Carole A. Feuerman: Οι γλυπτές κολυμβήτριες

Αφού κατέκτησε τον κόσμο με τις υπερρεαλιστικές δημιουργίες της που θα «συμμετάσχουν» και στην Ολυμπιάδα του Παρισιού, η Αμερικανίδα καλλιτέχνις μάς συστήνεται και μας μιλάει για την πρώτη ατομική έκθεσή της στην Ελλάδα - και συγκεκριμένα στην Kapopoulos Fine Arts

Η Κάρολ A. Φόιερμαν είναι Αμερικανίδα καλλιτέχνις διάσημη για τα υπερρεαλιστικά γλυπτά της με μορφή κολυμβητών. Το ενδιαφέρον της για ό,τι σχετίζεται με το νερό ξεκίνησε από την παιδική ηλικία, αφού η ίδια μεγάλωσε κοντά στον ωκεανό και ανέπτυξε βαθιά σύνδεση με το υγρό στοιχείο. Αυτή η πρώιμη έκθεση σε υδάτινο περιβάλλον και οι προσωπικές της εμπειρίες με το κολύμπι επηρέασαν την καλλιτεχνική της πορεία αργότερα.

Το έργο της «Justice» στην Park Avenue της Νέας Υόρκης

«Μια μέρα πριν από πολλά χρόνια πήγα μαζί με τα τρία παιδιά μου στην παραλία. Καθώς καθόμασταν και χαζεύαμε τη θάλασσα, είδα μια γυναίκα να ξεπροβάλλει με μαλλιά βρεγμένα και το νερό να κυλά στο πρόσωπό της. Κρατούσε το κεφάλι της ψηλά και φαινόταν σίγουρη, χαρούμενη και δυνατή. Δεν ξέρω πώς, αλλά ταυτίστηκα μαζί της, γι’ αυτό και αποφάσισα να φτιάξω την πρώτη μου κολυμβήτρια, που την ονόμασα Καταλίνα», περιγράφει η Νεοϋορκέζα δημιουργός ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο λίγες ημέρες προτού συναντηθούμε από κοντά στην έκθεσή της που πραγματοποιείται στην Ελλάδα από την Kapopoulos Fine Arts. «Το γεγονός ότι μεγάλωσα κοντά στον ωκεανό σαφώς και έχει επηρεάσει το έργο μου. Η σχέση μου με το υδάτινο στοιχείο και τους ανθρώπους του είναι καρμική», καταλήγει.
«Eyes open»

«Το γεγονός ότι μεγάλωσα κοντά στον ωκεανό σαφώς και έχει επηρεάσει το έργο μου. Η σχέση μου με το υδάτινο στοιχείο και τους ανθρώπους του είναι καρμική»

Επιλέγοντας κολυμβητές ως θέμα της, η Κάρολ A. Φόιερμαν διερευνά την αλληλεπίδραση του ανθρώπινου σώματος με το νερό και τις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που συνδέονται με την κολύμβηση.
Τα γλυπτά της συχνά απεικονίζουν άτομα σε δυναμικές πόζες, αποτυπώνοντας την ένταση, τη δύναμη και τη χάρη της ανθρώπινης μορφής. Οι κολυμβήτριές της δεν είναι απλά όμορφες γυναίκες με μαγιό, αλλά διηγούνται και την προσωπική τους ιστορία. Οι κολυμβητές γίνονται το μέσο για την εξερεύνηση θεμάτων, όπως η ελευθερία, η χαλάρωση, η ηρεμία και η χαρά της βύθισης στο νερό. Μέσω της σχολαστικής προσοχής στη λεπτομέρεια και της μαεστρίας στις τεχνικές γλυπτικής, η Φόιερμαν προσπαθεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές αναπαραστάσεις, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στον θεατή.


Οι υπερρεαλιστικές κολυμβήτριες και κολυμβητές της Φόιερμαν έχουν κατακτήσει τον κόσμο της τέχνης
«Next summer»



Τα έργα της κυριαρχούν σε μερικά από τα πιο εμβληματικά σημεία στον κόσμο -από την Park Avenue στη Νέα Υόρκη μέχρι το Palazzo Reale στο Μιλάνο, τη New Bond Street στο Λονδίνο, την Avenue George V στο Παρίσι και το Σεν Τροπέ κ.ά.- ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί με διθυραμβικές κριτικές στην Μπιενάλε της Βενετίας, στην Galleria d'Arte Moderna και στην Terrazza del Pincio στη Ρώμη, στις πυραμίδες της Γκίζας, στο Μουσείο Τέχνης Medici στο Οχάιο και σε πολλά ακόμα μέρη. «Τα γλυπτά μου είναι ο δικός μου τρόπος για να συνεισφέρω στον κόσμο. Κάθε κομμάτι που δημιουργώ αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μου να δώσω φωνή στις ιστορίες που πρέπει να ακουστούν, να φωτίσω τους αγώνες και τους θριάμβους όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή και να τιμήσω το ανθρώπινο πνεύμα που επιμένει ενάντια σε όλα τα εμπόδια», αναφέρει.
Δημιουργία της Φόιερμαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης

«Με τα γλυπτά μου θέλω να τιμήσω το ανθρώπινο πνεύμα που επιμένει ενάντια σε όλα τα εμπόδια»

Τους κολυμβητές της Κάρολ A. Φόιερμαν λάτρεψαν γνωστοί συλλέκτες τέχνης, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο, αλλά και μεταγενέστεροι, όπως ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον και ο μεγάλος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, που έχουν εξασφαλίσει έργα της για την προσωπική τους συλλογή. Το πιο ακριβό γλυπτό της είναι το «Double Diver» (Διπλός δύτης), η αξία του οποίου είναι αρκετά εκατομμύρια δολάρια και αναπαριστά δύο άνδρες κολυμβητές που υψώνονται ενωμένοι σε ύψος 12 μέτρων στον αέρα, σχηματίζοντας μια καμπύλη σε σχήμα «S». «Τα σώματά τους ενώνονται καθώς ο ένας κρατιέται από τους αστραγάλους του κάτω κολυμβητή και τα χέρια τους είναι τεντωμένα. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από πατιναρισμένο μπρούτζο και ζυγίζει αρκετούς τόνους. Επηρεάστηκα από τους Ολυμπιονίκες που πάντα θαύμαζα. Είναι δυνατοί, ισορροπημένοι και αμείλικτοι στην επίτευξη των στόχων τους».

Το γλυπτό «Double Diver» είναι ένα από το πιο γνωστά έργα της σε όλο τον κόσμο / Γλυπτό της στο Μουσείο Τέχνης Medici στο Οχάιο

Η αγάπη της Φόιερμαν για τον αθλητισμό και ο σεβασμός στην ολυμπιακή ιδέα τής άνοιξαν τον δρόμο για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. «Ενημερώθηκα από τον δήμαρχο του Παρισιού ότι ένα έργο μου πρόκειται να εγκατασταθεί κοντά στον Πύργο του Αϊφελ κατά τη διάρκεια των αγώνων. Λίγες εβδομάδες αργότερα έλαβα άλλη μια επίσημη επιστολή από την Ολυμπιακή Επιτροπή που με ενημέρωνε ότι επιλέχθηκαν άλλα δύο γλυπτά μου για να τοποθετηθούν μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό». 
Οι κολυμβήτριες της Κάρολ A. Φόιερμαν διηγούνται συναρπαστικές ιστορίες

Η Κάρολ A. Φόιερμαν έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα, αφού αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους της προορισμούς διακοπών. Εδώ επέλεξε να γιορτάσει τα 40ά γενέθλιά της, ενώ το 2000 κατάφερε να επισκεφτεί και να απολαύσει δώδεκα νησιά μας - και ήταν σίγουρα το καλοκαίρι που θα της μείνει αξέχαστο. Λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, έχει δώσει σε πολλές δημιουργίες της αρχαιοελληνικά ονόματα. «Είμαι ενθουσιασμένη που θα έρθω ξανά σε επαφή με το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας την πρώτη ατομική έκθεσή μου στην Kapopoulos Gallery. Με την οικογένεια Καποπούλου μάς συνδέει άλλωστε μια στενή φιλία πολλών χρόνων», λέει με ενθουσιασμό ◆

info
Η έκθεση Carole A. Feuerman στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts (Σκουφά 5, Κολωνάκι) ξεκίνησε στις 30/5 και θα διαρκέσει έως τις 14/6. Ωρες λειτουργίας: 10.00-20.30
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr