Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον χειμώνα - Ενισχύεται το ΕΣΥ, αυξάνονται τα αντιδραστήρια

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον χειμώνα - Ενισχύεται το ΕΣΥ, αυξάνονται τα αντιδραστήρια

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί με στοχευμένες κινήσεις μέσω νομοθετήματος να ενισχύσει το τείχος των υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και να βελτιώσει σημεία του που αποδείχθηκαν λιγότερο στέρεα

yp_ygeias_09
Συνεχίζεται η εντατική προσπάθεια της χώρας για την υγειονομική θωράκιση έναντι του κορωνοϊού SARS-COV-2, ενόψει και της δύσκολης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου τόσο για την επιδημία της Covid-19 όσο και εκείνη της εποχικής γρίπης. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί με στοχευμένες κινήσεις μέσω νομοθετήματος να ενισχύσει το τείχος των υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και να βελτιώσει σημεία του που αποδείχθηκαν λιγότερο στέρεα.

«Με τις προωθούμενες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζονται λειτουργικά προβλήματα των νομικών προσώπων και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας και ενισχύονται έτι περαιτέρω με ανθρώπινο δυναμικό οι δομές δημόσιας υγείας έως και 31.12.2020» αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που σχετίζεται, κυρίως, με τη διαχείριση της επιδημίας Covid-19 και η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προβλέπεται περαιτέρω δυνατότητα σε υπηρεσίες και φορείς του ΕΣΥ να προμηθεύονται αντιδραστήρια για τη διενέργεια μοριακών ελέγχων για τον νέο κορωνοϊό.

ΥΠΕ και ΙΦΕΤ θα κάνουν έκτακτες προμήθειες αντιδραστηρίων

Ετσι, δίδεται η δυνατότητα για έκτακτη προμήθεια αντιδραστηρίων – όπως και κάθε αναγκαίου υγειονομικού υλικού, πάσης φύσεως φαρμάκων, κάθε ενδεδειγμένου μέσου ατομικής ή συλλογικής προστασίας, καθώς και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προϊόντων- στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας όπως και στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Πολιτικής (ΙΦΕΤ). Οι έκτακτες προμήθειες θα μπορούν να γίνονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου από τις ΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτικών μονάδων που υπάγονται σε αυτές – οι ΥΠΕ θα λειτουργούν ως Κεντρικές Αρχές Αγορών. Το ΙΦΕΤ θα υλοποιεί τις διαδικασίες προμήθειας αντιδραστηρίων προκειμένου όπως αναφέρεται «να καλυφθούν οι ανάγκες σε τέστ/ιατροτεχνολογικά προϊόντα διαγνωστικών εξετάσεων συμβατών με μηχανήματα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο δωρεάς προς το ελληνικό δημόσιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19».

Ενίσχυση του προσωπικού στο ΕΣΥ

Κλείσιμο
Με άλλες διατάξεις επιχειρείται να ενισχυθεί το προσωπικό των μονάδων υγείας, τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όσο και σε νοσοκομειακό. Έτσι, παρατείνονται έως και το τέλος Σεπτεμβρίου οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είτε έχουν λήξει την 30-6-2020 είτε τον περασμένο μήνα είτε λήγουν εντός του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού για πρόσβαση σε γιατρό της ΠΦΥ λόγω της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Για τον λόγο αυτό διατίθεται και κονδύλι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να αποζημιωθούν οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης σε δημόσια νοσοκομεία ιδιωτών ιατρών. «Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όλα τα δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα Κέντρα Υγείας δύνανται να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς, παθολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους, γενικούς χειρουργούς, γυναικολόγους-μαιευτήρες και ακτινολόγους ή ιατρούς με εξειδίκευση στη ΜΕΘ, με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως δύο (2) μήνες, με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για δύο (2) ακόμη μήνες. Η μηνιαία αμοιβή των ιατρών του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ» αναφέρεται στο νομοσχέδιο».

Τέλος, με άλλο άρθρο προβλέπεται ότι όσοι απασχολούνται στις Κινητές Ομάδες Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) έχοντας συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΔΥ, μπορούν να διατηρούν και άλλη επαγγελματική ενασχόληση, εκτός του ωραρίου στις ΚΟΜΥ. Όπως εξηγείται, αυτό θα αντιμετωπίσει το μειωμένο ενδιαφέρον για τις σχετικές θέσεις.

Η βέλτιστη αξιοποίηση του εξοπλισμού

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα διάθεσης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, πάσης φύσεως νοσοκομειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, διαγνωστικών τεστ, εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που έχει στην κατοχή του οποιοδήποτε νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού που έχει αποτελέσει αντικείμενο δωρεάς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου εποπτείας του, αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της κάλυψης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.

Με την ίδια διάταξη προβλέπεται και η διαδικασία για την προσωρινή διάθεση των δωρηθέντων, για την οποία απαιτείται δικαστική άδεια που χορηγείται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας, μετά από αίτηση του Υπουργού Υγείας.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα στο Ε.Κ.Α.Β. να προβαίνει σε αγορές ανταλλακτικών ασθενοφόρων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, προκειμένου ν αποκατασταθούν ανάγκες ή βλάβες σε ασθενοφόρα άμεσα, και να μπορέσει το Ε.Κ.Α.Β ν ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στη δημιουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ καθώς και τις ανακαινίσεις Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε υφιστάμενους χώρους νοσοκομείων, προβλέπεται η έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού του έργου. Στην ίδια διάταξη προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών για την έκδοση της άδειας στην αρμόδια Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναδιατάξεις στο πεδίο του φαρμάκου

Με το νομοσχέδιο καταργείται το τέλος εισόδου 25% στα καινοτόμα φάρμακα, που υποχρεώνονταν να καταβάλλουν οι εταιρίες για τα νέα φάρμακα τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους. Η κατάργησή του ήταν αίτημα των φαρμακευτικών εταιριών τα τελευταία πέντε χρόνια, το οποίο είχε δεσμευτεί να πράξει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η επιβάρυνση απαλείφεται από 1η Οκτωβρίου 2020 με στόχο όπως αναφέρεται «να διευκολυνθεί η εισαγωγή στη θετική λίστα καινοτόμων φαρμάκων, και να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε περισσότερες νέες θεραπείες, με αντίστοιχη μείωση της δαπάνης ένταξης τους στη θετική λίστα».

Επιπλέον, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η εξαίρεση των εμβολίων από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη από 1η Σεπτεμβρίου και την ένταξη τους σε ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο δρομολογεί αλλαγές και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, δημιουργείται αυτοτελές τμήμα γραμματείας στο γραφείο Αντιπροέδρου του Οργανισμού, με σύσταση 3 θέσεων ειδικών συμβούλων- συνεργατών για την κάλυψη των αναγκών της Αντιπροέδρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη φόρα τα άπλυτα του Τραμπ από τον πρώην δικηγόρο του - Το άγριο μίσος για τον Ομπάμα, ο ρατσισμός και ο σεξισμός

Δικογραφία για τη συγκέντρωση κατά της μάσκας στο Ηράκλειο - Ταυτοποιήθηκαν δυο γυναίκες 

Διπλωματικός «πυρετός» για τον πόλεμο νευρών από την Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης