Ζακ Γκαρσία: Oι αντίκες των βασιλιάδων

Εβδομήντα πέντε αντικείμενα της μυθικής συλλογής του Γάλλου σχεδιαστή εσωτερικών χώρων θα βρεθούν από το παραμυθένιο κάστρο του στη Νορμανδία σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s. Πόσο θα πιάσουν η πολυθρόνα της Μαρίας Αντουανέτας, το ανάκλιντρο του Ναπολέοντα ή το κομοδίνο του Λουδοβίκου ΙΕ’;

Ο Ζακ Γκαρσιά, του οποίου το επαγγελματικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη διακόσμηση του εμβληματικού πεντάστερου «La Mamounia» στο Μαρακές και τη νέα όψη του ξενοδοχείου «Costes» στη γενέτειρά του, το Παρίσι, απέκτησε το ονειρεμένο οίκημα Champ de Bataille στη Νορμανδία το 1992. Σχεδιασμένο το 1600 από τον Λουί λε Βο, αρχιτέκτονα γνωστό για το έργο του στο Παλάτι των Βερσαλλιών, το κάστρο ήταν ερειπωμένο μέχρι που το ανέλαβε ο Γκαρσιά. Ο οποίος εργάστηκε σκληρά για να ξαναχαρίσει στο κτίριο την αρχική του μεγαλοπρέπεια, αφού ενδεικτικά, την εποχή που το αγόρασε, μόνο δύο από τα δωμάτια του συγκροτήματος ήταν σε κατάσταση που επέτρεπε τη χρήση τους. Στη συνέχεια, ο διάσημος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων προχώρησε στην αισθητική αναβάθμιση, γεμίζοντας την κατοικία με πλήθος από περίτεχνα έπιπλα, πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης που είχε συλλέξει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Κατάφερε να αποκαταστήσει όλους τους χώρους με πολύ χρήμα και προσωπική φροντίδα αλλά και με τη χαρακτηριστική του ρομαντική θεατρικότητα, ζωντανεύοντας κάθε γωνιά με εκπληκτικές λεπτομέρειες, όπως οι πορσελάνες από τους 17ο, 18ο και 19ο αιώνες.

Η κονσόλα του Παριζιάνου επιπλοποιού Ανταμ Βαϊσβάιλερ κατατάσσεται μεταξύ των κομματιών με την υψηλότερη αξία στην επικείμενη δημοπρασία


Μετά τη ριζική ανακαίνιση, ο πύργος διαθέτει και τον μεγαλύτερο ιδιωτικό κήπο στην Ευρώπη, αναγνωρισμένο επίσημα από τη γαλλική κυβέρνηση, τον οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος αφού είναι και σχεδιαστής κήπων.

Ο κήπος έκτασης 100 στρεμμάτων του Champ de Bataille, τον οποίο επίσης σχεδίασε ο Ζακ Γκαρσιά, είναι ένα στολίδι στο στέμμα της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς


Σήμερα, εβδομήντα πέντε (όσα και τα χρόνια που έκλεισε ο Γκαρσιά τον περασμένο Σεπτέμβριο) από αυτά τα μοναδικά κομμάτια που επιλέχθηκαν από τον σχεδιαστή θα τεθούν προς πώληση στην επικείμενη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s «Jacques Garcia, Intemporel», τον Μάιο.

Ο διάσημος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων έχει αποκαταστήσει σχεδόν κάθε τετραγωνικό του ιστορικού πύργου της Νορμανδίας και φρόντισε να καλωπίσει τους χώρους με ό,τι πιο εκλεκτό είχε συλλέξει στο πέρασμα του χρόνου


Τα έπιπλα που κάποτε απολάμβαναν βασιλείς αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής κι έχουν σχεδιαστεί από εξέχοντες Παριζιάνους δημιουργούς των 16ου και 17ου αιώνων. Απευθυνόμενη στη γαλλική ελίτ, στην ουσία πρόκειται για μια υπερπολυτελή συλλογή που σε μεταφέρει πίσω στον χρόνο, στη ζωή και τις συνήθειες της τότε υψηλής κοινωνίας. Οπως οι πολυθρόνες που κατασκευάστηκαν από τον μεγαλύτερο Παριζιάνο επιπλοποιό Γκιόργκι Ζακόμπ για τη Μαρία Αντουανέτα, το σκαλιστό κομοδίνο του Λουδοβίκου ΙΕ’ που πιστώθηκε στον Αντουάν Γκοντρό και δεκάδες άλλες μεγαλοπρεπείς αντίκες που κάποτε χρησιμοποιούσαν καθημερινά μεταξύ άλλων ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’, η βασίλισσα Μαρία Λεστσίνσκα, ο Γουλιέλμος Γ΄ και η Μαρία Β΄ της Αγγλίας, βασιλιάδες της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Πολλά από τα πολύτιμα κομμάτια της πλούσιας συλλογής του Γκαρσιά κάποτε διακοσμούσαν μεγαλοπρεπείς αίθουσες σε παλάτια


Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ανάκλιντρο που θεωρείται πως κατασκευάστηκε ως δώρο για τον γάμο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη με την αυτοκράτειρα Μαρία-Λουίζα το 1810.

Το ανάκλιντρο που κατασκευάστηκε για τον γάμο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη με την αυτοκράτειρα Μαρία-Λουίζα


Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα ιστορικά αριστουργήματα που θα τεθούν προς πώληση κυμαίνονται από 100.000 έως 2.000.000 ευρώ το κομμάτι, ενώ συνολικά τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 εκατομμύρια.

Μοναδικές και σπάνιες ταπισερί από τη Γαλλία


Ανάμεσα στα θαυμαστά αυτά αντικείμενα, μια αναφορά αξίζει και η σημαντικότερη συλλογή πορσελάνης των Σεβρών που έχει παρουσιαστεί ποτέ και περιλαμβάνει ένα ζευγάρι βάζα του 1773, φιλοτεχνημένα από τον μεγάλο Γάλλο εικαστικό Ζαν-Μπατίστ λε Πρινς, που προορίζονταν για τη βασιλική αυλή. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα σερβίτσιο επίσημου δείπνου με το οικόσημο της σαξονικής δυναστείας των Σουντέλ, διακοσμημένο με περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη πουλιών, κάτι σαν ένα εκπαιδευτικό σετ Φυσικής Ιστορίας με σχέδια του φυσιογνώστη Ζορζ-Λουί Λεκλέρκ, κόμη του Μπιφόν, του οποίου η τιμή πώλησης αναμένεται να αγγίξει και το 1 εκατ. ευρώ.

Τα βάζα Lagrenée του 1797 εκτιμώνται μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. ευρώ το καθένα


Ξεχωριστά είναι και τα δύο μεγάλα βάζα Lagrenée του 1797 με την υπογραφή Sèvres, του πιο φημισμένου εργοστασίου πορσελάνης στην Ευρώπη στον 18ο αιώνα. Αντίστοιχα κομμάτια έχουν εντοπιστεί σε διάφορες συλλογές Ευρωπαίων γαλαζοαίματων στα βάθη των αιώνων, ενώ τα συγκεκριμένα εκτιμώνται μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. ευρώ το καθένα.

Το σετ από πορσελάνες με μοτίβα πουλιών θυμίζει τα σχέδια Φυσικής Ιστορίας του Ζορζ-Λουί Λεκλέρκ


«Η δύναμη που διαθέτουν συγκλονιστικές κατοικίες όπως αυτή του Ζακ Γκαρσιά είναι η αίσθηση που μένει σε όσους τις επισκέπτονται. Το Champ de Bataille είναι ένα μέρος που δεν ξεχνάς ποτέ», σχολιάζει ο Μάριο Ταβέλα, πρόεδρος του Sotheby’s Γαλλίας και του Sotheby’s Europe. Ολα τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν για την απαραίτητη συντήρηση του παραμυθένιου αυτού πύργου, ο οποίος είναι επισκέψιμος για το κοινό. Και παρεμπιπτόντως, εάν το «White Lotus» (ΗΒΟ) αποτολμήσει ποτέ τη γαλλική ύπαιθρο, το Champ de Bataille είναι ίσως ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο σκηνοθέτης Μάικ Γουάιτ για να απογειώσει τον τρίτο κύκλο ◆

info
Η δημοπρασία «Jacques Garcia, Intemporel» θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου 2023 από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr