Θανάσης Βασιλόπουλος: Ο new age master του κλαρίνου
Vasilopoulos-ART_2

Θανάσης Βασιλόπουλος: Ο new age master του κλαρίνου

Τα πανηγύρια στο Αγρίνιο, η συνεργασία με τον Vangelis, η αποθέωση από διεθνείς κοσμοπολίτες στο «Scorpios» - Πώς ο αντιστάρ μουσικός έκανε ένα παραδοσιακό όργανο πιο δημοφιλές από ποτέ

Οταν ακούς τις μελωδίες του, με τον τρόπο που έχει μεταμορφώσει παραδοσιακά κομμάτια σε σύγχρονα ινστρουμένταλ (σημ.: χωρίς συνοδεία φωνής) ακούσματα, νιώθεις αυτή την αγαλλίαση που μόνο η τέχνη μπορεί να σου προσφέρει. Ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ένας διάσημος μουσικός-αντιστάρ, έχει γεννηθεί και γαλουχηθεί μέσα στις νότες. «Κατάγομαι από μουσική οικογένεια, γνωστή στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Ολοι γνώριζαν τον πατέρα μου, τον Γιώργο Βασιλόπουλο, και τον θείο μου Γιάννη Βασιλόπουλο για το κλαρίνο τους. Ο θείος μου έγραψε και πολλά δημοτικά τραγούδια», αναφέρει ο Θανάσης για τους περίφημους στην εποχή τους -και όχι μόνο- προγόνους του.


«Από μικρό παιδί
τους ακολουθούσα όπου εμφανιζόντουσαν και έβγαινα κι εγώ μαζί τους. Σε ηλικία 4 ετών ζητούσα από τη μάνα μου να φυσάει το κλαρίνο και εγώ να πατώ τα κλειδιά για να απολαμβάνω τον ήχο. Το πρώτο μου κλαρίνο το απέκτησα γύρω στα 7 μου χρόνια, ήξερα ήδη να παίζω. Οταν έπαιξα για πρώτη φορά σε πανηγύρι συνειδητοποίησα ότι αυτό που με έκανε ευτυχισμένο ήταν η μουσική. Ηταν τόσο μεγάλη η αγάπη και η επιθυμία μου να παίζω κλαρίνο που έκλαιγα ώστε ο πατέρας μου να με παίρνει μαζί του. Από τότε η ζωή μου είναι μόνο μουσική. Ηταν τα χρόνια που ζούσαμε στο Αγρίνιο», θυμάται. Στη συνέχεια, αστάθμητοι παράγοντες αναγκάζουν την οικογένεια να μετακομίσει στην Αθήνα.

«Δύσκολα χρόνια, πολύ δύσκολα», δεν διστάζει να πει ο Θανάσης. «Κοιμόμασταν κυριολεκτικά στην ύπαιθρο. Θυμάμαι ότι σκεπαζόμασταν με κουβέρτες και νάιλον. Οταν έβρεχε, έψαχνα καταφύγιο σε κανένα ερείπιο.Η αγάπη για τη μουσική όμως εξακολουθούσε να υπάρχει δυνατή μέσα μου, όπως και στην υπόλοιπη οικογένεια. Η μουσική ήταν κάτι σαν το οξυγόνο μας», ομολογεί. Οταν στον δρόμο του θα βρεθεί ο Νίκος Στέλιος, η πόρτα για τον κόσμο της δισκογραφίας θα του ανοίξει διάπλατα. «Υπήρξα τυχερός στην πορεία μου. Ο Νίκος Στέλιος της δισκογραφικής Κρόνος μου έκανε δώρο το πρώτο μεγάλο βήμα. Ηταν ο άνθρωπος που μου έκλεινε και δουλειές προκειμένου να εμφανίζομαι σε διάφορες εκδηλώσεις. Επειτα ο Λάκης Τσιώλης μου έγραψε πολύ ωραία κομμάτια. Ηταν τα περισσότερα λαϊκο-δημοτικά. Σίγουρα χρωστάω πολλά και στον κουμπάρο μου, τον Γιάννη Ζουγανέλη, με τον οποίο δουλέψαμε μαζί, αλλά και στον Λάκη Λαζόπουλο που μου έδωσε ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές», επισημαίνει.

Το ραντεβού με τη μεγάλη επιτυχία θα έρθει όταν διάσημοι Ελληνες τραγουδιστές και συνθέτες, ζητούν να συνεργαστούν μαζί του στον χώρο της δισκογραφίας αλλά και επί σκηνής. Το 2012 ο Θανάσης Βασιλόπουλος ηχογράφησε δίσκο με συνθέσεις του αείμνηστου Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Εκτιμούσε την παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα. Ηθελε να ακούσει τις μελωδίες του από το κλαρίνο μου. Ο Βαγγέλης ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Μου έκανε εντύπωση ότι γνώριζε πολύ περισσότερα πράγματα για το κλαρίνο απ’ ό,τι εγώ που προέρχομαι από μια οικογένεια απόλυτα ταυτισμένη με την παραδοσιακή μουσική. Του άρεσε πάρα πολύ η ηπειρώτικη μουσική. Την πρώτη φορά που πήγα να τον συναντήσω ήταν στο σπίτι του. Κάθισα σε μια μικρή καρέκλα γεμάτος άγχος και αγωνία που επρόκειτο να τον δω και να μιλήσω μαζί του από κοντά.

Ο Βαγγέλης κατέβηκε τις σκάλες και μέσα σε ελάχιστα λεπτά με έκανε να νιώθω σαν μέλος της οικογένειάς του. Τόσο κορυφαία προσωπικότητα ήταν», καταλήγει για τον αξέχαστο Vangelis.

Το 2010 θα συνεργαστεί με τον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα Τζόε Μποναμάσα στον δίσκο του δεύτερου «Black Rock». «Η ηχογράφηση του “Black Rock” έγινε στο ομώνυμο στούντιο της Σαντορίνης. Στον Μποναμάσα με σύστησε ο ιδιοκτήτης του, ο Κώστας Καλημέρης. Κάποια κομμάτια τα ηχογραφήσαμε εντός και κάποια εκτός του στούντιο. Ηταν μια υπέροχη εμπειρία. Αργότερα ο Τζόε με προσκάλεσε να παίξουμε μαζί και στο Jazz Festival του Μοντρέ, στην Ελβετία». To 2017 ξεκινά η συνεργασία του στο πασίγνωστο κλαμπ της Μυκόνου «Scorpios». «Υπέροχη συνεργασία.

Στο “Scorpios” είχα την ευκαιρία να έρθω σε μια πρώτη επαφή με ένα τελείως διαφορετικό κοινό από το σύνηθες δικό μου. Εκεί διαμόρφωσα ένα άλλο στυλ μουσικής που τελικά άρεσε στον κόσμο. Σε κάθε μας εμφάνιση, κάθε Σάββατο, μαζεύονταν γύρω στα 2.000 άτομα. Η αρχική πρόταση μου είχε γίνει από τον DJ Valeron», καταλήγει ο Θανάσης για την εμπειρία του στο Νησί των Ανέμων που του άνοιξε νέους δρόμους. Παντρεύοντας την παραδοσιακή με την ηλεκτρονική μουσική αποκτά λάτρεις που τον αποθεώνουν και ο ίδιος αρχίζει να δέχεται προτάσεις για να ντύσει με το μαγικό του κλαρίνο ιδιωτικές εκδηλώσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων και jet setters.

Με τις ατμοσφαιρικές μελωδίες του αλλά και το μποέμ look, ο Θανάσης Βασιλόπουλος είναι ένας ξεχωριστός σύγχρονος καλλιτέχνης που διατηρεί την απλή ζωή που είχε πάντα: «Μου αρέσει να μένω στο σπίτι και να χαλαρώνω ακούγοντας μουσικές. Αλλες φορές παίρνω το βιβλίο μου και πηγαίνω σε έναν ανοιχτό χώρο προκειμένου να απολαύσω το διάβασμα στη φύση. Οι συνήθειές μου είναι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια.

Ακόμη κι αν με βάλει κάποιος σε ένα παλάτι, αν έχω κακή παρέα θα ανεβάσω πυρετό», λέει χαρακτηριστικά. Από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείψει μια αναφορά στο άλλο του μισό, τη Χαρά Σαφαρίκα: «Η Χαρά είναι η μάνατζερ και η σύντροφός μου. Είμαστε μαζί από το 2012. Ηταν εκείνη που με έπεισε να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του “Scorpios”, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη ζωή και στη δουλειά μου. Με τη Χαρά μοιραζόμαστε ουσιαστικές πνευματικές αναζητήσεις. Την ευχαριστώ που βρίσκεται δίπλα μου και συμπορευόμαστε τόσα χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις