Σκευωρία Novartis- Πόρισμα Ζαχαρή: «Mε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία η δίωξη στους δέκα πολιτικούς»

Σκευωρία Novartis- Πόρισμα Ζαχαρή: «Mε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία η δίωξη στους δέκα πολιτικούς»

Καταπέλτης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής στην παραγγελία του για την άσκηση δίωξης κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τη σκευωρία Novartis - Την κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος κατά συρροή - Λέει ότι έσωσε τον Κουρουμπλή που ευνόησε τις φαρμακοβιομηχανίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σκευωρία Novartis- Πόρισμα Ζαχαρή: «Mε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία η δίωξη στους δέκα πολιτικούς»
Kαταπέλτης είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής στην παραγγελία του με την οποία ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για 6 αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη αναφορικά με την υπόθεση της σκευωρίας της φαρμακοβιομηχανίας  Novartis.

Ο κ. Ζαχαρής στην παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη, με την οποία ζητεί την ποινική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της σκευωρίας σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, καταγράφει σε 47 σελίδες ότι όχι μόνο ήταν προγραμματισμένη και μεθοδευμένη η ποινική δίωξη των 10 αντικυβερνητικών τότε πολιτικών χωρίς ουσιαστικά κανένα στοιχείο, αλλά ήταν προδιαγεγραμμένη και η προφυλάκισή τους λίγο πριν από τις επικείμενες, τότε, βουλευτικές εκλογές.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την ποινική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη για τα εξής αδικήματα:

1) Της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος κατά συρροή, καθώς εν γνώσει της εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία αθώους.
2) Της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος κατά συρροή, καθώς με περισσότερες από μία πράξεις της τέλεσε εγκλήματα τα οποία τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές.
3) Της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, καθώς με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντά της με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος και να βλάψει κάποιον άλλον.
4) Της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, καθώς σε έγγραφα βεβαίωσε με πρόθεση ψευδώς περιστατικά που μπορεί να είχαν έννομες συνέπειες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
5) Της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.
6) Της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς γνωστοποίησε σε τρίτους απόρρητα στοιχεία και παράλληλα ανακοίνωσε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε μη δικαιούμενα πρόσωπα.

«Yπαγόρευση στόχων»

Ο κ. Ζαχαρής υποστηρίζει αρχικά ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς έστειλε στη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, δικογραφία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων «εκθέτοντάς τους εν γνώσει της σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία τα οποία συνέλεξε».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, ο κ. Ζαχαρής αναφέρεται στους προστατευόμενους μάρτυρες (ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) «Αικατερίνη Κελέση», «Μάξιμο Σαράφη» και «Ιωάννη Αναστασίου», και αφού τους χαρακτηρίζει «ψευδομάρτυρες», επισημαίνει ότι η κυρία Τουλουπάκη «τους έθεσε σε προνομιακό καθεστώς προστασίας για να τους παράσχει ασυλία που δεν δικαιούνταν, αφού δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις», αλλά και ταυτόχρονα για «να βλάψει τα καταγγελλόμενα από αυτούς πολιτικά πρόσωπα».

Δεν παραλείπει ο αντεισαγγελέας να σημειώσει σχετικά με την κυρία Τουλουπάκη και τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι αφενός «υπήρξε συντονισμός και υπαγόρευση στόχων, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αφετέρου με τη μέθοδο των σπαστών-διαδοχικών καταθέσεων που η μία συμπληρώνει την άλλη επέτρεπε ή και επέβαλλε «την κατάθεση εν γνώσει ψευδών στοιχείων», χωρίς«κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο», το οποίο να στηρίζει τα όσα κατέθεταν. Για τις επίμαχες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρή, η κυρία Τουλουπάκη «βεβαίωσε ψευδώς ότι οι καταθέσεις δόθηκαν αυτούσια ενώπιόν της», ενώ αποτελούν «προϊόν συρραφής προδιατυπωμένων κειμένων, τα οποία δόθηκαν στην ίδια είτε με email είτε με memory stick και δέχθηκε να τα ενσωματώσει παράνομα ως έτοιμο κείμενο κατάθεσης, χωρίς να γίνει ζωντανή εξέταση».

Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κυρία Τουλουπάκη μεθόδευε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και την όλη πορεία της έρευνάς της έτσι ώστε να θεμελιωθεί κατηγορία σε βάρος των 10 πολιτικών, ενώ οι μάρτυρες δεν κατέθεσαν πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, αλλά «κρίσεις, εικασίες, εκτιμήσεις ή υποθέσεις» ή ακόμα και όσα εξ ακοής γνώριζαν, με συνέπεια οι καταθέσεις αυτές να μην μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μαρτυρικών καταθέσεων. Οπως ενδεικτικά αναφέρεται, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς «μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση μάρτυρα ή κατηγορουμένου», ενώ σε όλες σχεδόν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων «υπάρχουν κάποια κύρια, κοινά χαρακτηριστικά», τα οποία «είναι πρωτόγνωρα και ευθέως αντίθετα και αντιδικονομικά στον δικαιϊκό τρόπο εξετάσεων των μαρτύρων».

Σκευωρία Novartis- Πόρισμα Ζαχαρή: «Mε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία η δίωξη στους δέκα πολιτικούς»
O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής - Η επικεφαλής εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη


Σε άλλο σημείο, ο κ. Ζαχαρής αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς διεξάγουν ποινική προκαταρκτική εξέταση στοχευμένα εναντίον πολιτικών προσώπων με ελάχιστες μόνο αναφορές σε μη πολιτικά πρόσωπα, προφανώς για να ικανοποιήσουν τον επιδιωκόμενο σκοπό».

Μάλιστα, σημειώνει ο κ. Ζαχαρής, «οι προστατευόμενοι μάρτυρες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση έχουν καταθέσει επανειλημμένα ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών των ΗΠΑ σχετικά με την εταιρεία Novartis Hellas με διαφαινόμενη στόχευση εξυπηρέτησης ιδιοτελών σκοπών τους και ειδικότερα με την υπαγωγή τους στο καθεστώς των προστατευομένων μαρτύρων και ακολούθως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τη συνδρομή τους στην αποκάλυψη αξιόποινων και εκνόμων δραστηριοτήτων των στελεχών της άνω εταιρείας αποσκοπούσαν στην είσπραξη σοβαρής χρηματικής αποζημιώσεως που δικαιούνται στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, η οποία συνίσταται σε ποσοστό 10% έως 30% του επιβαλλομένου στην παραβατική εταιρεία προστίμου».
Χαρακτηριστικό είναι, όπως λέει ο κ. Ζαχαρής, ότι η «Κελέση» προκειμένου να στοιχειοθετήσει αξιόποινη πράξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε ότι «ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε δήθεν ραντεβού με τον σύμβουλό του βουλευτή Επικρατείας τότε Χρύσανθο Λαζαρίδη, στη διεύθυνση Λεωφόρος Αθηνών 110, όπου όμως δεν βρίσκεται το γραφείο του, αλλά εκεί εδρεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, του οποίου ο πρόεδρος ήταν συνεπώνυμος του Χρύσανθου Λαζαρίδη, ονομαζόμενος Σωκράτης Λαζαρίδης».

Αντίθετα, ο κ. Ζαχαρής υπογραμμίζει ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν «προέβη στις οφειλόμενες ενέργειες» για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, επισημαίνοντας: «Ο αρμόδιος υπουργός Π. Κουρουμπλής, με την παράλειψη έκδοσης τιμολογήσεων, φέρεται ότι ευνόησε τις εταιρείες κατά πολλά εκατομμύρια. Η Ελ. Τουλουπάκη δεν προέβη στις οφειλόμενες ενέργειες, αφήνοντας να αποσβεστεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (σ.σ.: παραγραφή) και στέλνοντας τον σχετικό φάκελο στη Βουλή μαζί με την υπόθεση NOVARTIS στις 4/2/2018, παρέχοντας ενδείξεις διαπράξεως των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας».

Πέρα από όλα αυτά, η κυρία Τουλουπάκη με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή υποστήριξε «ψευδώς ότι από την ενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, προέκυψαν στοιχεία περί τελέσεως αδικημάτων υπό υπουργών ή υφυπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προκειμένου να επιληφθεί η Βουλή, μολονότι τα στοιχεία αυτά είναι ή ανύπαρκτα ή στοιχεία μη έχοντα αποδεικτική ισχύ ή άκυρα, ως συλλεγέντα κατά παράβαση των επιταγών του άρθρου 86 του Συντάγματος ή, τέλος, μονόπλευρα και “χωλά”, ως συλλεγέντα κατά παράβαση των αρχών της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπουν τις δικαστικές ενέργειες αλλά και τις αρχές της ανακαλύψεως της ουσιαστικής αληθείας, προς την οποία πρέπει να κατατείνουν οι ανακριτικές ενέργειες».

Ατυπες συναντήσεις με Φρουζή

Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων στηρίζεται σε δήθεν ενέργειες και λεγόμενα του στελέχους της Novartis K. Φρουζή, ο οποίος φέρεται κατά τα λεγόμενά τους να είναι το αποκλειστικό πρόσωπο που δωροδόκησε τα πολιτικά πρόσωπα - και συγκεκριμένα δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς. Παρ’ όλα αυτά, ουδέποτε κλήθηκε να εξεταστεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τον κ. Ζαχαρή γιατί δεν εξετάστηκε ο κ. Φρούζης, η κυρία Τουλουπάκη «ουδεμία εξήγηση έδωσε».Αντίθετα, τον Μάιο του 2018 η κυρία Τουλουπάκη ζήτησε από τους δικηγόρους του κ. Φρουζή -όπως ο ίδιος κατέθεσε στον κ. Ζαχαρή- να τον συναντήσει άτυπα, δηλαδή χωρίς κλήτευση. Πράγματι, στις 29/5/2018 ο κ. Φρουζής, συνοδευόμενος από τους δύο δικηγόρους του, πήγε στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς, όπου ήταν και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Εκεί είπε η κυρία Τουλουπάκη ότι πρόκειται για μια «συνάντηση γνωριμίας».

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Φρουζή και όπως αναφέρει ο Ζαχαρής, η κυρία Τουλουπάκη τον κάλεσε για «να δώσω ονόματα των πολιτικών (μεταξύ των 10) και να τύχω των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, όπως η ίδια αναλυτικά μου εξήγησε παρουσία των δικηγόρων μου. Τα πρόσωπα αυτά ήταν οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος, Γιάννης Στουρνάρας, Μάριος Σαλμάς, Ανδρεάς Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος». Δηλαδή, συνεχίζει ο κ. Φρουζής, «η κυρία Τουλουπάκη επιθυμούσε να καταθέσω γεγονότα τα οποία θα μου υποδείκνυε η ίδια και θα ήταν επιβαρυντικά για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και δεν την ενδιέφεραν καθόλου αυτά που πραγματικά εγώ επιθυμούσα να καταθέσω... Μου είπε μάλιστα ότι με προτρέπει να κάνω αυτό που μου υποδεικνύει η ίδια, διότι έχει συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου», χωρίς όμως ποτέ να τα αποκαλύψει, παρότι το ζήτησαν οι δικηγόροι του. Λίγο αργότερα -και συγκεκριμένα στις 2/7/2018- η κυρία Τουλουπάκη κάλεσε και πάλι άτυπα για δεύτερη φορά τον κ. Φρουζή προκειμένου να μάθει τις προθέσεις και την απόφασή του πάνω στην πρότασή της να καταθέσει επιβαρυντικά στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα.

Σε βάρος του κ. Φρουζή έχουν ασκηθεί δύο διώξεις από την κυρία Τουλουπάκη, ενώ είχε προβεί σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του.

Αναφερόμενος στον κ. Λοβέρδο, ο κ. Ζαχαρής επισημαίνει την παντελή αοριστία και αναξιοπιστία των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σε βάρος του, ενώ και η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς βασίστηκε αποκλειστικά σε αυτές τις καταθέσεις.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ζαχαρής αναφέρει ότι η κυρία Τουλουπάκη την «4-4-2019 υπέβαλλε απανωτές ερωτήσεις προς τον μάρτυρα Νικόλαο Μανία και άσκησε ιδιαίτερη πίεση ώστε να αναγκαστεί να καταθέσει αξιόποινες πράξεις εις βάρος πολιτικών προσώπων που δεν γνώριζε αφενός και αφετέρου του ζητήθηκε από την ίδια να υπογράψει, χωρίς τη θέλησή του, την από 4-4-2019 αναγγελία αξιοποίνων πράξεων, την οποία δήθεν έκανε αυτός σε βάρος του Α. Λοβέρδου, ενώ το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού δεν αποτελεί δική του εξιστόρηση γεγονότων αλλά προϊόν καταγραφής δικής της, προς το οποίο ήταν απόλυτα αντίθετος».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, στην κατάθεσή του ενώπιον του συναδέλφου του κ. Ζαχαρή, επισημαίνει ότι λίγο προ των εκλογών του 2019 ήταν προαποφασισμένη η προφυλάκιση των κυρίων Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάριου Σαλμά (σε άλλο σημείο αναφέρεται και ο κ. Σαμαράς). Μάλιστα σε συζητήσεις που είχε ο κ. Αγγελής με την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, είχαν καταλήξει στη συμπερασματική βεβαιότητα ότι «μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά πολιτικών προσώπων θα ακολουθήσει και προσωρινή κράτηση αυτών λίγο χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ζαχαρής ζήτησε να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τον κ. Αγγελή και αυτά στις μηνύσεις των κυρίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Σαμαρά και Λοβέρδου, ενώ ζητεί να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα «προς τυχόν αποκάλυψη νέων αξιόποινων πράξεων και τυχόν συμμετόχων».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοίγει σήμερα το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών - Η διαδικασία, τα SOS και οι παγίδες

Δείτε αναλυτικά που είναι υποχρεωτική η μάσκα - Εντατικοί έλεγχοι

Κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά - Με αυξημένη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή