Τη Δευτέρα η συνέχεια της δίκης για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν προσφυγή για τη μαγνητοφώνηση της δίκης και την παρακράτηση των ταυτοτήτων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο
Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη των εννέα -εκ των 13- κατηγορουμένων για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αφού προηγουμένως οι συνήγοροί τους κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης της έδρας να παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων εισέρχονται στην αίθουσα, αλλά και να μαγνητοφωνείται η δίκη.
Η συνεδρίαση διεκόπη, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση επί των αιτημάτων των κατηγορουμένων. Νωρίτερα, οι κατηγορούμενοι είχαν αποχωρήσει, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων εισέρχονταν στην αίθουσα και να τους αποδίδονται μετά τη λήξη της διαδικασίας.
Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προκλήθηκε ένταση, καθώς παρευρισκόμενοι στην αίθουσα φώναξαν συνθήματα, όπως «Ες-Ες, μπάτσοι, δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης εξετάζουν πλέον, έπειτα από τη νέα διακοπή, εάν οι κατηγορούμενοι θα επιστρέψουν στην αίθουσα ή αν θα ασκήσουν προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου, με την οποία παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων εισέρχονται στο δικαστήριο.Η ένταση στην αίθουσα είχε ξεκινήσει με το... «καλημέρα», όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης διατύπωσαν ενστάσεις επί της διαδικασίας και απείλησαν με αποχώρηση, ζητώντας 1. να μην τηρούνται λίστες των εισερχομένων στη δίκη προσώπων 2. να μη φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στα διαλείμματα της δίκης και 3. να μαγνητοφωνείται η διαδικασία.
Η πρόεδρος της έδρας συμφώνησε στη μαγνητοφώνηση και είπε ότι θα μεριμνήσει γι' αυτό. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ζήτησαν «να φύγουν οι αστυνομικοι με πολιτικά από την αίθουσα, οι οποίοι έχουν πιάσει τα μισά καθίσματα». Επίσης είπαν ότι «σε περίπτωση που οι σύντροφοί τους ελεγχθούν στην είσοδο, θα αποχωρήσουν».
Η ένταση που προκλήθηκε μεταξύ της έδρας και μελών του ακροατηρίου που ζητούσαν να μην κρατούνται φωτοτυπίες των ταυτοτήτων των εισερχομένων είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί.
Στην αρχή της διαδικασίας και αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των "συντρόφων τους".
Μασούρας: "Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε".
Η πρόεδρος του απάντησε: "Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας".
Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: "Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που... σηκωθείτε πάμε να φύγουμε" (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους).
Πρόεδρος: Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας.
Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: "Αμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς".
Πρόεδρος: "Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα".
Χατζημιχελάκης: "Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα". Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
Το πρωί στο δικαστήριο ήταν παρών και ο Γεράσιμος Αρσένης, σύζυγος της υπουργού Εργασίας κ. Λούκας Κατσέλη, της οποίας το γραφείο είχε γίνει στόχος επίθεσης με γκαζάκια.
Ψάχνουν παντού για τη γιάφκα
Την ώρα που ξεκινά η δίκη των δεκατριών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», η αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει διπλό ρόλο.
Από τη μία, σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, να προστατέψει πιθανούς στόχους τρομοκρατών, και από την άλλη να συνεχίσει τις έρευνες για την εξάρθρωση άλλων πυρήνων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις,
Όλη η αστυνομία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο χτυπήματος από ασύλληπτα μέλη και για το λόγο αυτό οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες σε 2 άξονες.
Πρώτος και κυριότερος, ο εντοπισμός της γιάφκας μέσα στην οποία οι συλληφθέντες κατασκεύασαν τις βόμβες για τα χτυπήματα που ετοίμαζαν να κάνουν κατά τη διάρκεια της δίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαμέρισμα – γιάφκα στην περιοχή της Κορίνθου καθώς δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες πραγματοποίησαν τρία ταξίδια από την Αθήνα στη συγκεκριμένη πόλη.
Θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει και τρίτο διαμέρισμα χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει που πιθανόν βρίσκεται.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ενδεχόμενο να είχαν προγραμματίσει χτυπήματα σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα και λόγω αυτού οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτές τις πόλεις.
Ο δεύτερος άξονας των ερευνών αφόρα στον εντοπισμό 3- 5 ατόμων με τους οποίους οι συλληφθέντες είχαν επαφές και σχεδίαζαν από κοινού να πραγματοποιήσουν τα χτυπήματα.
Απόλυτα έγκυρες πληροφοριες αναφέρουν πως για τους 2 υπάρχουν τα στοιχεία της ταυτότητας τους ωστόσο έχουν εξαφανιστεί και παρά τις εκτενείς έρευνες των αρχών δεν εντοπίστηκαν πουθενά. Ο ένας εξ αυτών είναι άνδρας περίπου 40 ετών και φέρεται ως σύνδεσμος διαφόρων ομάδων – πυρήνων και πιθανότατα κινείται στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.
«Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαιτέρα κρίσιμες τόσο για τις έρευνες όσο και για το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος. Είμαστε σε επιφυλακή καθώς αναμένονται πολύ σύντομα σημαντικές εξελίξεις» τονίζει αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής στο protothema.gr.
Αξίζει να τονισθεί πω έχει προκύψει τεράστιο θέμα με τους γονείς της 27χρονης Γερμανίδας που συνελήφθη στην Νέα Ιωνία, καθώς το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως είναι κόρη πρώην κατηγορούμενης για συμμέτοχη στην τρομοκρατική οργάνωση RAF.
Όπως προέκυψε οι γονείς της 27χρονης δεν έχουν καμία σχέση με την πρώην κατηγορούμενη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και η αστυνομία παρασύρθηκε από το ονοματεπώνυμο των γονιών της και προέβη σε αυτή την ενημέρωση πριν ταυτοποιηθούν όλα τα στοιχεία της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr