Ζημιά 7,3 εκατ. από 80 σκάνδαλα στην υγεία

Ζημία ύψους τουλάχιστον 7, 3 εκατ ευρώ στον πολύπαθο χώρο του ΕΣΥ διαπίστωσαν οι Ράμπο της Υγείας. Όπως προκύπτει από επιστολή που ενεχείρισε  στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, μόνο το περασμένο έτος 80 πορίσματα ελέγχου του ΣΕΥΥΠ διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Ζημία ύψους τουλάχιστον 7, 3 εκατ ευρώ στον πολύπαθο χώρο του ΕΣΥ διαπίστωσαν οι Ράμπο της Υγείας. Όπως προκύπτει από επιστολή που ενεχείρισε  στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, μόνο το περασμένο έτος 80 πορίσματα ελέγχου του ΣΕΥΥΠ διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Επίσης, άλλα 24 πορίσματα διαβιβάσθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τον καταλογισμό της ζημίας από τους Επιθεωρητές. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της δικαστικής οδού το Δημόσιο μπορεί να αξιώσει την επιστροφή των χρημάτων από τα φυσικά πρόσωπα, είτε λειτουργούς του Ιπποκράτη είτε άλλα στελέχη του ΕΣΥ,  που διαπιστώθηκε ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους προκάλεσαν την οικονομική ζημία.

Μάλιστα, ο Γενικός Επιθεωρητής επισημαίνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι
στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου που αφορούσαν 302 συμβάσεις μεταξύ της SIEMENS και δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το ΣΕΥΥΠ στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάσθηκαν και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η δράση των «τρωκτικών» της υγείας

Υπερτιμολογήσεις σε προμήθειες υγειονομικού υλικού, πλαστές συνταγογραφήσεις, δαπάνες για πλαστές υπερωρίες και παράνομα επιδόματα, ακόμη και υπεξαίρεση νοσηλίων διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο των Επιθεωρητών.  
Η συνολική καταλογισθείσα ζημία του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 7.332.866 ευρώ ενώ περίπου 2,5 εκατ ευρώ εξοικονομήθηκαν από τους ελέγχους στις κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ που εκδίδονται σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ.
Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού έχει καταλογισθεί σε γιατρούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα πορίσματα έκαναν πλαστή συνταγογράφηση και κατηύθυναν ασθενείς σε συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Ενδεικτικά αναφέρεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου σύμφωνα με πόρισμα ελέγχου που έχει ήδη διαβιβασθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το δημόσιο έχει υποστεί ζημιά 1 εκατ ευρώ από υπερκοστολογήσεις υλικών. Ανάλογη πρακτική ακολουθήθηκε στο νοσοκομείο Τρίπολης όπου έγινε προμήθεια υλικών (ιονιστών) με «καπέλο» 300% στην τιμή των και με διάτρητους όρους διαγωνισμού.

Μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» το οποίο μάλιστα είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά του το «ΘΕΜΑ» στις 21/11/ 2010.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών, επί έναν ολόκληρο χρόνο οι γιατροί της Ορθοπεδικής και της Νευροχειρουργικής Κλινικής προμηθεύονταν υλικά για τη διενέργεια ιατρικών επεμβάσεων προσωπικά από «φίλους» τους προμηθευτές παρακάμπτοντας τις διαδικασίες και τους φορείς που είχε ορίσει το νοσοκομείο κατόπιν διαγωνισμών και συμβάσεων. Καθένας από τους 14 γιατρούς των δύο κλινικών, συνεπικουρούμενοι από διοικητικά και οικονομικά στελέχη του Ιπποκράτειου, προχωρούσε σε παραγγελίες κατά το δοκούν, και μάλιστα τηλεφωνικώς, χωρίς να λαμβάνει ουδόλως υπόψη του ούτε τις τιμές ούτε τις ιατρικές ενδείξεις γι’ αυτά., στη Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική. Η ζημιά ως σήμερα ανέρχεται σε 1, 5 εκατ ευρώ (βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς). Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Αναγκαία η συνεργασία των διοικητών του ΕΣΥ

Έκκληση για συνεργασία με τους Ράμπο της Υγείας προς τους διοικητές απηύθυνε ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας κ. Μ. Σαμπατακάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με εκπροσώπους διοικήσεων 40 νοσοκομείων του ΕΣΥ. «Διευκολύνετέ μας στο έργο μας» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ προς τα στελέχη του ΕΣΥ. Ανέφερε  μάλιστα ως παράδειγμα προς αποφυγή τη στάση ενός διοικητή σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας από την αδράνεια του οποίου διπλασιάστηκε η οικονομική ζημία!

Απολογισμός και στις Υγειονομικές Περιφέρειες

Τον κώδωνα του κινδύνου για το «νοικοκύρεμα» των περιφερειών τους έκρουσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος στους επτά διοικητές των ισάριθμων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. «Η έγκριση της 4ης δόση του δανείου περνά κυρίως μέσα από τα νοσοκομεία. Εάν καταφέρετε την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων σας θα την λάβουμε. Διαφορετικά θα την πληρώσει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός απευθυνόμενος προς τους προέδρους των ΔΥΠΕ.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασαν οι διοικητές ΔΥΠΕ φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί περιστολή των δαπανών το 2010. Ωστόσο, η αξιολόγηση και ο έλεγχος των στοιχείων θα ολοκληρωθούν από το υπουργείο Υγείας και θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Ιανουαρίου.

Μηνιαίος ο οικονομικός έλεγχος στα νοσοκομεία το 2011

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους διοικητές των νοσοκομείων ότι εφεξής υποχρεούνται να δίνουν οικονομική αναφορά κάθε μήνα, δίνοντας παράλληλα και οικονομική  πρόβλεψη για τον επόμενο μήνα. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι άμεση εικόνα για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας της χώρας θα δίδεται και στον Πρωθυπουργό.

«Όποιος δεν μπορεί να τα καταφέρει,  καλό θα ήταν να μου το πει και όχι να φανεί εκ του αποτελέσματος» ήταν η αποστροφή του υπουργού προς τους διοικητές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr