New luxury, οι νέες τάσεις στις παραθεριστικές κατοικίες
luxury-arthrou

New luxury, οι νέες τάσεις στις παραθεριστικές κατοικίες

Πανάκριβα υλικά και εξεζητημένες ανέσεις από τη μία, λιτές κατασκευές και έμφαση στην επαφή με τη φύση από την άλλη: 5 διεθνώς καταξιωμένοι αρχιτέκτονες δίνουν τη δική τους εκδοχή για το luxury καταφύγιο μέσα από τη δουλειά τους

Μήλος - ΚΚΜΚ architects
Λέγεται πως πολυτέλεια δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι αλλά κάτι που επιθυμείς. Ισχύει το ίδιο και για τους χώρους όπου διαμένουμε στις πολύτιμες αποδράσεις από την πόλη ή κάπου χάνεται η μπάλα στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού; Για το έγκυρο archisearch.gr, «πολυτέλεια σήμερα είναι ο βιώσιμος αειφορικός σχεδιασμός τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο και η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Η σχέση του ανθρώπου με το έδαφος, με τη γη και η διαπροσωπική επαφή αποτελούν θεμελιώδεις συνθήκες που εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής και οφείλουν να διαφυλάσσονται από τους αρχιτέκτονες. Η υποταγή του σχεδιασμού στις φυσικές ποιότητες του εκάστοτε τόπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση μιας αυθεντικής, άρα πολυτελούς διαβίωσης. Η διαχρονικότητα του αρχιτεκτονικού έργου και το ρίζωμα αυτού στον τόπο που χωροθετείται ορίζουν την επιτυχία του». Ας δούμε όμως τι πιστεύουν σχετικά πέντε διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου.

Για τον Σωτήρη Ανυφαντή, επικεφαλής του γραφείου Α2 Architects, «κάθε χρήστης αντιλαμβάνεται την πολυτέλεια με διαφορετικό τρόπο. Για κάποιον είναι ίσως η απομόνωση και η ησυχία, για κάποιον άλλον οι μεγάλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, για έναν άλλον η τοποθεσία ή η υλικότητα. Ο προσδιορισμός είναι πολλαπλός και πολύπλοκος, όπως ακριβώς και οι ανάγκες των χρηστών μιας παραθεριστικής κατοικίας».

Η δυνατότητα της απομόνωσης είναι μια νέα παράμετρος πολυτέλειας στη μετά COVID εποχή: «Η πανδημία σε συνδυασμό με τον υπερτουρισμό οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση της γαλήνης τους. Ετσι, τα οικόπεδα με θέα στη θάλασσα, μεγάλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι διημέρευσης και υψηλού επιπέδου παροχές, όπως high end συστήματα προστασίας, πισίνες, χώροι ευεξίας αλλά και φιλοξενίας επισκεπτών, έχουν αρχίσει να επικρατούν στα ζητούμενα των πελατών μας», αναφέρει η Μαρία Καρδάμη, ιδρύτρια του Maria Kardami Design Studio. «Πιστεύω ότι πολυτελής είναι κάθε κατοικία η οποία έχει πετύχει το βέλτιστο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα στον τομέα τόσο της χρήσης όσο και της αισθητικής.

Το αποτέλεσμα προφανώς συμπληρώνει η αξία και η ποιότητα των υλικών και όλου του εξοπλισμού μιας κατοικίας. Η έννοια, λοιπόν, του luxury στις παραθεριστικές -και όχι μόνο- κατοικίες συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω και είναι σαφώς διαχρονική», συμπληρώνει.

Η Γαλλίδα Oντ Μαζελίν των Mykonos Αrchitects θεωρεί πως οι περισσότεροι αποδίδουν την πολυτέλεια με την αίσθηση της αποκλειστικότητας, της απόλυτης ιδιωτικότητας και των υπερβολών, μέσω της χρήσης πολυτελών υλικών, καθώς και της μεγάλης κλίμακας. «Για εμάς, η πολυτέλεια έχει διαφορετική έννοια. Βασίζεται στην ευεξία και την ευχαρίστηση του να ζεις σε πλήρη αρμονία ανάμεσα σε οπτική και απτική ομορφιά, όχι σε ακριβά υλικά. Η σύγχρονη πολυτέλεια βασίζεται στην ποιότητα του χώρου, στη λεπτομέρεια και την ομορφιά της απλότητας.

Η επιθυμία για απομόνωση σε γραφικές τοποθεσίες όπως οι Κυκλάδες, συνδυάζοντας την εργασία με την απόλαυση της φύσης και την ηρεμία, δεν είναι νέο φαινόμενο, όμως η πανδημία και η αύξηση της τηλεργασίας το έχουν ενισχύσει σημαντικά».

Η Μαρίνα Καραμαλή, των ΚΚΜΚ Architects, συνδέει την πολυτέλεια με την ποιότητα του χώρου, δηλαδή την ατμόσφαιρα, τον ρυθμό και τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον επισκέπτη όταν βρίσκεται μέσα σε αυτόν: «Η τοποθεσία και η σχέση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο γύρω του, η θέα, η διαχείριση της ηλιοφάνειας, τα υλικά που νιώθει και ακουμπάει κανείς είναι αυτά που περιγράφουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική την πολυτέλεια.

Δεν μας ενδιαφέρει το μέγεθος ή τα επιτηδευμένα ακριβά υλικά. Μας ενδιαφέρουν τα φυσικά υλικά και η γεωμετρική σύνθεση που εμπνέεται από τη μοναδικότητα του κάθε τόπου».

Η Ουρανία Πικραμένου, από τους Deplot Αrchitects, καταλήγει: «Οι πελάτες μας μετά την καραντίνα ζητούν πλέον περισσότερο από ποτέ χώρους που προσφέρουν ευεξία και αυτονομία, αλλά κυρίως αναζητούν τη λειτουργικότητα.

Δίνουν έμφαση στην ιδιωτικότητα, στην άνεση και τη βιωσιμότητα, ενώ επιζητούν εμπειρίες που συνδέονται με τη φύση και την τοπική κουλτούρα. Οπως συμβαίνει και στο πρόσφατο έργο μας στο Περιγιάλι της Λευκάδας, όπου δημιουργήσαμε οχτώ πολυτελείς βίλες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν απολύτως αυτόνομα αλλά και ως συγκρότημα. Επίσης, εκτιμούν τις έξυπνες τεχνολογίες και τις ανέσεις που τους επιτρέπουν να εργάζονται και να χαλαρώνουν στο ίδιο μέρος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network