Πτώση παντού ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές προκύπτει από την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020. Σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ενώ οι περιζήτητες Νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία ενώ το φετινό χαρακτηριστικό είναι η πολύ κακή βαθμολόγηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία. Σχεδόν σε όλα τα πεδία λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες.
Η πτωτική πορεία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης ακόμα και η Ιατρική σχολή θα πέσει κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων, όχι στην Αθήνα, αλλά στην περιφέρεια, όπως στην Αλεξανδρούπολη.
Η «σκληρή» Έκθεση
Πολύ χαμηλές βαθμολογίες σημειώθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με πολύ υψηλό επίπεδο αναβαθμολόγησης ενώ στα Μαθηματικά το 58,84% έγραψε κάτω από τη βάση. Αλλά και στην Ιστορία περίπου το 50% δεν έπιασε τη βάση. Πολύ χαμηλές είναι οι βαθμολογίες σε Χημεία (48,28% κάτω της βάσης) και Βιολογία, όπου ποσοστό περίπου 45% έγραψε κάτω από τη βάση.
«Πολλοί μαθητές έγραψαν υψηλές βαθμολογίες σε Μαθηματικά και Φυσική, ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα έγραψαν 10 και 11 και μάλιστα σε μία χρονιά που δεν υπάρχουν ειδικοί συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα», λέει ο κ. Βαφειαδάκης και σημειώνει ότι πέρυσι στη Βιολογία αρίστευσε το 16,5% και εφέτος το 6,5%.
Στις ΑνθρωπιστικέςΣπουδές 3 στους 4 υποψήφιους έγραψαν πάνω από τη βάση ενώ αντίθετα στο πρώην μάθημα βαρύτητας των Αρχαίων μόλις 1 στους 2 πέτυχε βαθμολογία πάνω από το 10 και λιγότερο από το 1% όσων εξετάστηκαν πέτυχαν βαθμολογία άνω του 19. Στις Θετικές Σπουδές ένας στους δύο μόνο πέρασε τη βάση του 10 με το ποσοστό των αριστεύσαντων (με βαθμολογία άνω του 19) να είναι μόλις στο 1,28%.
Στις Σπουδές Υγείας το 47% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και μόλις το 2,15% αρίστευεσε.
Στις Οικονομικές Σπουδές, τέλος, περίπου τρεις στους τέσσερις υποψηφίους βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση και μόλις 178 υποψήφιοι (ποσοστό μικρότερο του 1%) πέτυχε βαθμολογία από 19 έως 20. Οι βάσεις ανά πεδίο
Από τα στοιχεία προκύπτει μία μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική και η Ψυχολογία αναμένεται μικρή πτωτική πορεία. Στις σχολές από την μέση και κάτω, ανάλογα με την βάση εισαγωγής, η πτώση θα είναι μεγάλη.
Κλείσιμο
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση σε όλο το φάσμα των σχολών. Σε ότι αφορά στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα υπάρχει στασιμότητα ή και πτωτική τάση στην πορεία των βάσεων. Με τη βάση την εικόνα των γραπτών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει πτωτική τάση και στις Ιατρικές Σχολές ενώ για τις σχολές από 16 και κάτω προβλέπεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων. Στις Οικονομικές Σχολές αναμένεται να έχουμε αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί μία ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας. Κάποιες σχολές αναμένεται να έχουν πορεία ωστόσο η ισοτίμηση με τις αντίστοιχες περσινές βάσεις αναμένεται σταθερή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Όπως λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Κων. Παπαγιαννούλης οι εκτιμήσεις αναφέρουν:
1ο Επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών σπουδών
Στην κλάση των 18000 έως 19000 μορίων αναμένεται πτώση περίπου 100 μορίων
ΣΣΑΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Στην κλάση 17000 έως 18000 μορίων αναμένεται πτώση 200 με 250 μορίων
Ο Δημήτρης Χάνουζας έκανε το ακατόρθωτο στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έγραψε άριστα στα Μαθηματικά, δηλαδή 100 σε μία χρονιά που οι περισσότεροι συμμαθητές του έγραψαν κάτω από τη βάση, στο συγκεκριμένο μάθημα, σε ποσοστό περίπου 60%.
Ο Δημήτρης απόφοιτος του 3ου λυκείου Ηλιούπολης αναμένεται να μπει από τους πρώτους στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών που έχει επιλέξει ως πρώτη προτίμηση. Συνολικά συγκέντρωσε 18.625 μόρια και όπως λέει στο protothema.gr θέλει να σχεδιάζει περίπλοκες μηχανές ή ακόμα και αυτοκίνητα.
Όπως λέει ο Δημήτρης από μικρός έβλεπε τον αδελφό του που σπουδάζει μηχανολογία και του κίνησε την περιέργεια να μάθει και αυτός περισσότερα πράγματα. Ως «μυστικό επιτυχίας» θεωρεί την συστηματική μελέτη, τις πολλές επαναλήψεις και τη διάθεση να «δίνεις το 100% των προσπαθειών σου» όπως λέει χαρακτηριστικά. Από το ΕΠΑΛ στην Κτηνιατρική
Ο Χρηστός Τσέγκος, μαθητής απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. με μοναδικό μοναδικό του στόχο να πετύχει την Κτηνιατρική, συγκέντρωσε 19.130 μόρια και αναμένεται να μπει από τους πρώτους. Με βαθμούς Μαθηματικά 19, Ανατομία 19,9, Υγιεινή 19,8, ο Χρήστος απόφοιτος του Α' ΕΠΑΛ Ελληνικού πήγε από το Γενικό Λύκειο στα ΕΠΑΛ για να μπει Κτηνιατρική δίνοντας Μαθηματικά. Αν και έδωσε εξετάσεις σε Χημεία,Φυσική συνέχιζε να μελετάει καθώς ήθελε να είναι καταρτισμένος για το Πανεπιστήμιο. «Εχω πολλά χρόνια σκύλο με αυτοάνοσο και αυτό ήταν το κίνητρο για γίνω κτηνίατρος» λέει ο υποψήφιος ο οποίος επισημαίνει ότι δεν στερήθηκε τον αθλητισμό και τις βόλτες, αλλά διάβαζε με σύστημα. «Διάβασα περισσότερο λόγω κορωνοιού»
Η Ιωάννα Γιαννακού ήταν υπότροφη μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια, και έχει γίνει δεκτή με πλήρη υποτροφία στο πανεπιστήμιο Grinnell της Αιοβα στην Αμερική. Εγραψε 20 Φυσική και 20 Μαθηματικά, συγκέντρωσε 18.225 μόρια και το όνειρό της είναι να γίνει Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος.
«Θέλω να κάνω καριέρα στον συγκεκριμένο χώρο και στην έρευνα» λέει η Ιωάννα που παραδέχεται ότι δούλεψε πολύ σκληρά για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα σε όλα τα χρόνια του Λυκείου. Σε ότι αφορά στον κορωνοϊό, και το διάστημα που έμεινε σπίτι το βρήκε ως ευκαιρία για παραπάνω διάβασμα.
«Με προγραμματισμό και πάθος»
Η Ελισάβετ Παυλίδου που αποφοίτησε από το 15ο Λύκειο Θεσσαλονίκης θέλει να μπει στην Νομική σχολή. Όνειρό της να αγωνιστεί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ το «μυστικό της επιτυχίας» για τους πολύ υψηλούς βαθμούς ήταν ο προγραμματισμός, το πάθος, η προσήλωση στον στόχο και καθημερινή άσκηση. "Αισθάνομαι ότι είναι η δικαίωση του αγώνα και της προσπάθειας που έχω κάνει κι αυτό με γεμίζει χαρά. Είναι το πρώτο στάδιο στο καινούργιο ταξίδι που ξεκινάει για μένα. Ένα ταξίδι που το περιμένω με ανυπομονησία κι είμαι έτοιμη να το ζήσω!" λέει η Ελισάβετ.
Αναγνωρίζοντας την αξία του ποδηλάτου ως μέσου αθλητισμού και βιώσιμης μετακίνησης, η ΔΕΗ στηρίζει για 4η συνεχή χρονιά τον ΔΕΗ Tour Of Hellas, ως ονομαστικός και μεγάλος χορηγός του αγώνα
Με τον νέο κατάλογο Nova Docu η Nova αναβαθμίζει την πλατφόρμα EON με βραβευμένα ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο και με αληθινές ιστορίες που καθηλώνουν.