«Σμίκρυνση» του χάσματος στο Σκοπιανό βλέπει ο Νίμιτς
Στην αινιγματική δήλωση ότι «το χάσμα» μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα του ονόματος «έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί», προέβη ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών γα το Σκοπιανό.
Μετά τη συνάντησή του την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και της FYROM κ. Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Μάθιου Νίμιτς αποκάλυψε ότι προετοιμάζεται εκ νέου να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια «όχι όμως μέσα στην
Στην αινιγματική δήλωση ότι «το χάσμα» μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα του ονόματος «έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί», προέβη ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών γα το Σκοπιανό.
Μετά τη συνάντησή του την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και της FYROM κ. Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Μάθιου Νίμιτς αποκάλυψε ότι προετοιμάζεται εκ νέου να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια «όχι όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά αργότερα».
Ο κ. Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό υποστήριξε δημοσίως ότι δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση, κάνοντας λόγο για «διάφορες ιδέες» που συζητούνται προκειμένου να εξευρεθεί «αμοιβαία αποδεκτή λύση».
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθυμεί διακαώς την επίτευξη λύσης», παραδέχθηκε ο κ. Νίμιτς αλλά σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει την αίσθηση ότι ασκούνται πιέσεις για ταχεία επίλυση της εκκρεμότητας. Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση του Σκοπιανού μέχρι τις 9 Ιουλίου (αναμένεται να υπογραφούν τα πρωτόκολλα ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ) ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα», γεγονός που απέφυγε να αξιολογήσει λέγοντας ότι «αυτό μπορεί να είναι είτε θετικό ή και αρνητικό».
Τις πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει διπλωματικό ράλλι με σκοπό την επίλυση του Σκοπιανού μέχρι τις 9 Ιουλίου ενισχύει και η «είδηση» ότι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της κυρία Κοντολίζα Ράις στις 24 Ιουνίου στο Βερολίνο, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης δωρητών για την Παλαιστίνη, κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας.
Σε ένα παράλληλο επίπεδο, το γεγονός ότι εκτός από τον κ. Ντιμιτρόφ στη σκοπιανή διπλωματική αντιπροσωπεία που μετείχε στην συνάντηση με τον κ. Νίμιτς και τον Έλληνα διαπραγματευτή κ. Βασιλάκη παρευρισκόταν και ο «άγνωστος» διπλωμάτης κ. Μάρτιν Προτοτζέρ ενίσχυσε τη φημολογία περί ενδεχομένου αντικατάστασης του κ. Ντιμιτρόφ, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι δεν είναι και οι καλύτερες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr