Victor & Rolf: Έργα τέχνης ready to wear
victor-0

Victor & Rolf: Έργα τέχνης ready to wear

Το επαναστατικό σχεδιαστικό δίδυμο από την Ολλανδία γιορτάζει 31 χρόνια πρωτοπορίας στη μόδα με μια αναδρομική έκθεση στο μουσείο Kunsthalle München στο Μόναχο.

Αντί για τη μινιμαλιστική αισθητική που υιοθετούν πολλοί οίκοι ραπτικής, το σχεδιαστικό δίδυμο Βίκτορ Χόρστινγκ και Ρολφ Σνόερεν προτείνει τον μαξιμαλισμό παρουσιάζοντας συλλογές που χαρακτηρίζονται όχι μόνο έργα τέχνης, αλλά και υψίστης θεατρικότητας. Στον κόσμο της μόδας μπήκαν το 1993 με την πρώτη τους συλλογή Detachment, όπου συνδύασαν θραύσματα υφασμάτων και κέρδισαν το βραβείο του φεστιβάλ μόδας Hyères. Εκείνη την εποχή, οι δύο απόφοιτοι της Ακαδημίας Τέχνης του Αρνεμ ζούσαν σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα που μοιράζονταν με άλλους. «Νιώθαμε ευάλωτοι, ασήμαντοι, αλλά και απίστευτα δημιουργικοί», θυμάται ο Σνόερεν. «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό για να δείξουμε τις δημιουργίες μας. Μας επηρέαζε η ατμόσφαιρα γύρω μας με τους άστεγους, τους κοινωνικά απόκληρους της πόλης».

Σήμερα οι δύο δημιουργοί δεν έχουν κανέναν λόγο να νιώθουν ασήμαντοι. Η αναδρομική έκθεση «Viktor & Rolf: Fashion Statements» στο μουσείο Kunsthalle München στο Μόναχο είναι ένας φόρος τιμής στο παρελθόν τους, ωστόσο η φετινή συμμετοχή τους στην παρισινή Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής για την Ανοιξη/Καλοκαίρι 2024 απέδειξε ότι το δίδυμο εξακολουθεί να σχεδιάζει πρωτοποριακές δημιουργίες, απολύτως φορέσιμες, αισθησιακές και ταυτόχρονα εκκεντρικές.

Για τις δημιουργίες τους εμπνέονται από έργα του Βαν Γκογκ, το στυλ των χαμινιών του δρόμου όπως το περιέγραφε ο Κάρολος Ντίκενς, τον κυβισμό, τη γλυπτική, τον σουρεαλισμό.

«Η ραπτικη για εμάς είναι πεδίο για πειραματισμούς. Τα ρούχα μας είναι τέχνη που φοριέται»

«Η ραπτική για εμάς είναι ένα πεδίο για πειραματισμούς. Τα ρούχα μας είναι τέχνη που φοριέται», υποστηρίζουν. Οταν δεν ετοιμάζουν μια νέα συλλογή, στήνουν εγκαταστάσεις στο Musée de la Mode et du Textile στο Παρίσι ή στο μουσείο Barbican στο Λονδίνο με δημιουργίες υψηλής ραπτικής από το αρχείο τους ή ένα κουκλόσπιτο με κούκλες-μινιατούρες που συνοδεύουν ηχογραφήσεις παιδικών φωνών που μαθαίνουν την αλφαβήτα προφέροντας ονόματα επώνυμων μοντέλων όπως Κρίστι, Λίντα, Ναόμι.



«Οι συλλογες μας είναι μέσο αυτοέκφρασης»

«Η τέχνη είναι πολύ σημαντική», εξηγούν. «Οι συλλογές μας είναι μέσο αυτοέκφρασης. Αυτό είναι που μας κάνει να διαφέρουμε από άλλους σχεδιαστές - δεν βρίσκουμε αντίφαση ανάμεσα στην τέχνη και το εμπόριο. Σε μια επίδειξη μελετούμε αρχικά το concept, σχεδιάζουμε τα ρούχα, βρίσκουμε την τοποθεσία που θα πλαισιώσει τη συλλογή -ένα μουσείο συνήθως, ώστε να έρχεται σε επαφή με τη δουλειά μας μεγαλύτερο κοινό-, προσκαλούμε κόσμο και παρουσιάζουμε ένα δεκάλεπτο θέαμα. Δεν είχαμε σχέδια για καριέρα, αλλά φιλοδοξίες και ρεαλιστική προσέγγιση, επίγνωση των δυνατοτήτων μας και του ρίσκου που αναλαμβάναμε. Ελέγχουμε τα πάντα, εκθέσεις, συλλογές, αρώματα, δεν χρειαζόμαστε τον κόσμο της μόδας για να δημιουργήσουμε. Ζούμε και εργαζόμαστε στο Αμστερνταμ όπου η μόδα και η αίγλη παίζουν μικρό ρόλο, δουλεύουμε καλύτερα σε ένα πιο απομονωμένο περιβάλλον, σε μια ατμόσφαιρα που δεν αποσπά την προσοχή και λέμε “όχι” στους εξοντωτικούς ρυθμούς μιας μόδας αδηφάγας για τους δημιουργούς».



Ως σχεδιαστές, αντιμετωπίζουν πάντα την πασαρέλα ως μια σκηνή για περφόρμανς, όπου θα παρασύρουν τον θεατή στα φανταστικά τους όνειρα, που είναι γεμάτα λάμψη, γκλίτερ, χλιδή. Οι συλλογές τους αποτελούνται από ανακυκλωμένα υφάσματα, μπαλωμένα με vintage δαντέλες και ζακάρ, ογκώδεις φούστες, πολυεπίπεδα φορέματα με λουριά και φιόγκους, ντεγκραντέ βολάν, ατελείωτα μέτρα από τούλι, αποκαλυπτικά μπούστα με κρύσταλλα, vintage καρφίτσες και χάντρες, παλιά κουμπιά, ακόμα και αυτούσια μαγειρικά σκεύη. Καινοτομία, χιούμορ και αυθεντικότητα είναι το τρίπτυχο του σχεδιαστικού στυλ τους που είναι βέβαιο ότι έχει να ξετυλίξει πολλά ακόμα συναρπαστικά κεφάλαια ◆
info
Αναδρομική έκθεση «Viktor & Rolf: Fashion Statements», Μουσείο Kunsthalle München, Μόναχο, έως 6/10
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ