Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο αντιγριπικό εμβόλιο

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο αντιγριπικό εμβόλιο

Να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους ογκολογικούς ασθενείς και άλλους χρόνιους πάσχοντες

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο αντιγριπικό εμβόλιο
Έκκληση προς τους πολίτες της χώρας απευθύνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) ζητώντας τους να επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση ώστε να χορηγηθούν τα αντιγριπικά εμβόλια κατά προτεραιότητα στους ογκολογικούς ασθενείς και άλλους χρόνιους πάσχοντες.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου και ξεκίνησε και επίσημα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου για την προστασία από την εποχική γρίπη, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε φαρμακεία, αλλά και ιατρεία, με τις λίστες αναμονής να μακραίνουν μέρα με την ημέρα.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει βέβαια στις 15 Οκτωβρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ φέτος έχουν εξασφαλιστεί 4.200.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου ώστε να υπάρχει επάρκεια.

Ωστόσο, λόγω της επιδημίας COVID-19 και της σύστασης των υγειονομικών φορέων για εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων κατά της εποχικής γρίπης ώστε να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ με επιπλέον νοσηλείες, είναι χιλιάδες οι πολίτες που σπεύδουν να συνταγογραφήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει εμπόδια στη συνταγογράφηση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς.

Έτσι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητά να υπάρξει η δέουσα αυτοσυγκράτηση ώστε να
χορηγηθούν τα αντιγριπικά εμβόλια κατ’ προτεραιότητα στους ογκολογικούς ασθενείς και άλλους χρόνιους πάσχοντες. Στη συνέχεια, μπορούν να εμβολιαστούν οι υγιείς από τις ηλικίες που ορίζουν οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Αυτή η πρακτική προστατεύει καλύτερα την δημόσια υγεία και αναδεικνύει τα αισθήματα ανθρωπισμού που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν όλους τους συμπολίτες μας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΑΕ.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Κλείσιμο
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
- Χρόνια νεφροπάθεια.
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
- Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα.
- Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. Άστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματικό
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς (FDA, ΕΜΑ κ.α.).





Ειδήσεις σήμερα

Ο Χιού Τζάκμαν «όπως τον γέννησε η μαμά του» για διαφήμιση παπουτσιών - Δείτε βίντεο


Δημοσκόπηση: Το 50% επικροτεί το κυβερνητικό έργο – 7 στους 10 κρίνουν αρνητικά την αντιπολίτευση

ΗΠΑ: Θετική στον κορωνοϊό η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ- Σε καραντίνα ο Αμερικανός Πρόεδρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης