Ποιος είναι ο διάδοχος του Tom Ford, Peter Hawkings

Ποιος είναι ο διάδοχος του Tom Ford, Peter Hawkings

Ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία του οίκου του. Τον θρόνο του καταλαμβάνει με δόξα και τιμή ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του brand. Μια εποχή τελείωσε και μια νέα μόλις αρχίζει

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ford-hawkings
Ο Τομ Φορντ συμπλήρωσε φέτος 37 χρόνια ενεργού παρουσίας στη μόδα. Από το 1986, δηλαδή, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό του ως βοηθός σχεδιαστή της Αμερικανίδας Κάθι Χάρντγουικ. Τότε εκείνος ήταν 24 ετών και είχε μόλις αποφασίσει ότι αυτός ήταν ο δρόμος που του έμελλε να ακολουθήσει, αφού προηγουμένως είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης - όχι βέβαια ότι έχασε και ποτέ το ενδιαφέρον του για οποιαδήποτε τέχνη έχει σχέση με την καλαισθησία, τουλάχιστον όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. Ομως, 37 χρόνια είναι προφανώς υπεραρκετά για έναν ανήσυχο και τολμηρό τύπο που δεν φοβάται τις αλλαγές, ίσα-ίσα τις επιδιώκει.
tom-ford
Ο Τομ Φορντ είχε δώσει παραδοσιακά το «παρών» στο MET Gala 2021
hawkings
Ο Πίτερ Χόκινγκς καλείται να καλύψει το κενό του πρώην εργοδότη του

Η είδηση ότι αποχωρεί από καλλιτεχνικός διευθυντής του δικού του οίκου δεν σόκαρε κανέναν, καθώς είχε αρχίσει να δρομολογείται από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Tom Ford πωλήθηκε στην Estée Lauder προς 2,8 δισ. δολάρια - από τα οποία, το 1,1 δισ. εκτιμάται ότι πέρασε κατευθείαν στις προσωπικές καταθέσεις του Αμερικανού σχεδιαστή. Οχι, δεν του έλειπαν τα χρήματα, αλλά ήταν μια οικονομική συμφωνία που ο Φορντ δεν θα μπορούσε να προσπεράσει, κυρίως από τη στιγμή που ένιωσε ότι η πορεία του στη μόδα είχε κάνει πλέον τον κύκλο της. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος είχε προαναγγείλει το πιθανό τέλος από το 2010 ήδη, όταν είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πως «την ημέρα που θα πάψω να αγαπώ αυτό που κάνω, θα πουλήσω τον οίκο». Και αυτή η μέρα ήρθε.

Κλείσιμο
Στις 27 Απριλίου, δύο μέρες μετά το μεγαλειώδες fashion show της τελευταίας συλλογής που σχεδίασε για το brand του -μια ωδή στο παρελθόν του με αναπαραγωγή πολλών από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του, σαν μια ευγενική υπενθύμιση της προσφοράς του στη μόδα-, ο Φορντ ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από τον Πίτερ Χόκινγκς. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Tom Ford είναι παλιός γνώριμος στα λημέρια της μόδας και σταθερός συνεργάτης του Αμερικανού σχεδιαστή εδώ και 25 χρόνια - από την εποχή της Gucci ακόμα, όταν ο Φορντ διέπρεπε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού ιταλικού οίκου.
ford-hawkings__7_
Δημιουργίες Tom Ford για τη σεζόν Ανοιξη-Καλοκαίρι 2023
ford-hawkings__6_

Ποιος όμως είναι ο νέος εμίρης στη θέση του παλιού; Ο Πίτερ Χόκινγκς έκανε ποδαρικό στον κόσμο της μόδας το 1998, ως δεξί χέρι του Φορντ στις ανδρικές συλλογές της Gucci. Οταν πέντε χρόνια αργότερα η συνεργασία του μεγάλου Τομ έληξε για λόγους διαφωνίας με τον οίκο στον οποίο στην ουσία είχε δώσει το φιλί της ζωής, ο Χόκινγκς τον ακολούθησε πιστά και ήταν ένα βήμα πίσω του όταν έναν χρόνο αργότερα ο Φορντ παρουσίασε στον κόσμο το δικό του label, που δικαίως πήρε το όνομά του. Ναι, ο Χόκινγκς εργάζεται για την Tom Ford από τα γεννοφάσκιά της ως σχεδιαστής της ανδρικής συλλογής και μέχρι πρότινος έφερε περήφανα τον τίτλο του αντιπροέδρου. Την προαγωγή του σε καλλιτεχνικό διευθυντή και πλέον υπεύθυνο για όλες τις σειρές του οίκου -ανδρική, γυναικεία και εκείνη των αξεσουάρ- την κέρδισε με το σπαθί του, την αφοσίωσή του, το ταλέντο του, τη σχεδιαστική τόλμη του και βεβαίως χάρη στην οικειοθελή αποχώρηση του διάσημου προκατόχου του, ο οποίος φρόντισε να του πλέξει το εγκώμιο σε μια προσπάθεια να μας τον συστήσει:
ford-hawkings__3_
Fashion show στη Νέα Υόρκη (2018)

«Από την αρχή της δημιουργίας της ανδρικής σειράς της Tom Ford, η συμβολή του Πίτερ στην επιτυχία του οίκου ήταν ουσιώδης. Είναι ένας εξαιρετικά χαρισματικός ηγέτης με τεράστια εμπειρία στον χώρο, και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει πιστός στη δέσμευσή μου να δημιουργώ προϊόντα μόδας ύψιστης σχεδίασης και ποιότητας», σχολίασε.

Αν εξαιρέσουμε τους ύμνους του πρώην εργοδότη και μέντορά του, τίποτε άλλο δεν γνωρίζουμε για τον Χόκινγκς -ούτε καν την ηλικία του ή από πού κρατάει η σούπερ στυλάτη σκούφια του-, γιατί μάλλον ήταν υπερβολικά απασχολημένος με τον ρόλο του στυλοβάτη, για να μοιραστεί με τον Τύπο πληροφορίες για τη ζωή του έξω από το ατελιέ. Αλλωστε, ο Τομ Φορντ ήταν και παραμένει υπερβολικά λαμπερός για να επιτρέπει στους συνεργάτες του να βγαίνουν από τη σκιά του. Με την οριστική αποχώρηση από τον οίκο του, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2023 -καθώς μέχρι τότε τόσο ο ίδιος όσο και ο στενός συνεργάτης του Ντομένικο Ντε Σολ θα παραμείνουν ως σύμβουλοι του brand, ίσα για να βεβαιωθούν ότι η μετάβαση θα γίνει ομαλά- μάλλον θα ανοίξει ο δρόμος και για τον Χόκινγκς για να αποδείξει ότι αξίζει μέχρι τελευταίου επαίνου την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.
ford-hawkings__5_
Με κοσμική φίλη του (1996)

Και αν κάποιος είχε απορία πού ακριβώς ο Τομ Φορντ θα διοχετεύει πλέον τη δημιουργικότητά του, τώρα που αποφάσισε να κλείσει τους λογαριασμούς του με τη μόδα, έχει ο ίδιος φροντίσει προ πολλού να τη λύσει. Ο 61χρονος μόδιστρος δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί και να απολαύσει τα πολλά -καλώς εχόντων των πραγμάτων- επόμενα χρόνια του σε ατελείωτες διακοπές σπαταλώντας την περιουσία που κέρδισε με τον τίμιο μόχθο του. Κάθε άλλο παρά κουρασμένος και παλαίμαχος νιώθει. Η νέα του ενασχόληση θα είναι ο κινηματογράφος, με τον οποίο ούτως ή άλλως είχε ήδη καταπιαστεί, παραδίδοντας μάλιστα δύο πολύ αξιόλογα δείγματα γραφής: τις ταινίες «Ενας άντρας μόνος» το 2009 και «Νυκτόβια πλάσματα» το 2016, για τις οποίες είχε υπογράψει με πλατιά γράμματα το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή με τη δική του κινηματογραφική εταιρεία Fade to Black. Και επειδή ο αειθαλής Αμερικανός δεν κάνει ποτέ προχειροδουλειές, και τα δύο του πονήματα έλαβαν από τους κινηματογραφικούς κριτικούς σχόλια σχεδόν τόσο ενθουσιώδη όσο αυτά που άκουγε από τους fashion editors για τις κολεξιόν του.
ford-hawkings__4_
Ο Τομ Φορντ αποχαιρέτησε τη μόδα με την τελευταία του επίδειξη στις 25 Απριλίου 2023

Ειδικά τα «Νυκτόβια πλάσματα» είχαν θριαμβεύσει στο Φεστιβάλ της Βενετίας και είχαν κερδίσει και δύο υποψηφιότητες στα BAFTA - σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με την ανακοίνωση της Fade to Black, ήδη ο Φορντ έχει νέα projects στα σκαριά. Ναι, ο άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο της αμερικανικής μόδας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα και σκοπεύει να αργήσει πολύ να την πει - μόνο που πλέον το κοινό του θα απολαμβάνει τα αποτελέσματα της έμπνευσής του σε μια σκοτεινή αίθουσα και όχι στο front row.
ford-hawkings__2_
Με τον Ιβ Σεν Λοράν το 1999, όταν ξεκίνησε να σχεδιάζει τη σειρά Net-a-porter του οίκου Saint Laurent
ford-hawkings__1_
Με μοντέλο της εποχής (1988), στις αρχές της συνεργασίας του με τον Perry Ellis



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: getty images/ideal image, afp/visualhellas.gr, courtesy of Tom Ford
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK