Νάντια Πυθαρά: O έρωτας στα χρόνια της indie rock

Η frontwoman του ελληνικού συγκροτήματος Least Concern είναι το ταλαντούχο κορίτσι πίσω από την εθιστική φωνή και τους στίχους του αγαπημένου single «Drunken Walls». Μιλάει για τη ροκ, την ποπ, τον έρωτα και τον Νίτσε.

Την είχε ονειρευτεί από μικρή τη «ροκ μπάντα». Είχε πιστέψει πως μια μέρα θα παίζει ηλεκτρική κιθάρα όπως η Alanis Morissette. Μεγάλωσε λιώνοντας στα CDs Τρύπες, Pink Floyd, Radiohead, Tori Amos και BjÖrk. Υστερα ήρθαν οι μουσικές σπουδές, η υποκριτική και η ροκ. Σήμερα η Νάντια είναι η μόνη γυναίκα του συγκροτήματος Least Concern, από τις ελάχιστες frontwomen σε ελληνικό μουσικό σχήμα.


«Το “Η γυναίκα στο ροκ” είναι ένα διαχρονικό θέμα προς συζήτηση, αλλά όσα και να σχολιάσω γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα αναλογία ανδρών και γυναικών στη ροκ σκηνή, αυτό που πολύ περισσότερο με ενδιαφέρει είναι να μετέχω. Αυτό που παρουσιάζεται σε μια σκηνή από μια μπάντα αποτελεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιου είδους συμβίωσης, μιας χρόνιας συνύπαρξης με πολλές απαιτήσεις, προκλήσεις και θα πω και θυσίες, χωρίς να θέλω να ακουστεί τετριμμένο. Η σχέση ανάμεσα στα μέλη μιας μπάντας και η σχέση των μελών με την άυλη υπόσταση ενός συγκροτήματος είναι οικειοθελείς, και μια που τις ζωές μας ορίζουν αρκετές συνιστώσες, όλο κάτι χρειάζεται να βάλεις μπροστά από κάτι άλλο ώστε η ροή να συνεχίζεται μέσα από μια συνεχή διαπραγμάτευση. Το ροκ έχει ένα ατίθασο γνώρισμα κι αν θελήσει κανείς να εμβαθύνει στην ουσία του δεν είναι τίποτε άλλο από τη διεκδίκηση μιας αδιάκοπης ροής η οποία επαληθεύει τη φύση της ίδιας της ζωής», λέει η Νάντια Πυθαρά.

Top Zara Woman, zara.com. Denim σορτς OneΤeaspoon, Linea Imports


Αλλά η πορεία της δεν σταματά εδώ. Εκτός από τραγουδίστρια, είναι μουσικός, ποιήτρια, ηθοποιός και στιχουργός. «Η μουσική, η λογοτεχνία, το θέατρο είναι σφιxτά δεμένα σε μια κατά τα άλλα ελεύθερη σχέση.
«Αν ένας μουσικός πει ότι δεν ονειρεύεται την αναγνώριση, πιθανότατα είναι ψέμα. Ενδόμυχα όλοι οι καλλιτέχνες την ονειρεύονται»

Αν σε ενδιαφέρει να αναζητήσεις τη συμβολική διάσταση της ζωής μέσα από μια τέχνη, δεν είναι παράξενο να σε απασχολήσει και κάποια άλλη. Δεν ξέρω αν τα παραπάνω είναι ιδιότητές μου, μπορώ με βεβαιότητα όμως να πω ότι είναι διαφορετικοί τρόποι έκφρασής μου. Νιώθω βαθιά αγάπη για καθένα από αυτά». Μέσα σε όλες τις αντιφάσεις της έχει αποφασίσει αν είναι πιο εναλλακτική ή ποπ; «Επικρατεί μια αντίληψη στη μουσική βιομηχανία ότι το ποπ, από το popular, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και η κατά γράμμα ακολουθία από έναν δημιουργό μπορεί να υπονομεύσει το έργο του. Στην πραγματικότητα, υπό συνθήκες, το οτιδήποτε μπορεί να γίνει δημοφιλές και, με όσους αλγορίθμους κι αν στηθεί μουσικά η κάθε εποχή, πάντα θα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορεί να ορίσει. Πάντως, αν ένας μουσικός πει ότι δεν έχει ονειρευτεί την αναγνώριση, το πιθανότερο είναι πως θα είναι ψέμα. Ενδόμυχα όλοι οι καλλιτέχνες ονειρεύονται να γίνουν αποδεκτοί».


Σακάκι DKNY, DKNY Athens. Ολόσωμο μαγιό Banana Moon, attica. Denim σορτς OneTeaspoon, Linea Imports

Το τραγούδι «Drunken Walls», σε μουσική Πάνου Μπίρμπα και στίχους Νάντιας Πυθαρά, είναι μια ωδή στην αγάπη. «Είχαμε παράλληλες έως τότε διαδρομές στη μουσική και με αφορμή τη δεύτερη καραντίνα αποφασίσαμε με τον Πάνο να συνθέσουμε μαζί ένα κομμάτι. Μου έστειλε ένα βράδυ τη μουσική και έγραψα τους στίχους τις επόμενες ημέρες ακούγοντάς την ξανά και ξανά βυθισμένη μέσα στα τοπία της. Με είχε συνεπάρει. Μου φαίνεται κομμάτι θαύματος το πόσο αρμονικά κούμπωσαν οι δημιουργίες μας - σπάνια συμβαίνει τόσο αβίαστα. Η δύναμη που έχει το πνεύμα να γεννάει κάτι από κάτι άλλο είναι ανεκτίμητη και η αναμορφωτική ισχύς μιας συνδημιουργίας είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω βιώσει».

Δερμάτινο τζάκετ OneTeaspoon, Linea Imports. Ολόσωμο μαγιό Banana Moon, attica

«Εχω μερικές φορές ανακαλύψει τον προορισμό μου αφού πρώτα χάθηκα σε κάποιον έρωτα»

Καλά όλα αυτά, αλλά πόσο εύκολο είναι να ερωτευτεί κανείς άνευ όρων αυτή την εποχή; Τι ρόλο παίζει ο έρωτας για τη δημιουργό; «Πιστεύω πως από τα πολυτιμότερα καύσιμα στη ζωή και ένα από τα πολυτιμότερα δικά μου είναι ο έρωτας. Κινεί το πνεύμα και τις αισθήσεις, εμπλουτίζει την αντίληψη για τον κόσμο και κρύβεται σε πολλά περισσότερα απ’ όσα καθημερινά υπολογίζουμε. Εχω μερικές φορές ανακαλύψει τον προορισμό μου αφού πρώτα χάθηκα σε κάποιον έρωτα. “Για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να τον χάσεις”, είπε ο Νίτσε και, χωρίς να θέλω να χαϊδέψω τη ριψοκίνδυνη, δυνητικά παραπλανητική φύση του έρωτα, έχω την πεποίθηση ότι είναι ένας καταλύτης χωρίς τον οποίο θα ήμασταν ουσιωδώς φτωχότεροι. Και κόντρα στις προκαταλήψεις θεωρώ πως επιδέχεται και πυξίδα και διάρκεια. Είναι μια διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη, η οποία δεν νομίζω ότι μπορεί να αποσιωπηθεί» ◆

Styling: Ζέτα Παπαϊωάννου. Make-up/hair: Μόρφη Μενεμένογλου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr