Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το 25μελές πλήρωμα του «Μερμπαμπού»

Ποιές είναι οι οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό πάνω στα πλοία

Υπό πλήρη έλεγχο έχουν οι υγειονομικές αρχές την κατάσταση όσο αφορά το δεξαμενόπλοιο «Μερμπαμπού» με σημαία Μάλτας στο οποίο εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 18 από τα 25 μέλη του πληρώματός του.

Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στη ράδα του λιμανιού του Πειραιά. Κατέπλευσε από λιμάνι «Seyhan» της Τουρκίας έμφορτο με πετρέλαιο το οποίο ξεφόρτωσε στις 28 Ιουλίου στα ΕΛ.ΠΕ. και κατευθύνθηκε ανοιχτά του λιμανιού περιμένοντας νέο ναύλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι 16 που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό εκ των οποίων μόνο ένας παρουσιάζει πυρετό δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και γι αυτό τον λόγο ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να μη νοσηλευτούν σε νοσοκομείο αλλά να παραμείνουν σε καραντίνα μέσα στο πλοίο όπως και οι υγιείς συναδελφοί τους. 

Μετά την λήξη της καραντίνας οι 25 ναυτικοί θα επαναπατριστούν. Όλο το πλοίο θα απολυμανθεί και θα ανέβει σε αυτό καινούργιο πλήρωμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο ανήκει σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία.

Όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν στείλει οδηγίες στα πληρώματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία.

Στέλνουν φάρμακα, στολές ειδικές για να τις φοράνε όσοι θα επικουρούν κάποιον συνάδελφό τους που νοσήσει πάνω στο πλοίο. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες απομόνωσης για όσους από το πλήρωμα παρουσιάσουν συμπτώματα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφοράς ITF και το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) έκαναν έκκληση για την απρόσκοπτη μετακίνηση των πληρωμάτων.

Για όσους τονίζουν ότι η κατάσταση εγκλωβισμού πάνω σε ένα πλοίο είναι αγχωτική οι ειδικοί απαντούν:

 «Για τους ναυτικούς των οποίων η διάρκεια της σύμβασής τους είναι από τέσσερις έως επτά μήνες δεν είναι πρόβλημα να παραμείνουν στο πλοίο παραπάνω χρόνο, καθώς κατά τη μετακίνησή τους προς τα σπίτια τους μπορεί να προσβληθούν ή να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία άλλων» και προσθέτουν:

«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά πρέπει να διασφαλίζουμε ότι τα πληρώματα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα και αυστηρά μέτρα προστασίας ώστε να μην επιτρέψουν την εμφάνιση κρουσμάτων»

Οι γενικού περιεχομένου οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό πάνω στα πλοία είναι οι εξής:

- Όσοι ανεβαίνουν  στο πλοίου για επαγγελματικούς λόγους-επιθεωρητές-πιλότοι κα- θα πρέπει να παραμένουν  όσο χρειάζεται και ούτε λεπτό παραπάνω.

- Τα μέλη πληρώματος  να τηρούν απόσταση ασφαλείας κατά τη διάρκεια συναντήσεων με επισκέπτες και να επισημαίνουν σε αυτούς ότι πρέπει να προσέχουν.

- Τα πλοία πρέπει να εφοδιάζονται με γάντια μίας χρήσης για όλους τους επισκέπτες αλλά και το πλήρωμα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να τα φοράνε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο πλοίο και να τα βγάζουν μετά την αποβίβασή τους.   

- Τα πλοία πρέπει να έχουν ειδικούς μετρητές θερμοκρασίας σώματος προκειμένου να εντοπίζουν ποιοι έχουν πυρετό και είναι ύποπτοι
 
-  Δίνεται έγκριση στους πλοιάρχους για αύξηση της τροφοδοσίας του πλοίου ώστε να υπάρχουν αποθέματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεννηματά για trafficking: Να βγάλουμε στο «φως» όλους όσοι σήμερα ζουν στο σκοτάδι

ΗΠΑ: Ρεκόρ θανάτων στη Φλόριντα, με 252 νεκρούς σε μία ημέρα

Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 65 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr