Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης: H διπλή δύναμη της γαστρονομίας
Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης: H διπλή δύναμη της γαστρονομίας
Είναι δύσκολο να μιλήσεις γι’ αυτούς τους δύο δημιουργούς χωρίς να αναφέρεις τη λέξη «δίδυμοι». Εκτός από τα ίδια γονίδια, μοιράζονται και την ίδια αστείρευτη αγάπη για την κουζίνα
Οταν βλέπεις τον Δημήτρη να βγάζει μια πικάντικη δημιουργία από τη φωτιά και τον Θανάση να ξεδιπλώνει τις ζαχαροπλαστικές του φαντασιώσεις σε ένα πιατάκι, καταλαβαίνεις ότι οι «Αφοί Σταμούδη», όπως λέγαμε παλιά, είναι, εκτός από αδέλφια, μία από τις πιο δυνατές συμμαχίες στον χώρο της γαστρονομίας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γεννημένοι στον Κορυδαλλό, μεγάλωσαν με μια μητέρα που ακόμα «τους βάζει κάτω» στην κουζίνα, όπως ομολογούν με χιούμορ. «Ημασταν και οι δύο καλομαθημένοι, ανάθεμα κι αν είχαμε φτιάξει ένα τοστ μέχρι να γίνουμε 18», λέει ο Δημήτρης γελώντας.
Οχι, εδώ δεν υπάρχει η κλισέ ιστορία όπου τα παιδιά-θαύματα γεννήθηκαν με μια μαρίζ στο χέρι. Χρειάστηκε να φύγουν από το σπίτι για σπουδές και τότε «αναγκαστικά έπρεπε να μάθουμε να φτιάχνουμε μακαρόνια». Επειδή όμως η Ηλεκτρολογία που επέλεξαν και οι δύο αποδείχτηκε πως δεν ήταν αυτό που τους έκανε χαρούμενους, βρέθηκαν να σπουδάζουν μαζί σε μία από τις πιο φημισμένες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα. «Μας αντιμετώπιζαν όλοι σαν ένα περίεργο ντουέτο», θυμάται ο Θανάσης, «αλλά για εμάς δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Ο Δημήτρης έφτιαχνε τα κυρίως πιάτα κι εγώ αναλάμβανα τα γλυκά. Στην αρχή θέλαμε και οι δύο να ασχοληθούμε με τη μαγειρική, μέχρι που ένας δάσκαλος μας πρότεινε να ασχοληθεί ο ένας από τους δύο με τη ζαχαροπλαστική ώστε να δουλεύουμε μαζί στις κουζίνες στη συνέχεια».
Το ταλέντο τους τράβηξε την προσοχή μερικών από τους πιο σημαντικούς σεφ της χώρας και ο Δημήτρης και ο Θανάσης δεν άργησαν να συνεργαστούν σε διάφορα κορυφαία εστιατόρια, με τη δίδυμη ενέργειά τους να μετατρέπει κάθε κουζίνα σε αρένα δημιουργικότητας. Ο Δημήτρης φέρνει την ενέργεια της φωτιάς, της φλόγας που μετατρέπει τα συστατικά σε εμπειρίες, ενώ ο Θανάσης ολοκληρώνει το γαστρονομικό ταξίδι με το απαραίτητο γλυκό φινάλε.
Οσο κι αν ακούγεται ιδανική συνθήκη να εργάζεσαι με την οικογένειά σου, οι ίδιοι δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι μερικές φορές οι αδελφικές διαφωνίες δεν λείπουν, αν και «είναι δύσκολο να μαλώνεις με κάποιον που ξέρει τι θα πεις πριν το πεις», όπως λέει ο Δημήτρης και ο Θανάσης συμφωνεί γελώντας. «Το θέμα είναι να μάθεις να αποδέχεσαι ότι η δημιουργικότητα έχει τις φάσεις της».
Ο μεγαλύτερος σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία τους ήταν η «Σπονδή». «Εκεί ανδρωθήκαμε ως επαγγελματίες, μάθαμε πάρα πολλά. Πιστεύω πως αυτό το εστιατόριο είναι η μεγαλύτερη σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη συνεργασία, όμως, τους έφερε σε επαφή με τον όμιλο S-ONE Hospitality, όπου τα αδέλφια βρήκαν το ιδανικό περιβάλλον για να ανθήσουν, καθώς τόσο ο Δημήτρης όσο και ο Θανάσης ενσωμάτωσαν γρήγορα τις φιλοσοφίες της καινοτομίας και της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζουν τα εστιατόριά του.
Ενα από τα πιο γνωστά είναι το «Rick’s Steakhouse», στην Κηφισιά, όπου τα δύο αδέλφια εργάζονται αυτή την περίοδο μαγειρεύοντας κάτω από την ίδια στέγη. «Ως παιδιά παίζαμε κουζινομαχίες. Το ίδιο κάνουμε και ως επαγγελματίες, απλά με περισσότερα μαχαιροπίρουνα», λέει ο Δημήτρης. Στο ενήλικο παιχνίδι τους λοιπόν, ο Δημήτρης ετοιμάζει πρωτοποριακά πιάτα κρεατοφαγίας και μη με τις καλύτερες πρώτες ύλες, ενώ ο Θανάσης εντυπωσιάζει με γλυκά που θυμίζουν περισσότερο έργα τέχνης παρά επιδόρπια, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.
Τι ακολουθεί όμως για το ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής; «Μάλλον να κατακτήσουμε τον κόσμο», λέει ο Δημήτρης. «Ή τουλάχιστον, να βρούμε τον τέλειο συνδυασμό για μακαρόνια με γλυκό», προσθέτει ο Θανάσης γελώντας. Τι είναι αλήθεια και τι αστείο, δεν ξέρω, αλλά σίγουρα αυτός ο συνδυασμός με τις σωστές δόσεις χημείας, ταλέντου και πάθους για τη μαγειρική είναι μια συνταγή που θα απολαμβάνουμε για καιρό.
Οχι, εδώ δεν υπάρχει η κλισέ ιστορία όπου τα παιδιά-θαύματα γεννήθηκαν με μια μαρίζ στο χέρι. Χρειάστηκε να φύγουν από το σπίτι για σπουδές και τότε «αναγκαστικά έπρεπε να μάθουμε να φτιάχνουμε μακαρόνια». Επειδή όμως η Ηλεκτρολογία που επέλεξαν και οι δύο αποδείχτηκε πως δεν ήταν αυτό που τους έκανε χαρούμενους, βρέθηκαν να σπουδάζουν μαζί σε μία από τις πιο φημισμένες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα. «Μας αντιμετώπιζαν όλοι σαν ένα περίεργο ντουέτο», θυμάται ο Θανάσης, «αλλά για εμάς δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Ο Δημήτρης έφτιαχνε τα κυρίως πιάτα κι εγώ αναλάμβανα τα γλυκά. Στην αρχή θέλαμε και οι δύο να ασχοληθούμε με τη μαγειρική, μέχρι που ένας δάσκαλος μας πρότεινε να ασχοληθεί ο ένας από τους δύο με τη ζαχαροπλαστική ώστε να δουλεύουμε μαζί στις κουζίνες στη συνέχεια».
Το ταλέντο τους τράβηξε την προσοχή μερικών από τους πιο σημαντικούς σεφ της χώρας και ο Δημήτρης και ο Θανάσης δεν άργησαν να συνεργαστούν σε διάφορα κορυφαία εστιατόρια, με τη δίδυμη ενέργειά τους να μετατρέπει κάθε κουζίνα σε αρένα δημιουργικότητας. Ο Δημήτρης φέρνει την ενέργεια της φωτιάς, της φλόγας που μετατρέπει τα συστατικά σε εμπειρίες, ενώ ο Θανάσης ολοκληρώνει το γαστρονομικό ταξίδι με το απαραίτητο γλυκό φινάλε.
Οσο κι αν ακούγεται ιδανική συνθήκη να εργάζεσαι με την οικογένειά σου, οι ίδιοι δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι μερικές φορές οι αδελφικές διαφωνίες δεν λείπουν, αν και «είναι δύσκολο να μαλώνεις με κάποιον που ξέρει τι θα πεις πριν το πεις», όπως λέει ο Δημήτρης και ο Θανάσης συμφωνεί γελώντας. «Το θέμα είναι να μάθεις να αποδέχεσαι ότι η δημιουργικότητα έχει τις φάσεις της».
Ο μεγαλύτερος σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία τους ήταν η «Σπονδή». «Εκεί ανδρωθήκαμε ως επαγγελματίες, μάθαμε πάρα πολλά. Πιστεύω πως αυτό το εστιατόριο είναι η μεγαλύτερη σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη συνεργασία, όμως, τους έφερε σε επαφή με τον όμιλο S-ONE Hospitality, όπου τα αδέλφια βρήκαν το ιδανικό περιβάλλον για να ανθήσουν, καθώς τόσο ο Δημήτρης όσο και ο Θανάσης ενσωμάτωσαν γρήγορα τις φιλοσοφίες της καινοτομίας και της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζουν τα εστιατόριά του.
Ενα από τα πιο γνωστά είναι το «Rick’s Steakhouse», στην Κηφισιά, όπου τα δύο αδέλφια εργάζονται αυτή την περίοδο μαγειρεύοντας κάτω από την ίδια στέγη. «Ως παιδιά παίζαμε κουζινομαχίες. Το ίδιο κάνουμε και ως επαγγελματίες, απλά με περισσότερα μαχαιροπίρουνα», λέει ο Δημήτρης. Στο ενήλικο παιχνίδι τους λοιπόν, ο Δημήτρης ετοιμάζει πρωτοποριακά πιάτα κρεατοφαγίας και μη με τις καλύτερες πρώτες ύλες, ενώ ο Θανάσης εντυπωσιάζει με γλυκά που θυμίζουν περισσότερο έργα τέχνης παρά επιδόρπια, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.
Τι ακολουθεί όμως για το ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής; «Μάλλον να κατακτήσουμε τον κόσμο», λέει ο Δημήτρης. «Ή τουλάχιστον, να βρούμε τον τέλειο συνδυασμό για μακαρόνια με γλυκό», προσθέτει ο Θανάσης γελώντας. Τι είναι αλήθεια και τι αστείο, δεν ξέρω, αλλά σίγουρα αυτός ο συνδυασμός με τις σωστές δόσεις χημείας, ταλέντου και πάθους για τη μαγειρική είναι μια συνταγή που θα απολαμβάνουμε για καιρό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα