Ο πολυεθνικός mr. Αλουμύλ και η πορεία του

Σε «τρίγωνο των Βερμούδων» για τους Έλληνες βιομηχάνους εξελίσσεται η περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μια γωνιά δηλαδή της χώρας όπου οι εξαφανίσεις κι απαγωγές τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα. Δεκατρία χρόνια μετά την απαγωγή του τέως προέδρου του Ηρακλή και γνωστού βιομήχανου Χαϊτογλου και οχτώ χρόνια από την προσπάθεια απαγωγής του ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ Διαμαντή Μασούτη, σειρά είχε ο

Σε «τρίγωνο των Βερμούδων» για τους Έλληνες βιομηχάνους εξελίσσεται η περιοχή της

Θεσσαλονίκης. Μια γωνιά δηλαδή της χώρας όπου οι εξαφανίσεις κι απαγωγές τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα. Δεκατρία χρόνια μετά την απαγωγή του τέως προέδρου του Ηρακλή και γνωστού βιομήχανου Χαϊτογλου και οχτώ χρόνια από την προσπάθεια απαγωγής του ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ Διαμαντή Μασούτη, σειρά είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργος Μυλωνάς. Σε μια ιστορία που θυμίζει έντονα ημέρες 17Ν, ο γνωστός επιχειρηματίας δεν έχει δώσει σημάδια ζωής εδώ και μερικές ώρες.

 

Ο γεννημένος στις Σέρρες βιομήχανος, απήχθη χθες το βράδυ από το σπίτι του στο Πανόραμα και μέχρι στιγμής η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ψάχνει να βρει τα ίχνη του. Ιδιοκτήτης της πολυεθνικής βιομηχανίας Αλουμύλ, ο κ. Μυλωνάς εδώ και χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδος και είναι κυρίαρχος στον κλάδο αλουμινίου της χώρας. Πιστός στο δόγμα «αν δεν μπορείς να κάνεις μια εταιρεία διεθνή, μη την κάνεις καθόλου» ο κ. Μυλωνάς κατάφερε από τη δεκαετία του ’90 να εξαπλώσει τις δραστηριότητες του στα Βαλκάνια. στις αραβικές χώρες, καθώς και σε χώρες της Δύσης όπως η Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται ένας από τους σύγχρονους «βασιλιάδες του αλουμινίου» σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Γιώργος Μυλωνάς γεννήθηκε το 1959 στην πόλη των Σερρών. Η οικογένεια του διατηρούσε σχέσεις με αυτή των Καραμανλήδων, ενώ ο πατέρας του υπήρξε εργολάβος οικοδομών. Στα νιάτα του ο γνωστός βιομήχανος υπήρξε ακτιβιστής, ενώ ασχολήθηκε έντονα ακόμα και με τα κινήματα που δημιουργήθηκαν γύρω από τη ροκ μουσική. Με σπουδές στην Αγγλία, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα ινδάλματά του Rolling Stones ενώ ακόμα και σήμερα διαθέτει μια μεγάλη δισκοθήκη με τα άπαντα των Doors και των μεγάλων της ροκ σκηνής.

Μετά το τέλος των σπουδών του αν και κατάφερε να κερδίσει υποτροφία στο London School of Economics, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Έτσι ασχολήθηκε με την εταιρεία Β.ΑΛ.Β.Ε μια βιομηχανία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του με τον θείο του στην Ξάνθη. Στη συνέχεια ιδρύει την Αλουμύλ (το 1988), δημιουργώντας μονάδα στο Κιλκίς. Δέκα χρόνια αργότερα θα εισάγει την εταιρεία στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας το ράλι που υπήρχε στην ελληνική οικονομία. Στα τέλη του 2004 ο όμιλος του περιελάμβανε 25 θυγατρικές με τις 18 να βρίσκονται σε ξένες χώρες. Ήταν η περίοδος που αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά και με τα κοινά του βιομηχανικού βορρά, συμμετέχοντας στο δ.σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο ίδιος θεωρεί πως το να δημιουργήσει κανείς παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα αποτελεί «πατριωτική πράξη», ενώ συχνά ζητά από τις κυβερνήσεις μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία και φιλελευθεροποίηση. Θεωρείται άνθρωπος προσηνής και παρά το θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος του ΣΒΒΕ βρίσκεται κοντά και στις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις.

 

Το τελευταίο deal με τους Ρώσους

του Σωτήρη Χιωτάκη

Ο Γιώργος Μυλωνάς έχει αναπτύξει μία πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα, όντας άλλωστε και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 

Όσο χαμηλών τόνων κι αν ήταν ως άνθρωπος και ως οικογενειάρχης, όπως άλλωστε και όλη του η οικογένεια, ο κ.Μυλωνάς δεν έχει διστάσει να μπαίνει μπροστά και να πρωταγωνιστεί με δηλώσεις και κινήσεις του. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ισχυρός άνδρας της Αλουμύλ ήταν στην Μόσχα μαζί με την μεγάλη επιχειρηματική υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα αποστολή και υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια αντιπροσώπευσης και πώλησης προϊόντων αλουμινίου, της τάξης των 24 εκατ. ευρώ περίπου. 

 Η συμφωνία που υπέγραψε η Αλουμύλ με την ρωσική κατασκευαστική Konstrukta

Αφορούσε την σύσταση κοινοπραξίας στην οποία η ελληνική πλευρά θα είχε το 51% . Μέσω της κοινοπραξίας, πρόκειται να δημιουργηθούν αρχικά δύο κέντρα διανομών, ένα στην Πετρούπολη και πρόσθετο στα νοτιοανατολικά της χώρας.  

Η ρωσική εταιρεία έχει ένα σημαντικό εμπορικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, καθώς και ακίνητο στη Μόσχα, όπου θα ανεγερθεί πρόσθετο κέντρο διανομών. 

Η Αλουμύλ επίσης είχε ανακοινώσει ότι ήταν σε επαφές για συνεργασία με τον αυστριακό κατασκευαστικό όμιλο Strabag, ενώ θα άνοιγε τα πανιά της και σε ΗΠΑ και Ινδία. Ήδη η βιομηχανάι δίνει το παρών σε 45 χώρες, έχει εργοστάσια παραγωγής σε Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία και Αλβανία και τζιράρει πια κοντά στα 300 εκατ. ευρώ με κέρδη γύρω στα 43 εκατ. ευρώ. 

Ο Γιώργος Μυλωνάς έχει δρομολογήσει και την διεύρυνση του ΣΒΒΕ, κατά το πρότυπο του ΣΕΒ. Στην συνέλευση που έχει προγραμματισθεί για τις 17 Ιουνίου, η ατζέντα περιελάμβανε την είσοδο εταιρειών από ένα ευρύτερο φάσμα του επιχειρείν. 

Ο ίδιος, ανεξάρτητα από το ότι στην επιχείρησή του κρατά ένα πρόσωπο ήπιο και φιλικό προς τους εργαζομένους, έχει κατά καιρούς πάρει ακραίες θέσεις γύρω από τα εργατικά, μιλώντας για την ανάγκη διευκόλυνσης των απολύσεων, πρόσληψης φτηνών εργατών από γειτονικές χώρες και, γενικότερα, μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. 

Με αρνητικό τρόπο στην δημοσιότητα είχε έρθει ο Γιώργος Μυλωνάς όταν καταδικάστηκε για χειραγώγηση της μετοχής της Αλουμύλ στο χρηματιστήριο, την πε΄ριοδο της τρέλας του ΄99 στην Σοφοκλέους. 

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης που είχε ως θέμα την εταιρική διακυβέρνηση. Εκδήλωση όπου το παρών έδωσαν ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, όπως λ.χ. ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος του Τιτάνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr