τους έξι μήνες. Ενα, πάντως, είναι σίγουρο: τα 75 εκατ. λίρες που βγήκαν αβίαστα από την τσέπη του Ρίτσαρντ Κέρινγκ αποτελούν σε διεθνές επίπεδο τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ.
Ειδήσεις σήμερα:
Παρακολουθήσεις: «Ονόματα και διευθύνσεις» από τον Αλέξη Τσίπρα – Πλανάται στον αέρα η πρόταση μομφής
Ελληνοτουρκικά: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το μπλόκο του Ερντογάν στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ
Κι όμως... ρομπότ made in Greece
Σύμφωνα με τις φήμες, η κουζίνα του «Bacchanalia» ήδη φλερτάρει με το πρώτο αστέρι Michelin - και εφόσον συμβεί αυτό, ο χρόνος αναμονής για ένα τραπέζι θα αγγίζει τους έξι μήνες. Ενα, πάντως, είναι σίγουρο: τα 75 εκατ. λίρες που βγήκαν αβίαστα από την τσέπη του Ρίτσαρντ Κέρινγκ αποτελούν σε διεθνές επίπεδο τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ.
Ειδήσεις σήμερα:
Παρακολουθήσεις: «Ονόματα και διευθύνσεις» από τον Αλέξη Τσίπρα – Πλανάται στον αέρα η πρόταση μομφής
Ελληνοτουρκικά: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το μπλόκο του Ερντογάν στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ
Κι όμως... ρομπότ made in Greece
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr