Δίκη Χρυσής Αυγής: O Μπαρμπαρούσης πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να σωθεί από τη φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής: O Μπαρμπαρούσης πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να σωθεί από τη φυλακή

Τι είπε η υπεράσπιση Στεργιόπουλου για τον φόνο Λουκμάν - Δεν ζητά αναστολή ο Ρουπακιάς - Συνεχίζεται η «μάχη» για τις αναστολές

Δίκη Χρυσής Αυγής: O  Μπαρμπαρούσης πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να σωθεί από τη φυλακή
Ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10:20, και βρίσκεται σε εξέλιξη έκτοτε, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται 13 εκ των 57 καταδικασθέντων. Ο δικηγόρος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε ότι ο εντολέας του, που καταδικάσθηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν θα υποβάλει αίτημα αναστολής της ποινής του.

Να σημειωθεί πως ο Ρουπακιάς, πέραν των ισοβίων, έχει καταδικασθεί και σε 14 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Στο δικαστήριο έφτασε περί τις 13:30 και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, στο δικαστήριο μετέβη και ο Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, επίσης καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών. Μάλιστα, στο δικαστήριο πήγε και ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ του και να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, που το δικαστήριο επέβαλε στον γιο του.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου υποβασταζόμενος. 

Δίκη Χρυσής Αυγής: O  Μπαρμπαρούσης πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να σωθεί από τη φυλακή


Ο διάλογος της προέδρου με Μπαρμπαρούση - Η κατάθεση του πατέρα του

Ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση είπε πως οι γονείς του καταδικασθέντα βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του. Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα. Βοηθάμε και εμείς, καμιά κότα, κανένα αυγό η γιαγιά….».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του τι θα αλλάξει

Κλείσιμο
- Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα

- Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

- Μάρτυρας: Το 2017 δεν είχα πρόβλημα... Έχω πρόβλημα και η γυναίκα μου προβλήματα υγείας, είναι 63 ετών

Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο με τη βοήθεια του γιου του. Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…».

Μάρτυρας υπέρ Κούζηλου: Έχει ανήλικο παιδί

«Ο Νίκος Κούζηλος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του» είπε στην κατάθεσή του ο ανιψιός του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς να του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

«Έχει ένα ανήλικο παιδί» είπε ακόμη ο μάρτυρας. «Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του» συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι ο πατέρας του Ν. Κούζηλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και ο πρώην βουλευτής της ΧΑ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή.

Ένας ένας, εμφανίζονται, μετά και τους Ματθαιόπουλο.και Μπαρμπαρούση, για να υποστηρίξουν τα αιτήματα αναστολής, ώστε να γλιτώσουν τη φυλακή.

«Περιπέτεια με τον Πακιστανό» η δολοφονία Λουκμάν

Για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, ζητώντας για λογαριασμό του εντολέα του να μην εκτελεστεί η ποινή που του επιβλήθηκε, είπε: «Έχει λευκό ποινικό μητρώο... Εκτός βέβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης…». Ακόμη, ο συνήγορος υπεράσπισης του Λιακόπουλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε έξι έτη κάθειρξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του εντολέα του «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του να επανέλθει στην κοινωνία».

Αναφορικά με τον συγκατηγορούμενό του, Χρ. Στεργιοπουλο -επίσης καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Λουκμάν- η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του».

Νωρίτερα, «περιπέτεια με τον Πακιστανό» χαρακτήρισε την δολοφονία του Λουκμάν από τον Χρήστο Στεργιόπουλο, ο συνήγορός του. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα» είπε ο συνηγόρους του Στεργιόπουλου. «Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό»

«Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος» είπε.

Η υπεράσπιση του καταδικασθέντα του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 10 έτη και 24 μήνες, ανέφερε για τον συγκεκριμένο: «Έχει δώσει εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία και τις έχει περάσει με επιτυχία. Έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή, θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία».

Η υπεράσπιση  της αστυνομικού Πόπορη

Στη δίκη κατέθεσε και μάρτυρας υπεράσπισης της Βενετίας Πόπορη, αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι διερμηνέας πακιστανικής γλώσσας και υπό την ιδιότητά του αυτή είχε γνωρίσει στα δικαστήρια την καταδικασθείσα αστυνομικό. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Πρόεδρος: Στα δικαστήρια εκείνη τι δουλειά έχει;

- Μάρτυρας: Δουλεύει στην Ασφάλεια του Πειραιά. Τη γνώρισα σε υπόθεση με κατηγορούμενους Πακιστανούς. Εγώ δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα γι' αυτά τα θέματα.

- Πρόεδρος: Ποια θέματα;

- Μάρτυρας: Αυτά που την κατηγορούν.

- Πρόεδρος; Η επαφή σας και των συμπατριωτών σας με την κυρία, σας κάνει την εντύπωση ότι μπορεί να τελέσει αδίκημα;

- Μάρτυρας: Όχι.


Δίκη Χρυσής Αυγής: O  Μπαρμπαρούσης πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να σωθεί από τη φυλακή


Πώς συνεχίζεται η διαδικασία

Η δίκη συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ζητούν, για λογαριασμό των εντολέων τους, να τους δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, δηλαδή ζητούν να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι περισσότεροι εκ των συνηγόρων υποστηρίζουν πως η εκτέλεση της απόφασης που εκδόθηκε για τις ποινές θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους εντολείς τους και τις οικογένειές τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα της αναστολής.

Και για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Από την απόφαση που θα λάβει για το ζήτημα αυτό το δικαστήριο, θα εξαρτηθεί και αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν χθες ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού ανακοίνωσε την τελική απόφασή του για τις ποινές, άρχισε να εξετάζει το θέμα των αναστολών. Ήδη, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπέρ του καταδικασθέντα σε 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες Ιωάννη Άγγου (υπόθεση ανθρωποκτονίας Παύλου Φύσσα), ο οποίος υποστήριξε το αίτημα περί αναστολής που υπέβαλαν νωρίτερα οι συνήγοροι του καταδικασθέντα.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση των δικαστών για το θέμα των αναστολών στις ποινές να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει με την απόφασή του κάποιους από τους καταδικασθέντες στη φυλακή (δεν χορηγήσει δηλαδή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους), τότε εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονται στο ακροατήριο ή δεν εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές θα τα αναζητήσει η αστυνομία.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αστυνομικοί με την αντίγραφο της απόφαση που μπορεί να εκδώσει το δικαστήριο περί μη αναστολών στις ποινές, θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγηθούν στην φυλακή. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν σύμφωνα και με τις ποινές που επιβλήθηκαν χθες από το δικαστήριο ότι εφόσον δεν δοθούν αναστολές ο μέσος χρόνος παραμονής στη φυλακή των καταδικασθέντων θα είναι τα 4 με 5 έτη, με εξαίρεση βεβαίως τον Γιώργο Ρουπακιά στο οποίο έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 14 έτη κάθειρξη.

Οι ποινές

Αναλυτικά, χθες το δικαστήριο επέβαλε σε όσους καταδικάσθηκαν για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον Ν. Μιχαλολιάκο τις εξής ποινές: Νικ. Μιχαλολιάκος 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Ιωάννης Λαγός 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, Ηλίας Κασιδιάρης 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Γιώργος Γερμενής 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Χρήστος Παππάς 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, Ηλίας Παναγιώταρος 13 έτη κάθειρξη και Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 έτη κάθειρξη.

Ακόμη στους πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Παναγιώτης Ηλιόπουλος 7 έτη, Νίκος Κούζηλος 7 έτη, Ελένη Ζαρούλια 6 έτη, Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 έτη, Αντώνης Γρέγος 6 έτη, Δημήτρης Κουκούτσης 6 έτη, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης 6 έτη.

Στους πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό, επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος 5 έτη κάθειρξη, Μιχάλης Αρβανίτης 5 έτη κάθειρξη, Ευστάθιος Μπούκουρας 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Νίκος Μίχος 6 έτη κάθειρξη.

Για την ανθρωποκτονία Φύσσα οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:

Γιώργος Ρουπακιάς

Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος:

9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος:

7 έτη

Δήμου Γιώργος:

7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος

9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.

9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.

9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.

9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.

Για παράνομη oπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επί τριετία

Σκάλκος Γ.

7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.

9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.

6 έτη

Τσαλίκης Λέων

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ.

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ.

9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ.

7 έτη κάθειρξης

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών έχουν ως εξής:

Αγριογιάννης Δημ.

7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος

7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας

7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος

7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής

Πυρηνάρχης περάματος

10 έτη και 24 μήνες

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Κυριάκος Αντωνακόπουλος

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης

6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Για τους κατηγορούμενους μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Νικ. Αποστόλου

7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης

5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον.

6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς

6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου

6 έτη

Βενετία Πόπορη

7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βασ. Σιατούνης

6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος

6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος

6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας

6 έτη κάθειρξη

Τέλος, ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν σε τέσσερις καταδικασθέντες ανάμεσά τους και η σύζυγος Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή. Ακόμη ποινές με αναστολή στους: Θεοδ. Στέφα 17 μήνες με τριετή αναστολή, Θεώνη Σκαρπελή 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή και Αναστάσιο Χίλιο 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πόλεμος για το ρεπορτάζ-φωτιά για τον γιο του Μπάιντεν και την... λογοκρισία

Ακόμα ένας νεκρός από κορωνοϊό στη χώρα μας

Πτώση 72% στην επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στο εννιάμηνο του 2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης