Elie Top: O star jewelry designer στην Αθήνα

Μικρά έργα τέχνης, τα κοσμήματά του συνδυάζουν τη φινέτσα άλλων εποχών με την ανατρεπτική διάθεση του σήμερα - Ο διάσημος σχεδιαστής βρέθηκε στο Κολωνάκι για το trunk show της νέας του συλλογής «Twist» στο i-D Fine Jewellery

Με μια μακρά πορεία σε ιστορικούς οίκους μόδας όπως οι Yves Saint Laurent και Lanvin και ένα ασίγαστο πάθος για το χειροποίητο κόσμημα, ο Ελι Τοπ έχει καθιερωθεί ως ηγετική φυσιογνωμία στον κόσμο του εκλεκτού κοσμήματος.



Η αστείρευτη φαντασία αλλά και η πολυετής συνεργασία του με τον θρυλικό couturier Αλμπέρ Ελμπάζ του οίκου Lanvin οδήγησαν τον ευφυή καλλιτέχνη στη δημιουργία κοσμημάτων που θυμίζουν κειμήλια και μεταφέρουν στο σήμερα τον ρομαντισμό περασμένων εποχών.

Οι εντυπωσιακές συλλογές του φημίζονται για τον αριστοτεχνικό συνδυασμό ιστορικών επιρροών και σύγχρονης αισθητικής, ενώ με τις πληθωρικές δημιουργίες του ο Τοπ έχει δώσει νέα πνοή στον όρο statement jewelry.

Ο Ελι Τοπ επιμελήθηκε προσωπικά την τοποθέτηση της νέας του συλλογής «Twist» στη βιτρίνα και τον χώρο του i-D Fine Jewellery στην Αθήνα


Η νέα του συλλογή «Twist» που παρουσιάζεται στο κατάστημα i-D Fine Jewellery στην Αθήνα αποτελεί απόδειξη της απαράμιλλης ικανότητας του Ελι Τοπ να συνδυάζει την κλασική κομψότητα με το σύγχρονο στυλ και στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την πολυτέλεια, ενσαρκώνοντας την ουσία του μινιμαλισμού και της διαχρονικής ομορφιάς. Το i-D Fine Jewellery υποδέχθηκε πρόσφατα τον σταρ κοσμηματοποιό, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά την τοποθέτηση των κοσμημάτων του στις βιτρίνες και στον χώρο. Το δείπνο των αυστηρά 12 ατόμων μέσα στο κατάστημα επιμελήθηκε o βραβευμένος με αστέρι Michelin Τάσος Μαντής, ενώ τη διακόσμηση φρόντισε το Secret Garden.



Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις μοναδικές δημιουργίες Elie Top, μερικές από τις οποίες σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την Ελλάδα, μέσα από ένα trunk show του και στη συνέχεια μέσα από τις μόνιμες συλλογές του. Κάθε κομμάτι είναι σχολαστικά επιμελημένο, αντανακλώντας μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της γεωμετρικής ακρίβειας, της φυσικής ρευστότητας αλλά και της τολμηρής δημιουργικότητας. «Με ελκύουν οι ισχυρές, ανεξάρτητες γυναίκες», λέει συχνά ο κορυφαίος σχεδιαστής. «Αυτές οι γυναίκες με εμπνέουν και μου φτιάχνουν τη διάθεση».



Παθιασμένος με το σχέδιο από μικρή ηλικία, ο Τοπ μπήκε νωρίς στον κόσμο των κοσμημάτων. Σε ηλικία μόλις 17 ετών άφησε τη γενέτειρά του για να σπουδάσει στο Παρίσι, στην École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Δυναμισμός και υψηλά στάνταρ σφυρηλατούν την αισθητική του και διαμορφώνουν τον τρόπο δουλειάς του. Ο Ιβ Σεν Λοράν αναγνωρίζει το ταλέντο του και τον καθιερώνει. Οπως και ο οίκος Lanvin, με τον οποίο συνεργάζεται πάνω από δέκα χρόνια. Παράλληλα, ο Ελι Τοπ σχεδιάζει συλλογές και για άλλους οίκους, όπως τον Baccarat, χάρη στον οποίο δημιούργησε τη σειρά Bouchons de Carafe. Στον απόηχο αυτών των επιτυχιών, το 2015 ιδρύει το Maison Elie Top και αρχίζει να κυκλοφορεί κοσμήματα με το όνομά του. Ετσι αναδύθηκε ένα σύμπαν που χαρακτηρίζεται από έντονες γραμμές και συμπαγείς όγκους, με μπαρόκ και φουτουριστικούς τόνους.

Κοσμήματα παιχνιδιάρικου και εκπληκτικού χαρακτήρα που διανύουν εποχές και στυλ για να αιχμαλωτίσουν την παρούσα στιγμή, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.



Η εμμονή του Ελι Τοπ στη λεπτομέρεια τράβηξε την προσοχή της Ινές ντε λα Φρεσάνζ όταν εκείνος εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας σχεδιαστής. «Τον είδα να εμπνέεται σχέδια και μετά να τα κάνει μακέτες από χαρτόνι», έχει αναφέρει η Γαλλίδα μοντέλο, σχεδιάστρια και αρωματοποιός, η οποία στη συνέχεια έγινε στενή του φίλη. «Μπορείς να αναγνωρίσεις αμέσως τα κοσμήματά του, παρόλο που τα σχέδιά του είναι όλα διαφορετικά. Εχει αυθεντικό στυλ».

Το i-D Fine Jewellery υποδέχθηκε τον δημιουργό με ένα επίσημο δείπνο σε αυστηρά κλειστό κύκλο


Η ντε λα Φρεσάνζ εντόπισε στα κοσμήματά του ομοιότητες με το ύφος του Καρλ Λάγκερφελντ, του μεγάλου Γερμανού σχεδιαστή του οποίου υπήρξε μούσα. «Ο Ελι είναι το μόνο άτομο που θα μπορούσα να συγκρίνω με τον Καρλ», έλεγε. «Ο Καρλ είχε τεράστια γνώση του πολιτισμού και της ιστορίας της μόδας, των κοστουμιών και των κοσμημάτων. Στη δεκαετία του ’20, του ’30 και του ’40 υπήρχαν δημιουργοί όπως οι Σουζάν Μπελπερόν και Ζαν Τουσέν που έφτιαχναν κοσμήματα με μια σπάνια τεχνική, αυθεντικό στυλ και υπέροχη φαντασία. Ο Ελι κινείται μέσα σε αυτή την παράδοση».



Παρόλο που οι αριστουργηματικές εμπνεύσεις του έχουν διεθνή απήχηση, ο ίδιος διατηρεί τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού: «Ενα βράδυ πριν από χρόνια, ένας φίλος μου βρισκόταν σε ένα πάρτυ στη Νέα Υόρκη και μου έστειλε τη φωτογραφία μιας γυναίκας. Το χέρι της κοσμούσε ένα τεράστιο δαχτυλίδι μου σε σχήμα φιδιού με ένα σμαράγδι. Αυτό με έκανε πραγματικά χαρούμενο. Οταν βλέπω γυναίκες να φορούν δημιουργίες μου σημαίνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου», ομολογεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr