Οι διευθυντές μπορούν να περιμένουν

Οι υπάλληλοι της Λυρικής και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, Τζοβάνι Πακόρ, είχαν βάλει από νωρίς τα καλά τους και περίμεναν το τηλεφώνημα του υπουργού για να ορίσει την ώρα της συνάντησης. Ολα είχαν υπολογιστεί στην εντέλεια ώστε η πανηγυρική πρώτη εμφάνιση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή να συμπέσει χρονικά με την «Μποέμ», τη νέα μεγάλη παραγωγή της Λυρικής Σκηνής που ανέβηκε την περασμένη βδομάδα στο θέατρο «Ολύμπια». Αλλά δεν πρόλαβαν. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού με τον υπουργό,

Οι υπάλληλοι της Λυρικής και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, Τζοβάνι Πακόρ, είχαν βάλει από νωρίς τα καλά τους και περίμεναν το τηλεφώνημα του υπουργού για να ορίσει την ώρα της συνάντησης. Ολα είχαν υπολογιστεί στην εντέλεια ώστε η πανηγυρική πρώτη εμφάνιση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή να συμπέσει χρονικά με την «Μποέμ», τη νέα μεγάλη παραγωγή της Λυρικής Σκηνής που ανέβηκε την περασμένη βδομάδα στο θέατρο «Ολύμπια». Αλλά δεν πρόλαβαν. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού με τον υπουργό, ο Χρήστος Ζαχόπουλος θα πραγματοποιούσε το απονενοημένο διάβημα και έτσι το ζήτημα της ανακοίνωσης του πολυσυζητημένου και πολυαναμενόμενου διευθυντή θα παρέμενε κοινό μυστικό. Οπότε και ο Πακόρ θα παρακολουθούσε αφανής την πρεμιέρα της Λυρικής, χωρίς επίσημες τυμπανοκρουσίες.

Οι φήμες θέλουν μάλιστα να έχει προηγηθεί έντονη διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη και στον πρόεδρο της Λυρικής Σκηνής κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο όσον αφορά στο θέμα της επιλογής του διευθυντή. Ο κ. Λιάπης επέμενε σε Ελληνα και συγκεκριμένα στον κ. Μίλτο Λογιάδη, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος ήθελε ένα «ευρωπαϊκό» όνομα με διεθνή πείρα, όπως φαίνεται να είναι ο νέος διευθυντής. Τελικώς όμως, παρά την επιμονή του υπουργού, επεκράτησε η απόφαση του Κυριακόπουλου και η επιλογή Πακόρ. Πρόκειται για έναν μαέστρο, ελληνικής καταγωγής, με σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας και πείρα στα καλλιτεχνικά δρώμενα (καλλιτεχνικός συντονιστής στην «Αρένα» της Βερόνα). Επίσης, διατελεί σύμβουλος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οπερας μαζί με φημισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ρενάτα Σκότο, Κεντ Ναγκάνο, Φαμπρίτσιο Βεντούρα κ.ά.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο Πακόρ θα υποκύψει στις άγριες «ορέξεις» των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. που επιθυμούν την περικοπή των διοικητικών αρμοδιοτήτων από το πρόσωπο του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μήπως τελικά ο ήπιος χαρακτήρας που φέρεται να έχει ο Τζοβάνι Πακόρ είναι απλώς εγγύηση ότι θα γίνει άθυρμα στα χέρια των ισχυρών της Λυρικής; Ας ελπίσουμε πως όχι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr