Rafael Castaner, ο βασιλιάς της εσπαντρίγιας
arthrou-castaner

Rafael Castaner, ο βασιλιάς της εσπαντρίγιας

Ο σχεδιαστής και συνιδιοκτήτης του πιο φημισμένου ισπανικού brand υποδήματος μιλάει για τη μέρα που o Ιβ Σεν Λοράν ανέθεσε στους γονείς του να ντύσουν με σατέν το καλοκαιρινό παπούτσι και τη νέα συνεργασία του με τα δικά μας Ancient Greek Sandals

Η Castañer είναι συνώνυμο της εσπαντρίγιας. Αποπνέει πλήρως το πνεύμα της Ισπανίας και το κάνει από τότε που ιδρύθηκε, τη δεκαετία του 1770, από τον τεχνίτη Ραφαέλ Καστανιέ. Το 1927, ο γιος του Λούις Καστανιέ και ο ξάδελφός του Τομάς Σερά άνοιξαν το πρώτο εργαστήριο και η εταιρεία μπήκε στον πλανήτη της μόδας. Μέχρι τη δεκαετία του ’70 οι μεγάλοι οίκοι είχαν ξεχωρίσει την Castañer και τα χειροποίητα παπούτσια από γιούτα, ενώ ο Ιβ Σεν Λοράν ανέθεσε στην οικογένεια να κατασκευάσει την πρώτη αποκλειστικά γυναικεία εσπαντρίγια, γνωστή πλέον ως το χαρακτηριστικό στυλ Carina.



Συναντήσαμε τον σχεδιαστή και σημερινό συνιδιοκτήτη του brand Ραφαέλ Καστανιέ στο flagship store των Ancient Greek Sandals που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1907 στην Αθήνα, από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν με οπλισμένο σκυρόδεμα στην πόλη, το οποίο επανασχεδιάστηκε το 1950 από τον αρχιτέκτονα του «Hilton» και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Εμμανουήλ Βουρέκα. Το ελληνικό brand γεννήθηκε μέσα στην κρίση και, όπως πολλές εταιρείες τότε, στράφηκε προς τις αγορές του εξωτερικού. Από την πρώτη τους εμφάνιση το 2011 μέχρι σήμερα, τα δημοφιλή πλέον Ancient Greek Sandals κατάφεραν να πωλούνται σε μερικά από τα πιο φημισμένα φυσικά και online καταστήματα παγκοσμίως, όπως τα Νet-a-Porter, Matches Fashion, Harrods, Harvey Nichols, Le Bon Marché και Bergdorf Goodman.



Η Castañer, από τη μεριά της, έχει μακρά παράδοση στις συνεργασίες με τα μεγαλύτερα brands υπόδησης στον πλανήτη. «Κάθε χρόνο επιλέγουμε έναν διαφορετικό οίκο. Ξεκινήσαμε, για παράδειγμα, τις συνεργασίες μας με τον Manolo Blahnik. Συνεχίσαμε με τον Missoni και μετά με τους Paul Smith, Diane von Fürstenberg. Κάποια στιγμή, στην έκθεση Pitti Uomo στο Μιλάνο, βρέθηκα μπροστά από το stand των Ancient Greek Sandals και σκέφτηκα ότι αυτή θα ήταν μια υπέροχη συνεργασία. Το ωραίο είναι ότι και ο αδερφός μου αντικρίζοντάς το σκέφτηκε ακριβώς το ίδιο», αναφέρει ο Ραφαέλ Καστανιέ.



Ολα κύλησαν αβίαστα. «H Eλλάδα είναι από τις πιο σημαντικές αγορές και με το Ancient Greek Sandals μοιραζόμαστε πολλά, με πρώτο απ’ όλα τη μεσογειακή μας ταυτότητα. Την υψηλή αξία του χειροποίητου στην εργασία μας. Τα υλικά όπως το δέρμα. Αν και είναι ένα σχετικά καινούριο brand, έχουμε πολλά κοινά, όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς είναι ότι πρόκειται για μια μάρκα με προσωπικότητα. Αμφότεροι δεν παρασυρόμαστε από μόδες και εστιάζουμε σε διαχρονικούς παράγοντες που καθορίζουν την αξία ενός παπουτσιού», επισημαίνει ο Καστανιέ, αδιαπραγμάτευτα λάτρης του «timeless factor». «Το χειρότερο πράγμα στη μόδα είναι τo να είσαι της μόδας. Βρίσκεσαι για ένα-δύο χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής και μετά εξαφανίζεσαι. Δεν μου αρέσει η fast fashion».



Η ιστορία της εσπαντρίγιας είναι υπόθεση των Καστανιέ από το 1927 που ξεκίνησαν την ευρεία παραγωγή: «Ο πατέρας μου, τον οποίο χάσαμε πριν από μερικά χρόνια σε αυτοκινητικό δυστήχημα, γεννήθηκε την εποχή που ο παππούς μου και ο ξάδερφός του εδραίωσαν το brand. Οι δικοί μου με έστελναν συχνά στο εξωτερικό για να μαθαίνω γαλλικά και αγγλικά. Θυμάμαι που ταξίδεψα στις ΗΠΑ για να συναντήσω έναν πελάτη μας και τελικά έμεινα στα Χάμπτονς ένα ολόκληρο καλοκαίρι». Οι γονείς του Ραφαέλ ανέλαβαν το brand στις αρχές του ’70 και τότε άρχισαν όλοι μαζί να γυρίζουν τον κόσμο.

«Είναι η εποχή που ξεκίνησε ο μαζικός τουρισμός στην Ισπανία και εκείνοι έφτιαχναν επίπεδες εσπαντρίγιες με χρώματα και φουτουριστικά σχέδια. Δημιούργησαν έτσι μια συλλογή που παρουσίασαν σε μια έκθεση στο Παρίσι, η οποία δεν πραγματοποιείται πλέον. Εμφανίστηκαν τότε στο περίπτερό τους τρεις άνδρες και η μητέρα μου αναγνώρισε τον έναν από αυτούς. Ηταν ο Ιβ Σεν Λοράν. Ζήτησαν εσπαντρίγιες με κορδόνι και λουράκι, και ο Σεν Λοράν τους ρώτησε αν μπορούσε να παραγγείλει μια σειρά από τέτοιες», διηγείται.



«Ο πατέρας μου δέχτηκε, αλλά το βράδυ, επιστρέφοντας στο σπίτι, ομολόγησε στη μητέρα μου πως δεν είχε ιδέα πώς θα καταφέρει να τις φτιάξει. Απευθύνθηκαν σε μια φιλική οικογένεια Γάλλων υποδηματοποιών και εκείνοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν συστήνοντάς τους έναν τεχνίτη. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν το fax, εκείνοι έφτιαξαν ένα ζευγάρι και το έστειλαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Χιρόνα στην οδό Petraque στο Παρίσι, όπου βρισκόταν ένα από τα πρώτα ατελιέ του Yves Saint Laurent. Ο οίκος τούς απάντησε με ένα τηλεγράφημα ότι “είμαστε κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Βάλτε μετάξι”. Και οι γονείς μου έφτιαξαν τις εσπαντρίγιες με κούμπωμα από μετάξι. Ηταν τόσο κομψές... Ο πατέρας μου πήγε στη συνέχεια στην πασαρέλα που έκανε ο Γάλλος σχεδιαστής, αλλά δεν είδε κανένα μοντέλο να φορά τις καινούριες εσπαντρίγιες. Μέχρι που εμφανίστηκε το τελευταίο κι εκεί έπεσε το πιο ηχηρό χειροκρότημα.

Οι εσπαντρίγιες με το μεταξένιο κούμπωμα ήταν η καινοτομία που δημιουργήθηκε για τον Yves Saint Laurent στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που χαρακτηρίστηκε σταθμός στην ιστορία της εσπαντρίγιας», καταλήγει ο Ισπανός σχεδιαστής λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία: τo χειροποίητο, η διαχρονικότητα και η Μεσόγειος είναι τα στοιχεία που έστρεψαν την οικογένεια Καστανιέ στην Ελλάδα. Επειδή θυμίζουν μια πλευρά του δικού τους DNA.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK