Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα

Κάθε μέρα και ένας καβγάς στη Βαβέλ της Κουμουνδούρου - Οι αγωνιώδεις ισορροπίες του Τσίπρα και όσοι του ευλογούν τα... γένια, όπως ο Ν. Καρανίκας με τα θηλαστικά του - Το ΠΑΡΩΝ στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η μάχη «πασοκογενών» και «53» και η τάπα με τη Λούκα Κατσέλη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα
Με όρους ελληνικής ταινίας, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «μία ωραία ατμόσφαιρα» που έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Με όρους αριστερής διαλέκτου, από την οποία γοητεύεται ο Αλέξης Τσίπρας, αποστηθίζοντας τσιτάτα, στοπ εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

Με απλά λόγια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κοντράρονται και ανταλλάσουν φαρμακερά βέλη, πηγαίνοντας σε άλλο επίπεδο τα περί «εσωκομματικού εμφυλίου» για κάθε τι που προκύπτει στην πολιτική επικαιρότητα. Από την απροσδόκητη κατανυκτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, μέχρι τη στάση του κόμματος στα ελληνοτουρκικά και από τις καντρίλιες για το επικείμενο συνέδριο και τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, έως τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο «πακέτο Πισσαρίδη». Μάλιστα, αίφνης, με αφορμή αυτές τις συγκρούσεις αναδεικνύονται δύο νέες «φυλές», οι φανατικοί φίλοι και υπερασπιστές του Αλέξη Τσίπρα, οι Ηρακλείς του Στέμματος τρόπον τινά από τη μία πλευρά με επικεφαλής μάλιστα τον επανακάμψαντα Νίκο Καρανίκα και από την άλλη όσοι αμφισβητούν είτε την παντοκρατορία του προέδρου, είτε κάποιες επιλογές της ηγεσίας και κυρίως το δικαίωμα της προεδρική φρουράς να αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει καθοριστικά υπόψη το κόμμα και την παραδοσιακή ιδιομορφία του - άτυπος αρχηγός των «Ατάκτων» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει μάλλον ότι δεν μπορεί να… αγιάσει με όσα γίνονται στο κόμμα του - τα γένια που άφησε στον τελευταίο γύρο των διακοπών του και με τα οποία εμφανίστηκε στον πρωινό καφέ της Δευτέρας, ίσως είναι ένα απονενοημένο διάβημα ενός «κηρύγματος αγάπη», ως άλλος δέσποτας! Μάλιστα το γεγονός ότι επέλεξε την εισήγηση που έλεγε ότι το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει ΠΑΡΩΝ στην ψηφοφορία για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία φανέρωσε και μία απεγνωσμένη προσπάθεια ισορροπίας, παρότι από τους περισσότερους εκλήφθηκε ως στάση αμηχανίας, έναντι της σημαντικής πρωτοβουλίας που είχε η κυβέρνηση σε ένα εκκρεμές εθνικό μέτωπο δεκαετιών.

Αν και η επιλογή του κ. Τσίπρα επιχειρεί να γεφυρώσει τις αντιπαρατιθέμενες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ με τις χαώδεις διαφορές, είναι πιθανό να μην αφήσει καμία ικανοποιημένη και τις διαφωνίες ακόμη πιο έντονες. Οι «πασοκογενείς» που εισηγούνται ρήξη με την κυβέρνηση και για τα ελληνοτουρκικά, προφανώς έχοντας τη φαντασίωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου», δεν φαίνεται να έχουν καμία επαφή με τους «σημιτικούς» και τους «53», που υποστηρίζουν πολύ πιο διαλλακτικές θέσεις και πνεύμα συναίνεσης με την κυβέρνηση, στη γραμμή μίας συνεννόησης και ενός διαλόγου με την Τουρκία.

Πέραν αυτού του σημαντικού πεδίου, οι δύο κόντρες που έφεραν στην επιφάνεια όλα τα πάθη της Κουμουνδούρου, ήταν αφενός η δήλωση του κ. Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο, που προκάλεσε τις αντιδράσεις των «αριστερών», τους οποίους ο Νίκος Καρανίκας κάλεσε να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν συμφωνούν με τον αρχηγό, προκαλώντας ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις από το βαθύ κόμμα. Και αφετέρου, η απόφαση του κ. Τσίπρα να αναθέσει στην Λούκα Κατσέλη (και όχι στον πρώην υπουργό Οικονομικών) τη διαμόρφωση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου των 72 δισ. ευρώ – για την κυβέρνηση εργάζεται η επιτροπή Πισσαρίδη. Ο παραγκωνισμός του «αριστερού Τσακαλώτου» και η επιλογή της πασοκογενούς κυρίας Κατσέλη, φούντωσε τους φόβους και τις έριδες για την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βοήθα Παναγιά… την ενότητα

Το πιο απρόσμενο μέτωπο εντός του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η «ωδή» του κ. Τσίπρα στη Θεοτόκο, κίνηση που απελευθέρωσε πολλή περισσότερη «λάβα» απ’ όση φαντάζονταν όλοι εντός του κόμματος.

 «Ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία. Την Aνύμφευτη Nύμφη, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Ελεούσα, τη Γιάτρισσα, τη Θαλασσινή, την Παρηγορήτρα. Τη Μάνα που προστατεύει τους αδύναμους και σκέπει τους αδικημένους. Που συγχωρεί και δεν τιμωρεί, και το όνομά της βρίσκεται στα χείλη όσων αισθάνονται ότι έχουν την ανάγκη της» ανέφερε στο εορταστικό μήνυμά του ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «στις  σκοτεινές μέρες που περνάμε, με την υγειονομική και την οικονομική κρίση, αλλά και με τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της πατρίδας μας, χρειαζόμαστε όλες και όλοι το κουράγιο, την ελπίδα, το φως, που η πίστη καθενός, αλλά και ο σεβασμός στην πίστη καθενός, στις παραδόσεις και στη λαϊκή ψυχή, μπορούν να προσφέρουν». Οι… ένθεες ευχές του κ. Τσίπρα τάραξαν την ιδεολογική «ορθοδοξία» της Κουμουνδούρου, προκαλώντας αλυσιδωτά συμπτώματα δυσανεξίας σε στελέχη και νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στηλίτευσε πρώτος ο κ. Καρανίκας. Από κοντά του και ο πρώην υπουργός, Παύλος Πολάκης πρόσθετε «λίγο ξύδι και δεξιόθεν και "αριστερόθεν"...» στον εσωκομματικό αχταρά, υπερθεματίζοντας της θρησκευόμενης δήλωσης Τσίπρα.

«Ο αντικοινωνικός αθεϊσμός δεν σημαίνει Αριστερά ούτε και πολιτισμό. Αντιθέτως θυμίζει αμόρφωτο και κομπλεξικό μηδενισμό» εξήγησε ο κ. Καρανίκας και δήλωσε στεναχωρημένος που «κατηγορούν τον Τσίπρα έχοντας όμως ως θηλαστικά τον αέρα του ελαφρόμυαλου μέλους, θα τις / τους έλεγα ότι είναι καλύτερα να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσουν την πορεία τους σε γκρουπες των αριστεριστών», πρόσθεσε. Σχεδόν ακαριαία, η … εξόδιος ανάρτηση Καρανίκα εκτόξευσε στα ύψη την εσωκομματική ένταση, με σειρά στελεχών των «53+» να λαμβάνουν τη σκυτάλη, για να αποκρούσουν τη «δυσοσμία χυδαιολογίας» του «συντρόφου» τους.
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα
Υπέρ του Νίκου Κοτζιά τάχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη μετά την επιστροφή της από την Κρήτη όπου πέρασε ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές στο σκάφος του Παύλου Πολάκη

«Συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση»

«Αν δεν με εκφράζει η ανάρτηση Τσίπρα είμαι “θηλαστικό του ΣΥΡΙΖΑ”» διερωτήθηκε δημόσια η πρώην βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, ενώ «ποτέ δεν διανοήθηκα τέτοιο βαθμό χυδαιότητας που να φτάνει στο σημείο να κατηγορεί ανθρώπους που επί χρόνια έχουν ταχθεί στον κοινό αγώνα, για «υπόγεια γραμμή επικοινωνίας με τα υπόγεια του Μαξίμου» τόνισε η πρώην βουλευτής, Αννέτα Καββαδία. Η τελευταία πήρε ανοιχτά θέση και απέναντι στις συντροφικές αιτιάσεις περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης», στο λεκτικό δηλαδή σχήμα, στο οποίο περικλείουν κατά κύριο λόγο οι «προεδρικοί» αφενός την «ασυλία στελεχών της αριστερής μειοψηφίας από το σύστημα» και αφετέρου τη «χείρα βοηθείας» που προσφέρουν οι τοποθετήσεις των «53+» για τη «θετική κατεύθυνση» του κυβερνητικού έργου.

Το γάντι Καρανίκα σήκωσε από πλευράς των «53+» και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δυσφορώντας για τη «δυσοσμία του φανατισμού και της χυδαιολογίας». «Σε αυτό το συναρπαστικό και φουρτουνιασμένο ταξίδι χρειαζόμαστε όλες και όλοι. Η περίοδος των εκκαθαρίσεων, των διώξεων, των... εκκρεμοτήτων (θου κύριε), έχει παρέλθει» απάντησε ο κ. Λάμπρου στις προτροπές του συντρόφου του Καρανίκα να εγκαταλείψουν το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ οι «αριστεροί της τέρψης».

Κλείσιμο
Σε αντιδιαστολή με την αριστερή μειοψηφία, φλερτάροντας με τον τίτλο της «Αριστεράς του κάματου», ο κ. Καρανίκας αυξάνει τις εσωκομματικές του μετοχές στις τάξεις των «προεδρικών», παρότι η Κουμουνδούρου αποφεύγει να αγκαλιάσει τις «προσωπικές» εκρήξεις του στελέχους της το Δεκαπενταύγουστο, ακόμη και αν ο κ. Καρανίκας διατηρεί το προνόμιο του απυρόβλητου, λόγω της πολυετούς φιλίας του με τον κ. Τσίπρα. Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει σχεδόν ατόφια τον πύργο της Βαβέλ ελλείψει ομόνοιας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά διακριτικές αποστάσεις από τον ψηφιακό αλληλοσπαραγμό των στελεχών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μακριά από τις εσωκομματικές εστίες μένει όχι τυχαία ( πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και η «προεδρική φρουρά», τουλάχιστον για το επόμενο 20ημερο, δηλαδή μέχρι τη φετινή εμφάνισή του στην 85η ΔΕΘ. Στο ενδιάμεσο, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για τη συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την κύρωση των συμφωνιών για την ΑΟΖ, αλλά και για την ανασύνταξη του προγραμματικού της λόγου με εμβρυουλκό το «πόρισμα Κατσέλη». Η στροφή, άλλωστε, στην πολιτική ουσία αποδυναμώνει την «πασαρέλα» στελεχών που ξιφουλκούν με κάθε ευκαιρία, «για να πλασαριστούν ψηλά στην κατάταξη των νέων κομματικών οργάνων», όπως διαπιστώνουν ψυχραιμότερα στελέχη. Λιγότερο ανήσυχοι για τις εκβολές της εσωκομματικής τρικυμίας εμφανίζονται οι «προεδρικοί», διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των «αριστερόστροφων» συντρόφων τους την ανασφάλεια συντήρησης μιας «τεχνητής πλειοψηφίας που έχουν στα όργανα» από τα σημερινά και στα νέα όργανα που θα αναδειχθούν από το 3ο Συνέδριο του κόμματος. Η κοινωνική επιταγή του 32% για διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος αυξάνει, άλλωστε, την αυτοπεποίθηση της «προεδρικής» πλειοψηφίας, η οποία διατείνεται πως «εκφράζει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όπου οι θέσεις των 53+ κατέρρευσαν». Προσπαθώντας, μάλιστα, να εξέλθουν αλώβητοι από τον πόλεμο χαρακωμάτων για την νέα σύνθεση των κομματικών οργάνων, «Συνέδριο εδώ και τώρα» θα αιτηθούν και επίσημα το επόμενο διάστημα οι «προεδρικοί», με τους «αριστερόστροφους» να περιμένουν για τη διεξαγωγή του συνεδρίου την έκβαση της πανδημίας, εξίσου μολυσματική εξάλλου με την «πασοκοποίηση».
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα
Η επίκληση στα θεία δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Aλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει τον εμφύλιο σπαραγμό στο κόμμα του

Η τάπα στον Ευκλείδη

Το εναρκτήριο σάλπισμα του «εμφυλίου» πολέμου προκάλεσε -κατά κοινή παραδοχή- η κίνηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου να περιγράψει, λίγο πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές το «wannabe ΣΥΡΙΖΑ» του μέλλοντος, αναμοχλεύοντας, ωστόσο, ισχυρά πάθη του παρελθόντος. Αφού έστειλε την Κεντροαριστερά για…μπάνιο ως «αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική», ο κ. Τσακαλώτος έθεσε όρια στην προεδρική εξουσία στο εξής, ζητώντας -από τους συνέδρους κατά βάση- «η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι». Η ευθεία αμφισβήτηση του statusquo της «ηγετικής ομάδας» από τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας με φόντο το 3ο Συνέδριο του κόμματος δεν έμεινε για πολύ αναπάντητη, καθώς επιστρατεύθηκε από τον κ. Τσίπρα η Λούκα Κατσέλη, ως το αντίπαλο δέος που θα ψαλιδίσει με δημοσιονομικούς όρους τα «φτερά του Ευκλείδη». Ακόμη και αν η Κουμουνδούρου περιγράφει επισήμως το κόντεμα του πρώην υπουργού ως… άπλωμα της σφαίρας επιρροής της μέσω της κ. Κατσέλη, η ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων της από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε το μπούμερανγκ που πέταξε στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου πρώτος ο κ. Τσακαλώτος.  «Έχω ήδη ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να μου φέρει μια πρόταση-σχέδιο, για να οργανώσουμε αυτόν τον πλατύ και ανοιχτό διάλογο με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της» για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης εξήγησε ο κ. Τσίπρας (με απόσταση ελάχιστων ημερών από το «μανιφέστο» Τσακαλώτου), προαναγγέλλοντας ότι θα τη «θέσω υπόψη των συλλογικών μας οργάνων ώστε να στελεχώσουμε τις σχετικές ομάδες εργασίας τόσο με στελέχη του κόμματος όσο και με ευρύτερους επιστήμονες», ώστε να εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους πυρά για μονομερείς και «αρχηγοκεντρικές» αποφάσεις.
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα
Ο Νίκος Καρανίκας σέρνει τον χορό της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την παρέμβασή του, η οποία εκφράζει το στρατόπεδο των προεδρικών, ξεσήκωσε εσωκομματική θύελλα στην Κουμουνδούρου

Μπίστης μαινόμενος

Παρά τη ρελάνς που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας, αποκαθηλώνοντας τον πρώην «τσάρο» από το θρόνο του «αντι-Πισσαρίδη», αναζωπύρωση καταγράφηκε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και στο κατεξοχήν εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξαν οι «53+», με αφορμή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, Ελλάδας - Αιγύπτου. Την επομένη κιόλας της γιορτής, με μια «οφειλόμενη απάντηση στον Νίκο Κοτζιά» επανήλθε στην ρουτίνα της καθημερινότητας ο Νίκος Μπίστης, Μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και ιδρυτικό στέλεχος της Κίνησης «Γέφυρα». Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Κοτζιά περί «νεοσημιτικών του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και στις βολές κατά των «53+» που αποτίμησαν σε «θετική κατεύθυνση» τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ο κ. Μπίστης επισήμανε πως «μπορούμε να συζητούμε  επί της ουσίας, συντροφικά,  χωρίς δαιμονοποιήσεις, απρέπειες και χαρακτηρισμούς. Χωρίς τα  "σηκωθείτε, αδειάστε μας την γωνιά" που όλο και πιο συχνά διαβάζω» δείχνοντας δηλαδή προς την πλευρά Καρανίκα. Ο ίδιος υπενθύμισε ακόμη με νόημα πως «ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε πρόβλημα με το «παρεάκι» που έσπαγε την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ», όταν δηλαδή η Κίνηση «Γέφυρα» στήριξε την κυβέρνηση Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις μαζικές, λαϊκές αντιδράσεις. Σε πιο προσωπικό τόνο, ο κ. Μπίστης συνέστησε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ να «είναι πιο προσεκτικός γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου και η κατηγορία αυτή τον συμπεριλαμβάνει. Ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη», εντάσσοντας δηλαδή εμμέσως και τον κ. Κοτζιά στο «σημιτικό» πάνθεον.

Την ίδια ώρα, το μήνυμα του κ. Μπίστη κατευθυνόταν σε περισσότερους του ενός αποδέκτες, αφού ανάμεσα στους παραλήπτες ήταν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. «Από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα των Συντακτών (Σαββατοκύριακο 14 -15 Αυγούστου) κρατάμε την διατύπωση ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σαφώς τις διερευνητικές και την Χάγη. Αποτελεί στέρεη βάση για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής» επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τόσα έντονα -όσο με κίτρινο χρώμα- το ότι «αρκεί να μην αποδυναμώνεται από άλλα αντιφατικά μηνύματα» η ίδια στρατηγική. Εκτός από τα «αντιφατικά μηνύματα», εξίσου «αντιφατική» χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Μπίστη εσωκομματικοί σύντροφοι και «σύμμαχοι», καθώς πίσω από τη σπουδή του να αντιπαρατεθεί με την Κίνηση «Πράττω» και τον επικεφαλής της, Νίκο Κοτζιά διαβλέπουν έντονο το προσωπικό του ενδιαφέρον για την εκλογή σε υψηλή θέση στα νέα κομματικά όργανα, κίνητρο που φαίνεται να του καταλογίζουν ήδη και αρκετά από τα μέλη της Κίνησης «Γέφυρα», στην οποία ο κ. Μπίστης υπάγεται τυπικά. Περισσότερο από βέβαιη είναι -κατά πληροφορίες- και η δυσφορία της «προεδρικής» Κίνησης Μελών για τα «έργα και τις θέσεις Μπίστη», στον οποίο αναγνωρίζουν πάνω από όλα «προσωπικές στοχεύσεις».
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα
Η Λούκα Κατσέλη αποτελεί την επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για να περιοριστεί η επιρροή του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Οι αμαζόνες του Κοτζιά

Στον αντίποδα, απρόσμενες συμμάχους, γένους δηλαδή θηλυκού, βρήκε ο κ. Κοτζιάς απέναντι στα πυρά Μπίστη, αλλά και στο θετικό πρόσημο των «53+» στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Μετρώντας τις αμαζόνες του ΣΥΡΙΖΑ να στοιχίζονται μία μία δημόσια στο πλευρό του, «οπλισμένες» με άρθρα και αναρτήσεις, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σήκωσε κύμα συμπαράστασης από τους «πασοκογενείς» της Κουμουνδούρου, με το δόγμα της «πατριωτικής Αριστεράς» να κερδίζει επιπλέον πόντους, παρότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο «παρών» στις ψηφοφορίες της ερχόμενης Τετάρτης για την κύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο αντίστοιχα, ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Εκτός από τη -συνήθη ύποπτη- Γεωργία Γεννιά, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά και μέλος της Κίνησης  «Πράττω», η οποία σχολίασε «Πάλι δικαιωνόμαστε .... φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγούμε από αυτούς και τους βρήκαμε μπροστά μας. Την εισφορά τους στη συνθήκη των Πρεσπών δεν κατάλαβα. Σε ποιες δυνάμεις αναφέρονται κσι πως ακριβώς έβαλαν «πλάτη»;» σε ανάρτησή της με τη φωτογραφία του κ. Μπίστη, υπέρ του πρώην υπουργού Εξωτερικών τάχθηκαν ανοιχτά η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη και η πρώην βουλευτής, Ελένη Αυλωνίτου.

Περνώντας ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές στο σκάφος του Παύλου Πολάκη στα Σφακιά, με την επιστροφή της από την Κρήτη, η «συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από όλες τις ψύχραιμες και έντιμες αναλύσεις, αλλά και από τα ίδια τα στοιχεία καθαυτά, είναι καθ’ όλα επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα» υποστήριξε σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Τζάκρη, καταλήγοντας πως «αυτές οι δυνάμεις (σ.σ. η μεγάλη προοδευτική παράταξη) θα κυριαρχήσουν ξανά είτε το θέλουν είτε όχι οι αριστερίζουσες εκκρεμότητες», με το εκκρεμές να γέρνει προς τους «53+». Με άρθρο στην εφημερίδα Documento, πυρά κατά των «αριστερόστροφων» του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και η πρώην βουλευτής, Ελένη Αυλωνίτου, «προβάροντας» χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες από το βεστιάριο των «53+». Απευθυνόμενη στην εσωκομματική μειοψηφία, «αγαπητοί μου φίλοι, το να μην βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ μια κοινή θέση στα αυτονόητα με κάνει να νοιώθω ότι η πατριωτική χλαμύδα, που διακωμωδούν κάποιοι σύντροφοι θα μου ταίριαζε γάντι. Φίλοι μου λένε ότι μου πάει πολύ, γιατί είμαι ψιλή ενώ μέσα μου σιγοψιθυρίζω "Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς!"» ανέφερε η κ. Αυλωνίτου, ανάβοντας επιπλέον φυτίλια στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Έγιναν... μία ωραία ατμόσφαιρα
Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Μπίστης ήταν οι πρωταγωνιστές στη σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή τα εθνικά θέματα

Ειδήσεις σήμερα

Μήνυμα σε Τουρκία: Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ στα νότια της Κρήτης

«Τώρα θα δούμε τι έγινε τον Δεκαπενταύγουστο» με τα κρούσματα λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γώγος

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χαλάζι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης