Κορωνοϊός: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται έκρηξη κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο

«Πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες η Αττική – Τι θα συμβεί με το άνοιγμα των σχολείων – Προβληματισμός για τις ηλικίες 50-60 ετών

Ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο εκφράζουν οι ειδικοί, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρίσκεται στην Αττική, όπου καθημερινά το τελευταίο διάστημα προκύπτουν διψήφια νούμερα.

Μάλιστα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 456 επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Πάντως σήμερα, τα κρούσματα στην Αττική μειώθηκαν στα 68.  Οι δυσκολίες ελέγχου της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο φαίνεται ότι είναι μεγάλες, τόσο λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, όσο και λόγω των συναθροίσεων μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έξω από αυτά.

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε, η χώρα αυτή τη στιγμή έχει αποφύγει το κακό σενάριο, για πάνω από 700 κρούσματα έως το τέλος Αυγούστου και βρίσκεται στο μέτριο σενάριο, με σταδιακή αύξηση των διασωληνώσεων, κάτι που αποδίδεται στην έξαρση προ εβδομάδας. Πάντως, οι ειδικοί θέλουν αριθμούς κάτω των 200 κρουσμάτων ημερησίως.

Ρεαλιστική θεωρεί τη μείωση των κρουσμάτων και ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, που εκτίμησε ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση για περίπου 20 ημέρες. Όμως, η μείωση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές έχει ως προϋπόθεση ότι οι πολίτες «θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις».

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50-60»

Θετική θεωρεί ο κ. Μαγιορκίνης τη στάση των νέων, που έδειξαν ότι ακούν τις οδηγίες των ειδικών. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στις ηλικίες 50-60 και είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες. «Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε», σχολίασε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται αλλά όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα.

Για το ενδεχόμενο πολλαπλών επιδημικών κυμάτων μέσα στον χειμώνα

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις του κ. Παρασκευή ότι «υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα», εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα στον χειμώνα, καθώς ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα με τον ιό της γρίπης.  

«Αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.


Ειδήσεις σήμερα:

Βέλγιο: Το διάσημο Μάνεκεν Πις «ντύθηκε» γιατρός για να τιμήσει τους υγειονομικούς


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση της υγείας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι


Έξι άτομα θετικά στον κορωνοϊό από γάμο στα Χανιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr