Ένα φθινοπωρινό γεύμα διαφορετικό από τα άλλα, μιας και η συνάντηση των εθελοντών της bwin με τους διαμένοντες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Φωτεινή» έδιωξε κάθε… μελαγχολικό συναίσθημα.
Υπουργείο Εργασίας: Σχολικά γεύματα σε 185.000 παιδιά από την έναρξη της χρονιάς
Υπουργείο Εργασίας: Σχολικά γεύματα σε 185.000 παιδιά από την έναρξη της χρονιάς
Οι μαθητές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ήδη από αυτόν τον μήνα - Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται στο σχολείο, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων
Από τον πρώτο μήνα έναρξης των μαθημάτων θα δοθούν φέτος ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1.227 σχολεία σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η έναρξη του προγράμματος γίνεται για πρώτη φορά από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους, ενώ, τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.
Κύριος στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, λέγοντας: «Eίναι η πρώτη χρονιά που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα σχολικά γεύματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να περιμένουν, μέχρι τον Νοέμβριο, όπως συνέβαινε έως τώρα. Αυτό έγινε πραγματικότητα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, που σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα και την άψογη συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας για την κατανομή των γευμάτων στα σχολεία. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε επάξια στις αυξημένες δυσκολίες αυτής της σχολικής χρονιάς. Να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδρομή των μαθητών, αλλά και να συζητήσουμε για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την ατομική ευθύνη, για την αγάπη στο συνάνθρωπο, για το κοινό καλό. Να δείξουμε στα παιδιά πως είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Εύχομαι στους μαθητές και στους δασκάλους τους μία παραγωγική και χαρούμενη σχολική χρονιά».
Τι προβλέπεται για την παρασκευή και διανομή των γευμάτων
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορονοϊό.
Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ.
Ειδήσεις σήμερα:
Πατέρας στη Θεσσαλονίκη δεν έβαλε μάσκα στα παιδιά του γιατί... «το πολύ-πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο»
Γώγος για άνοιγμα σχολείων: Ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα για την εμφάνιση κρουσμάτων
«Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει για όλο το σχολικό έτος» λέει ο Συψας
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η έναρξη του προγράμματος γίνεται για πρώτη φορά από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους, ενώ, τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.
Κύριος στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, λέγοντας: «Eίναι η πρώτη χρονιά που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα σχολικά γεύματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να περιμένουν, μέχρι τον Νοέμβριο, όπως συνέβαινε έως τώρα. Αυτό έγινε πραγματικότητα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, που σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα και την άψογη συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας για την κατανομή των γευμάτων στα σχολεία. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε επάξια στις αυξημένες δυσκολίες αυτής της σχολικής χρονιάς. Να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδρομή των μαθητών, αλλά και να συζητήσουμε για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την ατομική ευθύνη, για την αγάπη στο συνάνθρωπο, για το κοινό καλό. Να δείξουμε στα παιδιά πως είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Εύχομαι στους μαθητές και στους δασκάλους τους μία παραγωγική και χαρούμενη σχολική χρονιά».
Τι προβλέπεται για την παρασκευή και διανομή των γευμάτων
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορονοϊό.
Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ.
Ειδήσεις σήμερα:
Πατέρας στη Θεσσαλονίκη δεν έβαλε μάσκα στα παιδιά του γιατί... «το πολύ-πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο»
Γώγος για άνοιγμα σχολείων: Ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα για την εμφάνιση κρουσμάτων
«Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει για όλο το σχολικό έτος» λέει ο Συψας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα