Άρση μέτρων: Άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα
Άρση μέτρων: Άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα
Από τα Χανιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη γέμισαν οι καφετέριες
Πλημμύρισαν από κόσμο οι καφετέριες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά με τους καταστηματάρχες να είναι γεμάτοι αισιοδοξία και όρεξη την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά το lockdown. Η 25η Μαΐου θεωρείται πλέον ορόσημο αφού, ύστερα από δυόμισι περίπου μήνες, οι επιχειρηματίες του χώρου περιμένουν τους πελάτες τους.
Στο κέντρο της Αθήνας πολίτες βγήκαν από νωρίς το πρωί για να απολαύσουν το πρώτο καφέ της ημέρες στις καφετέριες του κέντρου οι οποίες επαναλειτουργούν τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Σαν να είναι η πρώτη φορά!», με χαμόγελο και αισιοδοξία άνοιξαν τα καφέ μπαρ και στη συμπρωτεύουσα.
Τα καταστήματα εστίασης, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Από σήμερα ανέβασαν και πάλι ρολά, ζέσταναν τις μηχανές τους, καθάρισαν καρέκλες και τραπέζια και είναι έτοιμα να υποδεχθούν του πολίτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Η Θεσσαλονίκη άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί ως γαστρονομική πρωτεύουσα και πόλη της διασκέδασης και τα κλειστά καταστήματα, σίγουρα την έκαναν να χάνει λίγο από την αίγλη της.
Ήταν δύο δύσκολοι μήνες ωστόσο όλοι πλέον πιο αισιόδοξοι, θέλουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και φυσικά ελπίζουν να δουν να μπαίνει «ζεστό χρήμα» στα άδεια ταμεία τους.
Στο κέντρο της Αθήνας πολίτες βγήκαν από νωρίς το πρωί για να απολαύσουν το πρώτο καφέ της ημέρες στις καφετέριες του κέντρου οι οποίες επαναλειτουργούν τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Σαν να είναι η πρώτη φορά!», με χαμόγελο και αισιοδοξία άνοιξαν τα καφέ μπαρ και στη συμπρωτεύουσα.
Τα καταστήματα εστίασης, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Από σήμερα ανέβασαν και πάλι ρολά, ζέσταναν τις μηχανές τους, καθάρισαν καρέκλες και τραπέζια και είναι έτοιμα να υποδεχθούν του πολίτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Η Θεσσαλονίκη άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί ως γαστρονομική πρωτεύουσα και πόλη της διασκέδασης και τα κλειστά καταστήματα, σίγουρα την έκαναν να χάνει λίγο από την αίγλη της.
Ήταν δύο δύσκολοι μήνες ωστόσο όλοι πλέον πιο αισιόδοξοι, θέλουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και φυσικά ελπίζουν να δουν να μπαίνει «ζεστό χρήμα» στα άδεια ταμεία τους.
«Πρώτη μέρα της νέας κανονικότητας. Εμείς νιώθουμε ότι ξεκινάμε σήμερα τη δουλειά μας. Είναι παράξενο το συναίσθημα. Είμαστε αισιόδοξοι. Εκτιμώ ότι ο κόσμος θέλει πάρα πολύ να βγει και εμείς τους περιμένουμε. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε στο Thestival ο ιδιοκτήτης καταστήματος.
Στα Χανιά η επανεκκίνηση της εστίασης βρήκε τις επιχειρήσεις έτοιμες και προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, καθώς οι προετοιμασίες είχαν κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής
.
Στο παλιό λιμάνι της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αναπτυχθεί με βάση τα νέα δεδομένα που προβλέπουν αύξηση του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, ενώ ίδια εικόνα υπάρχει στην πλατεία δικαστηρίων και σε άλλα σημεία της πόλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννη Παυλάκη το άνοιγμα της εστίασης βοηθά στην ψυχολογία επιχειρηματιών και πολιτών. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Παυλάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το άνοιγμα των επιχειρήσεων και στην εστίαση είναι κάτι που περίμεναν με αγωνία επιχειρηματίες και πολίτες. Κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει το κατάστημα του να είναι κλειστό. Ωστόσο, υπάρχει αγωνία για την επόμενη ημέρα.
Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να στηριχθούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Το κλείσιμο των καταστημάτων από την πανδημία έδωσε την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανακαίνιση των χώρων τους.
Διαβάστε του κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων
Τα καταστήματα λειτουργούν από σήμερα τους εξωτερικούς τους χώρους, ενώ το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου πρόκειται να εκδοθούν κανόνες και για τους εσωτερικούς χώρους. Για όσους υποδέχονται από σήμερα πελάτες, ισχύουν τα εξής:
· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
·Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
·Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες
Ειδήσεις σήμερα:
Σάλος με δημοσίευση ΜΚΟ - Αναφέρθηκε σε «ελληνικό τμήμα της Λέσβου» εξαιρώντας τη Μόρια
«Ελπίζω να πονάει για την υπόλοιπη ζωή του», λέει η Βρετανίδα που βίασε το «Τέρας του Κάβου»
Τα σχέδια για την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού - Μικρός ο ρόλος τους στην επέκταση της επιδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα