Τα κεραμικά της φύσης από την Camille Romagnani

Μισή Γαλλίδα, μισή Κινέζα, με το ένα πόδι στο Παρίσι και το άλλο στην Αθήνα, η χαρισματική καλλιτέχνις μπολιάζει στις δημιουργίες της την πολυπολιτισμικότητά της και την αγάπη της για τη φύση όπως τη γνώρισε σε όλα τα ταξίδια της

Η Καμίλ Ρομανιάνι μεγάλωσε μέσα στην τέχνη. Οι γονείς της είχαν αντικερί, την οποία εκείνη θεωρεί περίπου δεύτερο σπίτι της. Τα παιδικά χρόνια της τα πέρασε μεταξύ Πεκίνου και Παρισιού, πόλεις και κουλτούρες που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα, αλλά κυρίως τον τρόπο που δημιουργεί. Αναφέρει ως μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής της τον φυσικό κόσμο, που φροντίζει να τον εντάσσει στα έργα της είτε ως concept είτε ως υλικά. Και παρότι δηλώνει κατά βάση κεραμίστρια, της αρέσει να πειραματίζεται και με άλλα πεδία της τέχνης. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, άλλης μιας πόλης που με την κουλτούρα της βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα της καλλιτεχνικής της ταυτότητας.

Τζάκετ και παντελόνι Zara Woman, zara.com


GALA: Πότε ανακάλυψες την αγάπη σου για την τέχνη;

ΚΑΜΙΛ ΡΟΜΑΝΙΑΝΙ: Από παιδί, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες. Σχεδόν μεγάλωσα μέσα στην αντικερί των γονιών μου. Τα Σαββατοκύριακα μας άρεσε να πηγαίνουμε σε παζάρια και garage sales, μια ανεξάντλητη πηγή για την τέχνη και το αναπάντεχο. Ακόμα και σήμερα μου αρέσει να πηγαίνω. Επίσης, το δημοτικό σχολείο συνέβαλε στο πολιτιστικό μου υπόβαθρο, γιατί μας πήγαιναν σε θεατρικά έργα και εκθέσεις, ενώ η δασκάλα μου στα καλλιτεχνικά, η Γκαέλ Μποσέρ, καλλιτέχνις και η ίδια, μας παρουσίαζε τα έργα διαφορετικών καλλιτεχνών σε κάθε μάθημα. Ολα αυτά ήταν η εισαγωγή μου στην τέχνη και για όλα αυτά νιώθω πολύ ευγνώμων.

G.: Θα μπορούσες να γίνεις κάτι άλλο από καλλιτέχνις;

Κ.Ρ.: Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί αυτό, αλλά αν θα έπρεπε να αλλάξω επάγγελμα τώρα, θα επέλεγα να ασχοληθώ με τον φυσικό κόσμο. Θα μου άρεσε να είμαι φύλακας σε ένα ιερό μέρος γεμάτο φυτά και ζώα, όπως οι ηρωίδες στις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι.

G.: Είσαι Κινέζα και Γαλλίδα. Πώς σε έχουν επηρεάσει αυτές οι δύο κουλτούρες;

Κ.Ρ.: Για μένα δεν είναι τόσο αντιληπτή αυτή η διπλή ταυτότητα. Σε άλλες περιπτώσεις είμαι πολύ Γαλλίδα και σε άλλες πολύ Κινέζα. Είμαι ευτυχής που ζω με αυτό τον πολιτισμικό πλούτο που τροφοδοτεί διαρκώς τη δουλειά μου. Αν κοιτάξεις προσεκτικά τα έργα μου, θα δεις πολλές αναφορές και από τη γαλλική και από την κινεζική παράδοση.

G.: Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, αλήθεια;

Κ.Ρ.: Μεγάλωσα μεταξύ Πεκίνου, Παρισιού και γαλλικής εξοχής. Θυμάμαι ότι αυτά τα ταξίδια ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν πάντα ένα μείγμα θλίψης που έφευγα από το ένα μέρος και χαράς που πήγαινα στο άλλο.

G.: Τώρα ζεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Ποια πόλη θεωρείς βάση σου;

Κ.Ρ.: Τα τελευταία χρόνια με τον σύντροφό μου ζούσαμε μεταξύ των δύο πόλεων και ήταν κατά κάποιον τρόπο και οι δύο βάσεις μας. Πέρυσι, όμως, άνοιξα στο Παρίσι το ατελιέ μου, το Spirale Paris, οπότε πλέον η βάση μου είναι σίγουρα εκεί. Προς το παρόν δεν έχω βρει ακόμα στην Αθήνα κάποιο ατελιέ ή γκαλερί για να συνεργάζομαι, κάποιο που να εκπροσωπεί την πολυσυλλεκτική τέχνη. Ωστόσο κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξω νέες ιδέες, να πειραματιστώ με τεχνικές και να συνεργαστώ με τοπικούς τεχνίτες.

G.: Πώς και αποφάσισες να περνάς τόσο χρόνο στην Αθήνα;

Κ.Ρ.: Ο σύντροφός μου είναι Ελληνογάλλος. Λάτρεψα την ελληνική φύση από το πρώτο μου κιόλας ταξίδι εδώ και συνέχισα να έρχομαι γιατί αυτή ακριβώς η φύση με εμπνέει στη δουλειά μου. Επιπλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία με την ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας.

G.: Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως καλλιτέχνιδα;

Κ.Ρ.: Εχω μια φυσική έλξη προς τα χρώματα, τα οργανικά σχήματα και τα φυσικά στοιχεία. Πάντα δουλεύω πάνω στα διάφορα αντικείμενα που έχω συλλέξει: φωτογραφίες, σχέδια, αλλά και πέτρες και κλαδιά που έχω πάντα στο στούντιο. Θα ήθελα η δουλειά μου να είναι μια έρευνα πάνω στη φυσική ομορφιά, χωρίς να χρειάζονται πολλές λέξεις για να μπορεί κάποιος να την καταλάβει και να τη θαυμάσει. Ελπίζω να το καταφέρω αυτό μια μέρα.

G.: Εκτός από την κεραμική, ποιοι άλλοι τομείς της τέχνης σε ενδιαφέρουν;

Κ.Ρ.: Η κεραμική είναι ο τομέας στον οποίο εστιάζω. Οι δυνατότητες δημιουργίας που σου δίνει ο πηλός είναι απεριόριστες. Παράλληλα έχω μια μικρή παραγωγή από κεριά και πειραματικά γλυπτά και επειδή έχω σπουδάσει σχέδιο κλωστοϋφαντουργίας, μπορώ να σχεδιάσω μοτίβα για κάποια πολύ ειδικά projects. Επίσης στο Spirale Paris διοργανώνω εκθέσεις και events σε συνεργασία με τον σύντροφό μου, τον Νικόλα Μελέμη.

G.: Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να δημιουργήσεις τα έργα σου;

Κ.Ρ.: Για τη δημιουργική μου διαδικασία χρειάζομαι ένα ήσυχο και οικείο περιβάλλον για να συγκεντρωθώ και να ξεχάσω τον έξω κόσμο. Συνήθως ακούω μουσική, ειδικά από τον γαλλικό ραδιοσταθμό Fip ή podcasts.

G.: Είχες κάποιον μέντορα;

Κ.Ρ.: Στη διάρκεια της πορείας μου έχει τύχει να διασταυρωθώ με διάφορες εμπνευσμένες καλλιτέχνιδες που υπήρξαν μέντορές μου όσο κρατούσε η συνεργασία μας. Ανάμεσά τους, η δασκάλα μου στο πλέξιμο Κόρα Μπλου, η Μπεατρίς ντε Κρεσί, ιδρύτρια και σχεδιάστρια του Bonne Maison, της οποίας η οπτική και τα χρώματα με επηρέασαν πολύ, η Ελληνίδα κεραμίστρια Ελίνα Μπέλου, που μου δίδαξε τη βάση της κεραμικής, και πιο πρόσφατα η Αντελίν Καθελίν, η ιδρύτρια του Studio Mo-Mo, το καλλιτεχνικό σπίτι μου αυτό τον καιρό όπου συνεργάζομαι με άλλες καλλιτέχνιδες.

G.: Ποιους θεωρείς σταθμούς στην καριέρα σου;

Κ.Ρ.: Κάθε ένα από τα μικρά βήματα χτίζει μια καριέρα. Τα πρώτα έργα σου που πουλάς, οι πρώτες σου συνεργασίες με γκαλερί, το πρώτο άρθρο για τη δουλειά σου. Κάθε ένα από αυτά σου φέρνει μεγάλη χαρά και περηφάνια. Πρόσφατα άνοιξα το στούντιό μου στο Παρίσι, κι αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Φέτος επίσης είχα πολλές συνεργασίες που απόλαυσα, όπως αυτή με τον σχεδιαστή Μαξίμ-Λουί Κουρσιέρ, που θα παρουσιαστεί σύντομα.

G.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Κ.Ρ.: Καταρχάς, θέλω να συνεχίσω να εξελίσσω την προσωπική μου δουλειά στο Spirale Paris, να μάθω νέες δεξιότητες και να κάνω κι άλλες συνεργασίες. Η εργασία μου στο Studio Mo-Mo είναι πάνω σε κάποιο πολύ ιδιαίτερο αντικείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην Παρισινή Εβδομάδα Σχεδίου. Επίσης, τον Οκτώβριο θα συμμετάσχω στο C14 στο 14ο Διαμέρισμα του Παρισιού, ένα παζάρι κεραμικής με αφιέρωμα στη γλυπτική.

info
camilleromagnani.com,
Spirale Paris: @spiraleparis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr