Κορωνοϊός: Δεν υποχωρεί στην Αττική - Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown στη Μαδρίτη

Κορωνοϊός: Δεν υποχωρεί στην Αττική - Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown στη Μαδρίτη

Το ισπανικό μοντέλο και τον περιορισμό των μετακινήσεων στους 65+, που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, εξετάζουν οι αρχές πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown- Πέτσας στον «Θέμα 104,6»: Yπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας  -Σύψας: Πώς θα γίνει το lockdown  

Κορωνοϊός: Δεν υποχωρεί στην Αττική - Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown στη Μαδρίτη
Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού όπως υπογράμμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κάτι που αποτυπώνεται στα δραματικά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στην κοινότητα και των σοβαρά ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επεξεργάζονται νέο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η χθεσινή ήταν μια ημέρα δύσκολη, με...αρνητικά ρεκόρ για τον μήνα που διανύουμε στην ημερήσια καταγραφή θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού - 453, συνολικά, με τα 174 στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου- αλλά και στις νοσηλείες, με 595 νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 79 διασωληνωμένοι. 

Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν δύο συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης στην Αττική. 

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, την οποία αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική. 

Κορωνοϊός: Δεν υποχωρεί στην Αττική - Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown στη Μαδρίτη


Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική 

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα. 

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία υπάρχουν: πρόκειται για τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους Έλληνες τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν. 

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10 μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή. 

Στοχευμένες δράσεις για την ευάλωτη ομάδα των μεταναστών

Κλείσιμο
Ο δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων - λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. 

Το γεγονός ότι το πρόβλημα με τις εστίες κορωνοϊού στους μετανάστες αποτυπώθηκε με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία το 50% των ασθενών είναι αλλοδαποί μετανάστες) δείχνει τα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων, κυρίως του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται συνεργαζόμενος με Μη Κυβερνητικές οργανώσεις στο πεδίο των μεταναστών και των προσφύγων. 

Έπειτα από εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδο τους από τα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν και να δίδουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού - κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται πάντοτε καθώς μετά το εξιτήριο δεν πηγαίνουν στα νοσοκομείο για επανέλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία αλλά και τον κίνδυνο τυχόν μετάδοσης. 

Τι έγραφε το ΘΕΜΑ την Κυριακή - Ερχεται lockdown στους 65άρηδες

Σε μία από πιο επικίνδυνες στροφές της διαδρομής της μέσα στο ούτως ή άλλως δύσκολο πεδίο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα. Το αν θα διανυθεί με ασφάλεια η κρίσιμη καμπή θα φανεί τις επόμενες 7 με 14 ημέρες.

Αυτό το διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και ενεργοποιούνται επιπλέον μέτρα, θα κρίνει πόσο κοντά ή μακριά θα βρεθεί η Αττική στην καραντίνα (lockdown), με όλο το βάρος -υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό- που θα συνεπάγεται αυτό για την περιοχή που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Η αξιολόγηση και η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα βρίσκονται κάθε μέρα στην ατζέντα των αρμόδιων επιστημόνων και των κυβερνητικών στελεχών. Το ίδιο και τα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης των μέτρων, με τους αρμόδιους να εξετάζουν ακόμη και ένα στοχευμένο lockdown, με τον κλοιό προστασίας να σχεδιάζεται γύρω από τους ευάλωτους, ασθενείς και ηλικιωμένους, πριν ξετυλιχθεί το σχέδιο για μικρής διάρκειας γενικό lockdown για τους κατοίκους της Αττικής.

Η δραματική επιδείνωση που καταγράφεται στην επιδημιολογική εικόνα τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τη μετάδοση και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού επιτάχυνε τις εξελίξεις και δρομολόγησε δραστικές αποφάσεις επιστημόνων και κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του επιδημικού κύματος που σαρώνει κυρίως την Αττική.

«Υπάρχει μία σταδιακή άνοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», είπε την περασμένη Παρασκευή για το επίπεδο συναγερμού στο Λεκανοπέδιο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι προηγούμενες δέκα ημέρες χαρακτηρίστηκαν από τα αρνητικά ρεκόρ σε νέες λοιμώξεις COVID-19, σοβαρά νοσούντες, διασωληνωμένους και νεκρούς. Την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέο πλέγμα μέτρων -σε συνέχεια εκείνων που είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη- για να αντιμετωπιστεί η επέλαση του κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μάλιστα στο υπουργείο Υγείας είχαν αξιολογηθεί από την περασμένη εβδομάδα ως ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα σε αλλοδαπούς κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και στα «φορτωμένα» επιδημιολογικά δημοτικά διαμερίσματα, όπως αυτά προέκυπταν από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Για τη διαχείριση της πανδημίας στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ενημέρωση, τα τεστ, αλλά και η φιλοξενία τους όταν χρειάζεται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των αναγκαίων τεστ.

Οι εστίες υπερμετάδοσης και οι ηλικιωμένοι

Στην Αττική ανεστάλησαν για τις επόμενες 14 ημέρες, και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, οι συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και οι προβολές σε κινηματογράφους - αυτό είναι και το μόνο μέτρο σε αυτή τη φάση που στοχεύει στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που έχουν ως χαρακτηριστικό τον συγχρωτισμό και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Προς την ίδια κατεύθυνση τέθηκε ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται αυτοί όπου ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος) καθώς και ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις.

Σειρά μέτρων ελήφθησαν για το ίδιο διάστημα στο πεδίο της εργασίας και των σχετικών μετακινήσεων, απολύτως αναγκαία με δεδομένο ότι το 29,7% των θετικών κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας. Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κλιμακωτό ωράριο εργασίας στο Δημόσιο, με σταδιακή άφιξη στην εργασία στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ., αποχώρηση από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε 4 «κύματα» και σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι το πλέγμα μέτρων που στοχεύει στον περιορισμό της μετάδοσης νέων λοιμώξεων στα εργασιακά περιβάλλοντα.

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών βρίσκονται και οι ηλικιωμένοι, που όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο στόχαστρο του κορωνοϊού. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω πληρώνουν βαρύ τίμημα καθώς ο κορωνοϊός τους πλήττει θανάσιμα. Το 80% των θυμάτων της πανδημίας ανήκει στην προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι, εκείνοι που ανήκουν δηλαδή σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω σοβαρών παθήσεων, αποδεικνύεται ότι είναι οι αδύναμοι κρίκοι της μετάδοσης του κορωνοϊού, κάτι που οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένως.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, διά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας απευθύνθηκε σύσταση προς τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το επόμενο μέτρο που δρομολογείται προκειμένου να προστατευτεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η καραντίνα και η όποια μετακίνησή τους να γίνεται εφόσον επιβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους και θα πρέπει να γνωστοποιούν στην Πολιτική Προστασία - όπως γινόταν με τα σχετικά έντυπα ή με μηνύματα μέσω κινητού (SMS) κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Η πορεία προς τα θλιβερά ρεκόρ και τα νέα μέτρα

Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν 359 νέα κρούσματα κορωνοϊού - είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μέσα στον Σεπτέμβριο, μετά από εκείνον των 372 κρουσμάτων της προπερασμένης εβδομάδας που περιελάμβανε τη συρροή εργοστασίου στην Πέλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Επίσης, ο απολογισμός της ίδιας ημέρας έδωσε θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων για τον Σεπτέμβριο στην Αττική, με 212 νέα περιστατικά, ενώ ταυτόχρονα έσπασε και το φράγμα των 200 κρουσμάτων για το Λεκανοπέδιο. Προχθές, Παρασκευή, νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία περίπου 600 ασθενείς, διπλάσιοι από όσους νοσηλεύονταν στην αρχή του μήνα. Περίπου το 1/3 βρίσκεται σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Αλλά και σε ό,τι αφορά το δεδομένο των διασωληνωμένων η εικόνα είναι μελανή: την 1η Σεπτεμβρίου ήταν 37 και την περασμένη Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ήταν 76. Μέσα σε τρεις εβδομάδες διπλασιάστηκαν!

Την περασμένη Πέμπτη καταρρίφθηκε και το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως: 9 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από την ανακοίνωση της μιας επιδημιολογικής έκθεσης ως την επόμενη, δηλαδή από το απόγευμα της Τετάρτης ως το απόγευμα της Πέμπτης. Ο θλιβερός απολογισμός μεγεθύνθηκε καθώς άλλοι 3 άνθρωποι κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης, συνολικά 12. Δέκα ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μέχρι τότε και είχαν σημειωθεί στις 3 Απριλίου 2020, στην καρδιά της πανδημίας. Συνολικά 328 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού, με τους 62 εξ αυτών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το θερινό κύμα της πανδημίας, όπως αποτυπώθηκε στα επιδημιολογικά στοιχεία του περασμένου Αυγούστου, αλλά και η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία που επέβαλε συνθήκες ελέγχου πολλών ταχυτήτων διαμόρφωσαν τη μελανή επιδημιολογική εικόνα που διαπίστωσαν από κοινού επιστήμονες και κυβέρνηση τα περασμένα 24ωρα, αποφασίζοντας να παρέμβουν δραστικά.

Ετσι από σήμερα και για 14 ημέρες, ενεργοποιούνται νέα μέτρα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, τα οποία αφορούν την εργασία στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στα ωράρια και στις συναλλαγές των καταστημάτων, στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις, στη διεξαγωγή συναυλιών και ζωντανών παραστάσεων. Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα των μέτρων

Ενα άλλο στοιχείο που ενίσχυσε την άποψη των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την άμεση λήψη μέτρων με επόμενη κλιμάκωση το lockdown για την «κόκκινη» Αττική είναι τα «ορφανά» κρούσματα. Ενδεικτικά, τη δύσκολη Πέμπτη με τα 359 κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 212 στην Αττική, τα 6 στα 10 ήταν «ορφανά». Από τα 359 κρούσματα δεν είχαν ταυτοποιηθεί και ιχνηλατηθεί τα 223 (ποσοστό 62% ).

Ο συναγερμός για τα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού είχε σημάνει στους επιστήμονες από το καλοκαίρι, καθώς τα πάνω από 25 άγνωστης πηγής προέλευσης θετικά κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα επί αρκετές ημέρες χτύπησαν το καμπανάκι για την εκτός ελέγχου κυκλοφορία του ιού. Στην Αττική, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη τον Σεπτέμβριο, όταν ολοκληρώθηκε η επιστροφή των κατοίκων από τα παραθεριστικά σημεία, η ιχνηλάτηση έγινε εξαιρετικά δύσκολη.

Η κλιμάκωση των μέτρων και το lockdown

Το σενάριο του lockdown στην Αττική, παρότι δεν περιλαμβανόταν αρχικά στους τρόπους αναχαίτισης του νέου κύματος κορωνοϊού, εντάχθηκε στα σχέδια και τις λύσεις που αναζητούσαν από κοινού οι επιστήμονες και η κυβέρνηση.

Εξετάστηκε στη λογική ενός ολιγοήμερου περιορισμού μετακινήσεων και δραστηριοτήτων στην περιφέρεια της Αττικής ώστε να διακοπεί η πορεία του κορωνοϊού, να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για το υγειονομικό σύστημα, που θα πρέπει να οργανωθεί και για το κύμα των εποχικών ιώσεων και, τέλος, να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των πολιτών για την επανάληψη της φάσης «Μένουμε Σπίτι». Η εφαρμογή ενός νέου lockdown εξαρτάται βεβαίως από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες, καθώς δεν παύει να αποτελεί ύστατη επιλογή στη δέσμη μέτρων που έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Μάρτιο που εφαρμόστηκε το πρωτόγνωρο τότε για όλους μέτρο της γενικής καραντίνας τα επιδημιολογικά δεδομένα περιελάμβαναν 34 διασωληνωμένους και 15 θανάτους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ζήτημα μόνο αριθμών.

Οπως επισήμανε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, το γεγονός ότι καταγράφονται σταθερά επί σειρά ημερών πάνω από 300 κρούσματα κορωνοϊού δείχνει μια ανησυχητική σταθεροποίηση, έχουν όμως σημασία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Είναι διαφορετικό π.χ. αν πρόκειται για γνωστές επαφές με δυνατότητα ιχνηλάτησης, για «ορφανά» κρούσματα ή για συγκεκριμένες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες. Στην Αττική, δε, σταθεροποιούνται τα «ορφανά» κρούσματα. Κρίσιμο μέγεθος αποτελεί επίσης ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, πεδίο όπου καταγράφεται συνεχώς αυξητική τάση.


Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλεισμένα χωριά και καταστροφές στην Καρδίτσα - Νέα επιχείρηση για τους 40 εγκλωβισμένους στην Οξυά

Βρετανίδα έπεσε από εν κινήσει αυτοκίνητο ενώ έτρεχε με 177 χλμ/ώρα - Δείτε βίντεο

Η Αργεντινή στην απόλυτη αντίφαση: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό - Διαδηλώσεις κατά των μέτρων προστασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης