…«έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» ο Κ. Σημίτης
«Πρώτο θέμα» ξαναγίνεται το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις της παρέας, στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις σελίδες των εφημερίδων, μετά την πρωτοφανή απόφαση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη από τη «συντεταγμένη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ». Τη φράση αυτή χρησιμοποιεί ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή που απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης στον τέως πρωθυπουργό. Το άκρως εντυπωσιακό εί
«Πρώτο θέμα» ξαναγίνεται το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις της παρέας, στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις σελίδες των εφημερίδων, μετά την πρωτοφανή απόφαση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη από τη «συντεταγμένη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ». Τη φράση αυτή χρησιμοποιεί ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή που απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης στον τέως πρωθυπουργό. Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δικαιολογεί τη διαγραφή του κ. Σημίτη επικαλούμενος την ανάγκη για ενότητα του κόμματος και τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοεμβρίου με τα οποία επανεξελέγη στη θέση του προέδρου. Παραφράζοντας την παλαιότερη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου – «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος»- με την οποία ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αιτιολογούσε τις αποφάσεις του για διαγραφές απείθαρχων στελεχών, ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον κ. Σημίτη επισημαίνει ότι «αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης αποδοκίμασε την πρόταση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισσαβώνας, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλει τον τέως πρωθυπουργό για μια «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη» η οποία δημιουργεί «ερωτηματικά, σύγχυση και αποπροσανατολισμό». Προσφωνώντας τον κ. Σημίτη «αγαπητέ Κώστα», ο
κ. Παπανδρέου επισημοποιεί την προδιαγεγραμμένη διαγραφή και καλεί εμμέσως τον τέως πρωθυπουργό να παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποστέλλοντας σαφές μήνυμα σε όποιον βαδίσει στο μονοπάτι της αμφισβήτησης των αρχηγικών επιλογών ότι η απάντηση θα είναι η διαγραφή.
Αναφερόμενος μάλιστα στη «συντεταγμένη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ» ο κ. Παπανδρέου ρίχνει το γάντι στα στελέχη που δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές του ότι θα πρέπει να επιλέξουν «με ποιον θα πανε και ποιον θ’ αφήσουν» προειδοποιώντας για νέες «εκπαραθυρώσεις» στελεχών που θα αποπειραθούν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη κομματική γραμμή.
Παρά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ «πάει να σηκώσει κεφάλι», έρχεται κάποιος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βυθίζει το κόμμα στην εσωστρέφεια.
Έντονη φημολογία αναπτύχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αποφασίσει και νέες διαγραφές, θέτοντας εκτός κόμματος στελέχη που δημοσιοποίησαν απόψεις παρόμοιες με του κ. Σημίτη, όπως οι πρώην βουλευτές προερχόμενοι τόσο από το χώρο της δεξιάς όσο και από την αριστερά, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου να γκρεμιστεί ο «Σημιτισμός».
Ενδεικτική είναι η αποστροφή στην επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον τέως πρωθυπουργό για «συμφέροντα που θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα αυτή την ώρα. Πού το πάει ο κ. Σημίτης, με ποιον τρόπο θα αντιδράσει στην απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αν θα παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή, και δεύτερον, ποια στάση θα τηρήσουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φάνηκαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την διαγραφή Σημίτη. Θα σηκώσουν το γάντι γενικεύοντας την κρίση έπειτα από την «αδιανόητη» (όπως τη χαρακτηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους) απόφαση εκπαραθύρωσης του κ. Σημίτη, θα πειθαρχήσουν στα κελεύσματα του κ. Παπανδρέου, ή μήπως θα υποχωρήσουν προσωρινά προετοιμάζοντας τις κινήσεις τους για την επόμενη μεγάλη εσωκομματική μάχη;
Από την πλευρά του κ. Σημίτη οι επόμενες κινησεις που θα αναλάβει ο τέως πρωθυπουργός δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι προσεκτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ίδρυσε πολιτικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του, λες και προετοίμαζε την επόμενη ημέρα.
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου από την πλευρά τους θέλουν να περιορίσουν κατά το δυνατό το θόρυβο από τη διαγραφή Σημίτη και να αποτρέψουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Ενδεικτική αυτού του κλίματος είναι η εγκύκλιος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Ραγκούση που καλεί τα στελέχη του κόμματος «μετά τις σημερινές αποφάσεις του Προέδρου πρέπει όλοι στις παρουσίες μας στα ΜΜΕ να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και να μην εγκλωβιστούμε σε ένα πεδίο συζήτησης που δεν έχει στο επίκεντρό του την αντιπολιτευτική δράση του Κινήματος και τις προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών».Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr