Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ψάχνουν ελαφρυντικά για να γλιτώσουν τη φυλακή

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ψάχνουν ελαφρυντικά για να γλιτώσουν τη φυλακή

Σχεδόν όλα τα ελαφρυντικά που προβλέπει ο ποινικός κώδικας επικαλούνται  οι συνήγοροι των πρώην βουλευτών - Αποτάσσονται τώρα την οργάνωση - Τρία ελαφρυντικά ζητά ο Μιχαλολιάκος - «Είναι... παρεξηγημένος» είπε ο δικηγόρος του Κασιδιάρη

diki-xa-0
Τα τελευταία τους νομικά όπλα για να κρατηθούν εκτός φυλακής ρίχνουν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι -κατά περίπτωση- για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση που είχε ενδυθεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα. Αν και οι ίδιοι δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, τακτική που ακολούθησε η συντριπτική τους πλειονότητα στην ακροαματική διαδικασία των πεντέμισι χρόνων, οι συνήγοροί τους στις αγορεύσεις τους ζητούν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους. Οι αποφάσεις για τις ποινές και για το ποιοι θα φυλακιστούν αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη (8/10).

Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής, όσοι κρίθηκαν ένοχοι άρχισαν να ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών, φτάνοντας να υποστηρίξουν ότι δεν είχαν άλλη σχέση με τη Χρυσή Αυγή, πέρα από το γεγονός ότι ... είχαν εκλεγεί βουλευτές της. Αλλος, μάλιστα, υποστήριξε ότι κάνει φιλανθρωπίες και ήταν εθελοντής πυροσβέστης για να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης. Οι αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζονται έως αυτή την ώρα και όσοι έχουν ήδη αναπτύξει τα επιχειρήματά τους έχουν επικαλεσθεί σχεδόν το σύνολο των ελαφρυντικών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας.

Ειδικότερα, για τον Μιχ. Αρβανίτη που είχε εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή στην Αχαϊα, ο δικηγόρος του ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Όπως είπε, ο Μιχ. Αρβανίτης είναι δικηγόρος, αξιοσέβαστος και αν το 2012 δεν είχε εκλέγει βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν θα ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων. Το ίδιο ελαφρυντικό ζητήθηκε και για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο. «Εξελέγη και αυτός βουλευτής Μαγνησίας γι' αυτό και βρέθηκε κατηγορούμενος», ανέφερε ο συνήγορός του. Επίσης οι συνήγοροι του Ηλιόπουλου ζήτησαν να αναγνωριστεί στον εντολέα τους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

Η υπεράσπιση του Γεωργίου Γερμενή – αποκαλούμενου Καιάδα - ζήτησε να του αναγνωριστούν τρία συνολικά ελαφρυντικά με πρώτο εκείνο του σύννομου βίου. «Από πουθενά δεν προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε προβεί σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη ή είχε παραβατική συμπεριφορά», είπε η συνήγορος του στο δικαστήριο. Ακόμη ζητήθηκε ελαφρυντικό για μετέπειτα καλή συμπεριφορά και για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Κλείσιμο
O πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Για την Ελένη Ζαρούλια ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Είναι μητέρα ενός παιδιού, δεν έδωσε ποτέ αφορμή έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλες οι δραστηριότητες της είναι σύννομες», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της. «Ποτέ δεν ζήτησε οποιαδήποτε αντάλλαγμα. Η κυρία Ζαρούλια βρέθηκε εδώ μόνο για μια ομιλία της στη Βουλή» τόνισε ακόμη η υπεράσπιση της συζύγου του Νικ. Μιχαλολιάκου. Επίσης ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. 

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη που κρίθηκε ένοχος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η υπεράσπιση του ευρωβουλευτή και καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ιωάννη Λαγού, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε σε δράσεις του Ι. Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής»   

Τρία ελαφρυντικά ζητάει ο Μιχαλολιάκος

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. «Είναι δεδομένος ο σύννομος βίος του. Αν δεν τον έχει ο Μιχαλολιάκος ποιος τον έχει;», είπε ο δικηγόρος του. «Έχει μια διαδρομή που κανείς δεν μπορεΊ να του προσδώσει τίποτα. Κανείς δεν προκλήθηκε όσο ο Μιχαλολιάκος και δεν αντέδρασε», προσέθεσε ο συνήγορος.

Ακόμη, η πλευρά Μιχαλολιάκου ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά για μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε....Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τι διηύθυνε...» επεσήμανε ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου και συνέχισε: «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξερω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Σε ό,τι αφορά στο σύννομο βίο, η υπεράπιση Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο εντολέας της δεν έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδικημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Ακόμη ο συνήγορος Μιχαλολιάκου ανέφερε: «Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιο λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

Ο Νίκος Μίχος ζήτησε να του αναγνωριστούν τέσσερα ελαφρυντικά, μεταξύ αυτών και το ελαφρυντικό της έμπρακτης μετάνοιας. Ο δικηγόρος του Νικ. Μίχου ανέφερε στο δικαστήριο: «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλο Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου». Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Η πλευρά του Μπαρμπαρούση ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. «Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ' έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε η υπεράσπιση του Μπαρμπαρούση στο δικαστήριο. Ακόμη υποστήριξε πως δεν γίνεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...», ανέφερε η υπεράσπισή του.


Η δικαστική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.


Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παπά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές:

Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Αντώνης Γρέγος,
Νικόλαος Μίχος,
Νικόλαος Κούζηλος,
Κωνσταντίνος Μπαρμαρούσης,
Ευστάθιος Μπούκουρας,
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,
Μιχάλης Αρβανίτης,
Ελένη Ζαρούλια και
Δημήτριος Κουκούτσης.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Περάματος Αναστάσιος Πανταζής.





Ειδήσεις σήμερα:

Πώς αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος στην ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Εγγραφές πρωτοετών: Πώς θα λάβουν κωδικούς οι φοιτητές - Οδηγίες για όσους δεν γράφτηκαν ηλεκτρονικά

Καταγγελία Βαρουφάκη για αστυνομικό ότι τον έβρισε έξω από το Εφετείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης