Στεφανία: Το superg!rl της Eurovision

Στεφανία: Το superg!rl της Eurovision

Ακολουθήσαμε τη Στεφανία Λυμπερακάκη, την ταλαντούχα 17χρονη και ήδη σταρ στη γενέτειρά της, την Ολλανδία, και τη φωτογραφίσαμε στο παλάτι της βασιλικής οικογένειας στην Ουτρέχτη με δημιουργιές υψηλής ραπτικής Celia Kritharioti λίγους μήνες προτού μας εκπροσωπήσει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μουσικής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
stefania-gala
«Ξέρεις τι είναι το sirtaki;», ρωτώ τη 17χρονη Στεφανία ενώ μπαίνουμε στο ομώνυμο εστιατόριο του θείου της στο Αμστερνταμ. Με κοιτά και χαμογελά: «Σαφώς και ξέρω. Είναι ο γρήγορος ελληνικός χορός που αποπνέει όρεξη και κέφι για ζωή. Την πρώτη φορά που είδα Ελληνες να τον χορεύουν αναρωτήθηκα “καλά δεν ζαλίζονται;”. Ηταν, θυμάμαι, σε κάποια γιορτή, καλοκαίρι. Τα καλοκαίρια για μένα αποπνέουν πάντα άρωμα Ελλάδας. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να με παροτρύνει να χορέψω λέγοντας: “Στεφανία, είμαστε Ελληνες. Πρέπει να μάθεις τους χορούς μας!”».
st1

Παρότι τόσο νέα, η Stefania -το όνομα με το οποίο κάνει καριέρα στο εξωτερικό- είναι ήδη διάσημη στις Κάτω Χώρες, συγκεκριμένα στην Ολλανδία όπου κατοικεί, αλλά και στο Βέλγιο. Γεννημένη στην Ουτρέχτη από Ελληνες ομογενείς -ο πατέρας της Κώστας είναι κρατικός υπάλληλος και η μητέρα της Κούλα εργάζεται σε γνωστή εταιρεία ορκωτών λογιστών-, από πολύ μικρή έδειξε την καλλιτεχνική της τάση. Σε ηλικία 8 ετών μετατρέπει τις βούρτσες της μητέρας της σε μικρόφωνο και μιμείται τις τραγουδίστριες ποζάροντας στον καθρέφτη. Ανθρωποι του περιβάλλοντός της παρατηρούν την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της. Μετά από δύο χρόνια συμμετέχει στον ολλανδικό διαγωνισμό «Voice Kids» στον οποίο και διακρίνεται. «Η πρώτη μου επαφή με το κοινό έκρυβε ένα δημιουργικό άγχος», μου λέει με τα σπασμένα ελληνικά της. «Είχα να αντιμετωπίσω τις κάμερες και τα χιλιάδες μάτια που ήξερα ότι ήταν πάνω μου, αλλά ήμουν ευτυχισμένη, ένιωθα ότι καταπιανόμουν με κάτι για το οποίο ήμουν γεννημένη. Οι νότες υπάρχουν στο DNA μου». Η συμμετοχή της στην κρατική ολλανδική χορωδία Kinderen voor Kinderen της ανοίγει νέους καλλιτεχνικούς δρόμους. Τρία χρόνια μετά, εκπροσωπεί την Ολλανδία στη Eurovision Junior, ως μέλος του συγκροτήματος Kisses και μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια του γκρουπ κατακτά την όγδοη θέση. «Η παιδική Eurovision στη Μάλτα ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Ηταν ο τρόπος για να με γνωρίσει το κοινό. Αμέσως μετά άρχισαν να έρχονται σοβαρές καλλιτεχνικές προτάσεις. Διαδικτυακά κανάλια όπως αυτά των Μeiden και Υοurs Today με σύστησαν στον κόσμο ως παρουσιάστρια και βρέθηκα να δανείζω τη φωνή μου σε σειρές για παιδιά ή ακόμη και να πρωταγωνιστώ στο σίριαλ "Brugklas" του κρατικού καναλιού NPO ZΑPP».
Κλείσιμο
st2

Η Στεφανία εξελίσσεται σε pop idol. Tα τραγούδια της σκαρφαλώνουν στα νεανικά charts Ολλανδίας και Βελγίου. Δεν τολμά να εμφανιστεί κάπου και οι συνομήλικοί της δίνουν αγώνα για να την πλησιάσουν προκειμένου να της μιλήσουν ή να βγάλουν μια selfie. «Η αναγνωρισιμότητα δεν ήταν ποτέ βάρος για εμένα. Ισα-ίσα που κρύβει χαρά. Οσοι με πλησιάζουν το κάνουν με πολλή αγάπη και αυτό με ενθουσιάζει». Κυκλοφορεί μόνο υπό την προστασία του μάνατζέρ της και των ανθρώπων που χειρίζονται τη δημόσια εικόνα της και παρά το γεγονός ότι κερδίζει αρκετά χρήματα τον χρόνο, η ίδια αρκείται στο χαρτζιλίκι που διαθέτει ένα παιδί της ηλικίας της. Τα έσοδα από τη δουλειά της τα συγκεντρώνουν οι γονείς της προκειμένου να περάσουν υπό τη διαχείρισή της όταν εκείνη ενηλικιωθεί. Στο ενεργητικό της μέχρι τώρα έχει διαφημιστικά, guest star εμφανίσεις σε παιδικές σειρές και ταινίες και βίντεο με τραγούδια της στο YouTube που συγκεντρώνουν εκατομμύρια views. Στις συναυλίες της, δε, γίνεται το αδιαχώρητο. Εφηβοι κυριολεκτικά ουρλιάζουν για να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι εισόδου. «Οχι, δεν έχασα την παιδικότητά μου», απαντά στην ερώτησή μου. «Ζω απλά με τον τρόπο που μου αρέσει, συνδυάζοντας το σχολείο με τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες. Αντιλήφθηκα πολύ νωρίς ότι η κουλτούρα θα έπαιζε ουσιαστικό ρόλο και στην καλλιτεχνική μου εξέλιξη. Καθοριστικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον. Η οικογένειά μου λειτουργούσε πάντα υποστηρικτικά και ως δίχτυ προστασίας. Οι γονείς μου και τα άλλα δύο αδέλφια μου συγκεντρωνόμαστε τις Κυριακές ακόμη και σήμερα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, αν σου λέει κάτι αυτό».
st3

Ακολουθώντας το όνειρο

H Eurovision ήταν πάντα το αγαπημένο τηλεοπτικό θέαμα της Στεφανίας, της οποίας η ομορφιά θυμίζει αυτή των μοντέλων. «Εχει παίξει και αυτό τον ρόλο του», παραδέχεται. «Μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω διαφημιστικά και editorial μόδας σε νεανικά περιοδικά. Οταν ασχολείσαι παράλληλα με διαφορετικές δραστηριότητες δεν βαριέσαι. Οι Ελληνες άλλωστε έχουμε την υπερδραστηριότητα στο αίμα μας».

Θυμάται ακόμη την επιτυχία του «Shake it», του Σάκη Ρουβά, που είναι και ο αγαπημένος της Ελληνας τραγουδιστής. Τη χρονιά που τον είδε να διακρίνεται στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μουσικής (κατέκτησε την τρίτη θέση) ευχήθηκε να το ζήσει αυτό και η ίδια. Και όταν πέρυσι η δυναμική μπαλάντα «Arcade» του Ντάνκαν Λόρενς έφερε τον φετινό διαγωνισμό στο Ρότερνταμ πίστεψε ότι έφτασε η ώρα για να ζήσει το όνειρό της. «Η πρώτη καλλιτεχνική μου επαφή με την Ελλάδα έγινε το 2019 στα MAD Video Music Awards.
st4

Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ο συνθέτης που έχει υπογράψει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη Eurovision, έκανε παραγωγή στο τραγούδι που παρουσίασα εκείνο το βράδυ εισπράττοντας το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Κάποιες συνεργασίες συμβαίνουν με έναν μαγικό τρόπο γιατί κρύβουν χημεία. Οταν είδα ότι ο φετινός διαγωνισμός θα γινόταν στην Ολλανδία επικοινώνησα μαζί του επισημαίνοντάς του ότι για μένα μια συμμετοχή με τα ελληνικά χρώματα στη γενέτειρά μου, την Ολλανδία, είναι όνειρο ζωής».

Η EΡΤ, με μια θαρραλέα απόφαση, ακολούθησε το φετινό μήνυμα του διαγωνισμού που είναι «Απελευθερωθείτε». Το κρατικό κανάλι ασπάστηκε την τάση για φρέσκα πρόσωπα σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες η Βουλή μας ενέκρινε με ιστορική πλειοψηφία το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και τελικά ανέθεσε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον 65ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μουσικής σε μια Ελληνίδα της Διασποράς, στέλνοντας έτσι το δικό της ηχηρό μήνυμα. Το dance κομμάτι με το οποίο η Στεφανία θα διαγωνιστεί στη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ από τις 12 έως τις 16 Μαΐου ονομάζεται «Superg!rl». Εκτός από τη σύνθεση, ο Δημήτρης Κοντόπουλος μαζί με τη Σάρον Βον και τους Αrcade υπογράφει και τους στίχους. Τη σκηνική παρουσία θα επιμεληθεί ένας ακόμη αφανής σταρ του μουσικού διαγωνισμού, ο σκηνοθέτης και χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός. Οσο για την εμφάνιση του τελικού; Απ’ ό,τι ακούγεται, θα είναι custom made υψηλής ραπτικής από το διεθνώς φημισμένο ατελιέ του οίκου Celia Kritharioti. «Είμαι μόλις 17 και αισθάνομαι ευλογημένη που έχω καταφέρει να πραγματοποιήσω δύο φορές το όνειρό μου να συμμετάσχω στη Eurovision: μία φορά στην Junior και τώρα σε αυτή των ενηλίκων. Αισθάνομαι ότι με τη συμμετοχή μου αυτή ενώνω την πατρίδα μου με τη χώρα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα», αναφέρει.
st5

Η ζωή στην Ολλανδία & η Ελλάδα μέσα της

«Καθιερώθηκα ως Stefania, καθώς είναι δύσκολο στους ξένους να προφέρουν το επώνυμό μου. Οταν μου το ζητούν σε υπηρεσίες ακολουθεί ένα αναμενόμενο “What?” και μετά το απαραίτητο spelling. Oι Ολλανδοί σέβονται την Ιστορία και την κουλτούρα του τόπου μας και επισκέπτονται συχνά τα νησιά μας». Κάνει μια παύση και συνεχίζει: «Μου αρέσει ο τρόπος ζωής εδώ στην Ολλανδία και το ότι μπορούμε να κινούμαστε παντού με ένα ποδήλατο, αλλά, από την άλλη, μου λείπει η καλοκαιρία της Ελλάδας, καθώς εδώ οι χειμώνες είναι πολύ μουντοί». Η ολλανδική βασιλική οικογένεια, πάντως, είναι δηλωμένη φαν του υπερταλαντούχου κοριτσιού. Γι’ αυτό και το «Gala» τη φωτογράφισε σε κάποιο από τα παλάτια της. «Εχω τραγουδήσει μερικές φορές για τη βασιλική οικογένεια. Πρόκειται για προσωπικότητες με έντονο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, που είναι πολύ αγαπητοί στον κόσμο γιατί είναι εξαιρετικά απλοί». Ο επίσης 17χρονος Jannes Heuvelmans, μέλος του boy band Fource, είναι το αγόρι της Στεφανίας. «Τον έχω βαφτίσει Γιάννη για να έχει κι εκείνος μια ελληνική νότα πάνω του. Λέει και κάποιες λέξεις στα ελληνικά», αποκαλύπτει τη στιγμή που εμφανίζεται και εκείνος για να δειπνήσουμε όλοι μαζί στο «Sirtaki». «Κινούμαστε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο και μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα. Οι φαν μας υποδέχονται τα ντουέτα μας με μεγάλο ενθουσιασμό».
st6

Η Στεφανία είναι το τρίτο παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας. Ο αδελφός της Γιώργος ασχολείται με τα οικονομικά και η αδελφή της Νίτσα έπαιζε ποδόσφαιρο στην ελληνική εθνική ομάδα. Οσο για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ελλάδα, υπάρχουν έντονες μνήμες και εικόνες που την κρατούν ζωντανή μέσα της: «Οταν βρέθηκα για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής μου, το Σοφικό Διδυμοτείχου, γινόταν ένα πανηγύρι. Είδα εικόνες κεφιού που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου. Κόσμος έπινε τσικουδιά και χόρευε εκστασιασμένος. Ντρεπόμουν να ακολουθήσω, με τα χίλια ζόρια με παρέσυραν και ήταν υπέροχα. Επέστρεψα στο σπίτι μου έχοντας μάθει να σπάω πιάτα. Ελλάδα, ένας μαγικός τόπος! Μια ζωή όνειρο! Θα μείνουν για πάντα αποτυπωμένα στις όμορφες παιδικές αναμνήσεις μου ο τραχανάς της γιαγιάς μου και το μικρό χωριουδάκι της με τα τρία σπίτια».
st7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ