Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την «πέμπτη γεύση» ανάμεσα στις πιο διαβασμένες παγκοσμίως
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Reviews in Food Science and FoodSafety» του εκδοτικού οίκου WILEY
Βασίλης Γούλας
Μελέτη Ελλήνων ερευνητών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο διαβασμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις των τελευταίων 2 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επιστημονικός εκδοτικός οίκος WILEY. Η μελέτη αναφέρεται στην επίδραση του ενισχυτικού γεύσης Monosodium Glutamate (MSG) στην υγεία. To MSG ή γλουταμικό μονονάτριο, είναι από τα πιο διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων και χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση των τροφών. Το MSG διαθέτει μια συγκεκριμένη γεύση, το ουμάμι, που 100 χρόνια πριν αναγνωρίστηκε από τον Κικουνάε Ικέντα, ως η πέμπτη βασική γεύση, επιπρόσθετα των 4 γνωστών γεύσεων που είναι το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Reviews in Food Science and FoodSafety» του εκδοτικού οίκου WILEY. Το συγκεκριμένο περιοδικό, είναι πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφών. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία ειδικών στους τομείς της τοξικολογίας, της φαρμακολογίας, της κλινικής ιατρικής και της μεταβολομικής. Σε αυτήν συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη.
Αν και γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλές από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, αρκετές μελέτες αμφισβήτησαν τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Ο σκοπός αυτής της επισκόπησης, ήταν να ερευνήσει τη διαθέσιμη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τις φερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του MSG.
O γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, ανέφερε ότι «το MSG είναι ένα μόριο που υπάρχει σε φυσική μορφή στα φύκια. Υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αύξηση βάρους, αυξημένη επίπτωση μεταβολικού συνδρόμου, πονοκεφάλων και ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας των συστατικών στις τροφές, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτές οι επιπτώσεις οφείλονται αποκλειστικά στο MSG. Η σποραδική όμως κατανάλωση του σε μικρές δόσεις, μπορεί να αυξήσει την απόλαυση στη διατροφή όσων το προτιμούν, χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την υγεία.»
Η επίδραση του MSG στην ανθρώπινη υγεία, φαίνεται ότι απασχολεί σημαντικά την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγκυρότητα του επιστημονικού περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτηκε, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη αναγνωσιμότητα της μελέτης.
Το πρόγραμμα της Groupama Ασφαλιστικής για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία συνδυάζοντας καλύψεις για αστική ευθύνη και περιουσία.
Από το 2019 η Wolt ανατρέπει τα δεδομένα στη διανομή φαγητού και προϊόντων, ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αναβαθμίζοντας συνεχώς την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών.
Δύο ελληνικές startups είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Hubraum Tech Incubator Center στην Κρακοβία, όπου παρακολούθησαν διαλέξεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση, εμβαθύνανε σε καινοτόμες τεχνολογίες και έλαβαν εξειδικευμένη γνώση για το πώς αναπτύσσεται μία νεοφυείς επιχείρηση