Τουρισμός: «Πρώτη» ανάσα την Τετάρτη - Πώς αντιμετωπίζονται οι πρώτες «αναταράξεις»

Με περισσότερες από 80 διεθνείς πτήσεις συνεχίζεται σήμερα το άνοιγμα του τουρισμού - Επί τόπου συμπλήρωσαν την ειδική φόρμα όσοι ταξιδιώτες δεν το είχαν κάνει - Πηγές της TUI στο protothema.gr: Δεν τίθεται θέμα «απόσυρσης» πακέτων για την ελληνική αγορά

Η πρώτη «ανάσα» δόθηκε την Τρίτη για τον ελληνικό τουρισμό με τους πρώτους ξένους τουρίστες να γίνονται δεκτοί στα περιφερειακά αεροδρόμια σε πανηγυρικό κλίμα, με μουσική υποδοχή ακόμη και αναμνηστικά δώρα.  
 
Η επανεκκίνηση ωστόσο του ελληνικού τουρισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία σεζόν Covid 19, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο από τους αριθμούς των πτήσεων όσο και από τις συνεχείς αλλαγές στα προγράμματα των αεροπορικών. Ενδεικτικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν προγραμματισμένες για χθές 104 πτήσεις, ο τελικός αριθμός ήταν λίγο πάνω από τις 85, ενώ για σήμερα αναμένονται λίγο πάνω από 80 πτήσεις.



Εστω κι αν ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται ότι θα  βαίνει αυξανόμενος τις επόμενες ημέρες, απέχει πολύ από τις πάνω από 100 πτήσεις που είχε πέρυσι την ίδια περίοδο, μόνο του, το μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο, αυτό της Θεσσαλονίκης.
 
Στο θέμα των δειγματοληπτικών ελέγχων, που είναι παραπάνω από κρίσιμοι προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει το υγειονομικό «κεκτημένο» της καλής διαχείρισης της πανδημίας με «ανοιχτό» τον τουρισμό της, κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες έλεγχοι στα 27 αεροδρόμια της χώρας.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη και όπως δίδαξε τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε όλον τον πλανήτη, έτσι να διδάξει και πώς μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια κάποια χώρα τα σύνορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Ρόδο χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος από την περασμένη Δευτέρα, ξεκινώντας από την πρώτη πτήση της TUI στην Κώ, συνεχίζει την αυτοψία στα περιφερειακά αεροδρόμια για το ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού και συνεχίζει σήμερα και αύριο στην Κρήτη.

Χθές πάντως υπήρξαν και αρκετοί ταξιδιώτες οι οποίοι δεν είχαν το πολυσυζητημένο QR Code, όπως προβλέπεται με βάση τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το τελευταίο δίνεται στους επιβάτες από την στιγμή που συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την υποχρεωτική «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη- PLF» 48 ώρες πριν την αναχώρηση τους (παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το σημείο- αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο) και βάσει ενός «έξυπνου» αλγορίθμου καθορίζεται αν αυτοί θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό ή όχι. 

Για τους επισκέπτες χθές που δεν είχαν συμπληρώσει το PLF κι επιπλέον μπορεί να μην είχαν ηλεκτρονική πρόσβαση ώστε να το υποβάλλουν ηλεκτρονικά, η συμπλήρωση έγινε επί τόπου χειρόγραφα στις πύλες εισόδου, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να περάσουν οπωσδήποτε από τη διαδικασία των τεστ.

Για την πρώτη περίοδο «προσαρμογής» στις νέες συνθήκες θα υπάρξει και μία μεγαλύτερη ανοχή ως προς το όριο του 48ώρου, ώστε όλοι οι επισκέπτες από το εξωτερικό να υποβάλλουν τη φόρμα, κάτι στο οποίο, όπως επισημαίνεται, χρειάζεται και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην «αλυσίδα» συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών που θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους πρίν την αναχώρηση.

Πέραν του πανηγυρικού κλίματος, το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού έχει από χθές και τις «αναταράξεις» από τις μαζικές ακυρώσεις σε αεροπορικές και τα ταξιδιωτικά γραφεία σε μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, τη βρετανική, λόγω της παράτασης των απαγορεύσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο έως τα μέσα Ιουλίου. Επιπλέον, η υποχρέωση για την υποβολή του PLF και οι αρχικοί όροι περί «’καραντίνας»’ στις περιπτώσεις των δειγματοληπτικών τέστ μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, στάθηκε αφορμή για αρκετά παράπονα από το εξωτερικό «περί αιφνιδιαστικής αυστηροποίησης της πολιτικής της Ελλάδας στο πεδίο του κορωνοϊού» που δυσχεραίνουν τα ταξίδια.

Αποκορύφωμα τα δημοσιεύματα στη Γερμανία (την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα) περί απειλών του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της TUI για απόσυρση των ταξιδιωτικών πακέτων του για Ελλάδα στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Πηγές από την TUI ανέφεραν στο protothema.gr ότι δεν τίθεται θέμα «απόσυρσης» πακέτων για την ελληνική αγορά. «Οι συνθήκες είναι ρευστές, βιώνουμε μία δυναμική κατάσταση και συνομιλούμε συνεχώς με τις κυβερνήσεις, σεβόμενοι τα μέτρα που λαμβάνουν στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες αγορές για την TUI κι έχει κάνει μέχρι σήμερα σωστή διαχείριση της πανδημίας», ανέφεραν σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η TUI υπέγραψε με το υπουργείο Τουρισμού στρατηγική συμφωνία θέτοντας στόχο ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης να φέρει φέτος στην Ελλάδα περί το 1,5 εκατ. τουρίστες συνολικά από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία κ.τ.λ) με προσπάθεια και για την επιμήκυνση της σεζόν.

Ειδήσεις σήμερα:

Pfizer και BioNtech ανακοίνωσαν επιτυχείς δοκιμές - Τραμπ: Σύντομα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Νέο «καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: 160.000 κρούσματα την ημέρα παγκοσμίως εδώ και μία εβδομάδα

Οι πανηγυρισμοί του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα - Οι παίκτες «μπουγέλωσαν» τον Μαρτίνς!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr