Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τη μικρή μείωση στα κρούσματα

Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τη μικρή μείωση στα κρούσματα

Τυχαίο γεγονός η καθοδική πορεία των τριών τελευταίων ημερών, λένε οι επιστήμονες - Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ο δείκτης «κλειδί» για τη πορεία της Covid-19

Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τη μικρή μείωση στα κρούσματα
Τυχαίο γεγονός χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη μικρή μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που καταγράφηκε χθες Δευτέρα. Και τονίζουν ότι άλλοι είναι οι «δείκτες» που θα πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να ερμηνεύουμε με ρεαλισμό την πορεία της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Για πρώτη φορά τη Δευτέρα 17 Αυγούστου τα ημερήσια κρούσματα έπεσαν κάτω από 200. Συγκεκριμένα χθες μέχρι τις 15:00 μ.μ. είχαν επιβεβαιωθεί 150 κρούσματα εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα υπόλοιπα σχετιζόμενα με τουρίστες.

Την Κυριακή 16 Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 217, 199 εγχώρια και 18 «εισαγόμενα», ενώ το Σάββατο είχαν δηλωθεί 230 κρούσματα, τα 41 σχετιζόμενα με τουρίστες και τα υπόλοιπα χαρακτηρίστηκαν εγχώρια. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή, με 254 κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.

Η σταδιακή αυτή μείωση των κρουσμάτων, εγχώριων και εισαγόμενων θα μπορούσε εσφαλμένα να θεωρηθεί ως μια ένδειξη ελέγχου της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, δεδομένων και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε περιοχές-εστίες του κορωνοϊού. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχολιάζοντας τα χθεσινά 150 κρούσματα «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα τυχαίο γεγονός και δεν θα πρέπει να βιαστούμε να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για την παρουσία του κορωνοϊού στην Ελλάδα».

Προβλέπει δε ότι κρούσματα θα υπάρχουν και τις επόμενες ημέρες δεδομένου του αριθμού των τεστ που διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Χθες Δευτέρα διενεργήθηκαν 7.000 διαγνωστικά τεστ και εξ αυτών τα 150 βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό. Και από τα 300 δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποίησε σε Ραφήνα και Πειραιά η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όλα βρέθηκαν αρνητικά.

«Μοιραία όσο συνεχίζονται οι τυχαίοι ή εστιασμένοι έλεγχοι του πληθυσμού θα καταγράφονται κρούσματα. Κάποιες ημέρες περισσότερα, κάποιες ημέρες λιγότερα. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν είναι λοιπόν το απόλυτο κριτήριο για την πορεία της νόσου COVID-19 στη χώρα», εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης.

Συμπληρώνει δε ότι, όσο θα πυκνώνει η επιστροφή των εκδρομέων στους τόπους κατοικίας τους από τις παραθεριστικές περιοχές (νησιωτικές και χερσαίες) θα εντοπίζονται φορείς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, χωρίς συμπτώματα. «Ήδη πολλά άτομα νεαρής ηλικίας επιστρέφουν από διακοπές και σε τυχαίους ελέγχους εντοπίζονται να είναι φορείς του κορωνοϊού. Πολλοί γονείς ευλόγως ανησυχούν στο άκουσμα ότι το 18χρονο παιδί τους είναι φορέας του SARS-CoV-2 και να γίνει αιτία μετάδοσης του στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και ειδικά σε παππούδες και γιαγιάδες. Αλλά αυτό που αξιολογεί η επιστημονική κοινότητα είναι η βαρύτητα της νόσου σε κάθε ασθενή, καθώς αυτό με τη σειρά του επηρεάζει και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας ως προς τη διαχείριση των περιστατικών», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συνεπώς, τα ημερήσια κρούσματα δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν. Αλλά η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, «ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό φαίνεται να είναι ο ασφαλέστερος δείκτης βαρύτητας της πανδημίας και ίσως της διασποράς της».

Κλείσιμο
Ευτυχώς τις τελευταίες πέντε ημέρες ο αριθμός των διασωληνομένων στην Ελλάδα παραμένει σχετικά σταθερός. Ενδεικτικά χθες Δευτέρα ήταν 26, την Κυριακή και το Σάββατο 23, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή 22.

«Μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες με το ίδιο περίπου πληθυσμό με την πατρίδα μας, και οι οποίες καταγράφουν τριψήφιο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων, δείχνει σταθερότητα, σε χαμηλά επίπεδα, του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Έτσι η Τσεχία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν την τελευταία εβδομάδα τον ίδιο αριθμό διασωληνωμένων με εμάς αν και προηγήθηκαν περισσότερο από ένα μήνα στην καταγραφή τριψήφιων αριθμών νέων κρουσμάτων ημερησίως», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Προσθέτει δε ότι, «εάν καταφέρουμε να διατηρήσουμε μικρό τον αριθμό των διασωληνωμένων, δεν επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία μας, διώχνουμε μακριά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και σώζουμε ζωές».

Και ο κ. Γουργουλιάνης καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση φαίνεται να είναι αναστρέψιμη. Αλλά για την ασφαλή συμβίωσή μας με τον κορωνοϊό για τους επόμενους μήνες πρέπει να αποφεύγουμε τις πολυπληθείς εκδηλώσεις, να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκα, καθώς έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του ιού που τον κάνουν πιο μεταδοτικό. Αν αυτές οι μεταλλάξεις επηρεάζουν και την ικανότητά του να επιφέρει απώλεια ανθρώπινων ζωών αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί».


Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία στη Νέα Ζηλανδία: 13 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

ΗΠΑ: Ομιλητής στο συνέδριο των Δημοκρατικών ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ

Κορωνοϊός - Μεξικό: 266 θάνατοι και 3.571 κρούσματα σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης